COMENTARIU Marius Oprea / Va fi război în Ucraina? Este deja! Şi se va sfîrşi cu Ucraina şi Moldova în NATO

Scenarii negre se prefigurează în estul României. Se termină Covid-ul, dar ar începe războiul. Şi nu orice fel de război – un al treilea război mondial, de astă dată nu pornit din ”butoiul de pulbere” al Balcanilor, ci pe ruinele fostei Uniuni Sovietice.

Urmărește
15849 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea / Va fi război în Ucraina? Este deja! Şi se va sfîrşi cu Ucraina şi Moldova în NATO

COMENTARIU Marius Oprea / Va fi război în Ucraina? Este deja! Şi se va sfîrşi cu Ucraina şi Moldova în NATO

Ucrainienii sînt o naţiune mîndră, descendentă din cazaci. Au suportat greu perioada comunistă – fiind victime ale unui genocid, aplicat ca politică în republica unuională, incomodă prin compoziţia sa socială şi etnică în ”construrea socialismului”. Prin ”marea foamete”, prin trenurile morţii care s-au înşiruit din Ucraina pe direcţia ”pohod na Sibir” în anii premergători războiului al doilea mondial, au pierit elitele interbelice uncrainiene. Şi totuşi conflictul nu s-a încheiat prea uşor pentru sovietici: la finalul conflagraţei, au avut de înfruntat ”bande” numeroase de naţionalişti ucrainieni, care luptau pentru independenţa lor faţă de URSS, organizate şi disciplinate militar de către comandantul lor, Stepan Bandera – care a dat fiori şi Securităţii, prin 1948-1949, cu incursiunile sale în Bucovina. La finalul luptelor, alte sute de garnturi cu deportaţi, naţionalişti ucrainieni, au luat calea Siberiei, în locul lor fiind aduşi ruşi, care au schimbat componenţa etincă a unor întregi zone, alcătuind focare latente de conflict local, după modelul ”mozaicului” iugolslav. Uşor de pornit şi greu de oprit

Ucraina a rămas greu de înghiţit şi de digerat de către Molohul de la Moscova. Acum, după trezirea la conştiinţa identitară a noilor generaţii de ucrainieni, o apropiere între Moscova şi Kiev s-ar mai putea genera numai cu forţa armelor, căci altfel sentimentele între ruşi şi ucrainieni nu sînt în nici un caz unele de prietenie şi ”reciprocă stimă tovărăşească”, precum în vremea lui Hrusciov. Nu. Şi-ar lua gîtul, unii altora, cu plăcere. E un butoi cu pulbere, a cărui explozie e împiedicată încă de un ”modul vivendi” fragil, dar care funcţionează, impus de jocul relaţiilor dintre Moscova şi Washington, şi pe de altă parte, de jocul comerical între Moscova şi Uniunea Europeană (de fapt, Franţa-Germania, cele două state interesate în construcţa noului gazoduct NorthStream 2, care evită Ucraina, ocolind prin Baltica spre Europa Occidentală).

Americanii nu sînt de acord cu această concesie făcută ruşilor, care izolează şi fragilizează Ucraina, dar banii sînt bani, gazul e gaz – mai ieftin. E o afacere în care o ţară pierde (Ucraina), pentru ca altele 3-4 să cîştige pe seama ei. E posibil ca ucrainienior să li se ofere un bonus: un biletde intare în NATO. Ucraina e o zonă în care conflictul între ucraineni şi rusofoni poate fi reluat oricînd. Ţara îşi poate găsi pacea şi evoluţia prosperă numai sub scutul NATO. E ceea, posibil, arată cartea de jucat la viitorul summit al Alianţei de către un Joe Biden, furios la culme pe amestecul lui Putin în jocurile de putere din Statele Unite şi pe susţinerea pe care liderul rus i-a acordat-o lui Trump.

Ne vor duce jocurile de orgolii către un conflict în zona atît de apropiată de noi? Personal, cred că e cumva inevitabilă acutizarea lui. Dacă ”cei mari” cad la pace, sacrificînd Ucraina (la pachet cu Republica Moldova) la un destin de veşnică ”zonă-tampon” între NATO şi Federaţia Rusă, lucrurile au mers deja prea departe acolo. Conflictul a început de fapt odată cu anexarea Crimeii şi acum el se află în faza ”războiului ciudat”, al scrutării intenţiilor inamicului de dincolo de propriile tranşee. Problema e: vor ignora americanii interesele economice franco-germane în Rusia, sau vor invita, de-a dreptul, printr-o mişcare surpriză, Ucraina să adere la NATO, punînd astfel Rusia la punct?

Căci ruşii nu vor întreprinde nimic. Maşinăria lor de război e mult sub capacităţile operaţionale de odinioară. Tocmai din acest motiv, pentru a ascunde starea reală a complexului militar-industrial din momentul de faţă, fac parade cu lansări de torpile pe la polul nord şi raiduri aero şi navale prin Marea Neagră.Război deci oricum va fi – între ucrainieni şi separatiştii ruşi, susţinuţi de Putin. Această susţinere şi războiul civil ucrainean va înceta, numai dacă NATO intervine decisiv în zonă. Ruşii ştiu numai de frică, nu sînt capabili să respecte altceva. Tocmai de aceea, analişti ruşi precum Eduard Lozanski de la Universitatea Americană din Moscova  acreditează că Ucraina ar putea fi locul începerii unui război între Rusia şi SUA. E o falsă alarmă, menită să împiedice ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO. Dar va fi – şi chiar la pachet cu Moldova. Chiar dacă ruşii merg împreună cu chinezii pe lună, să vadă cum se mai zăreşte de acolo ”revoluţia mondială a proletariatului”, nu se va mai putea rezolva ceva, în chestiunea ucraineană. E voinţa lor, a ucrainienilor şi ea va fi, într-un fel sau altul, ascultată.

Putin ştie foarte bine că nu mai poate juca o carte militară, cu care tot ameninţă, prin analişti interpuşi. Un al treilea război mondial pornit de Moscova pentru că intră Ucraina în NATO e o utopie. Putin ar fi debarcat imedat el însuşi de la putere,pînă să apuce să pornească spre valiza cu buton, chiar de cei care-l susţin. Nimeni nu mai are în zilele noastre disciplinasamurailor japonezi, de a se sacrifica odată cu şeful

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici