COMENTARIU Sorin Avram: Agentul constatator Tătaru. Nelu Tătaru

Valul patru a luat prin surprindere autorităţile aşa cum, pe vremuri, acestea erau prinse nepregătite de venirea iernii. Numai după ce un mare înţelept în viaţă le-a anunţat că ”iarna nu-i ca vara”, acestea s-au prins că trebuie să-şi facă din timp provizii de sare şi nisip, şi că e nevoie să încheie contracte cu firme specializate în deszăpeziri.

Urmărește
3277 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Agentul constatator Tătaru. Nelu Tătaru

COMENTARIU Sorin Avram: Agentul constatator Tătaru. Nelu Tătaru

Cum românul nu e născut doar poet, ci şi un mare cititor de poezie, devoratorii de poeme de la vârful ţării s-au luat după versurile Poetului Nepereche: ”Ce e val ca valul trece/ De te-ndeamnă, de te cheamă/ Tu rămâi la toate rece”. Şi reci au rămas, în ciuda avertismentelor transmise pe mai multe voci de diverşi specialişti şi în ciuda urmelor pe care valul 4 începuse să le lase în alte părţi de pe glob. Autorităţile au rămas reci la mesajele transmise de specialiştii în epidemiologie, dar în schimb au avut grijă să se încălzească ba pe la Vama Veche, ba pe la câte o nuntă cu dar, ba la grătarele încinse la un congres la care au participat 5.000 de oameni.

Nelu Tătaru, consilier al premierului interimar Florin Cîţu pe probleme de sănătate, vine acum şi ne spune că spitalele din România nu au fost pregătite pentru situaţii de criză. Numai că criza sanitară nu a început alaltăieri, ci în urmă cu un an şi jumătate, iar parte din această perioadă domnul Tătaru a fost secretar de stat la Ministerul Sănătăţii şi chiar ministru al Sănătăţii.

În anul ăsta şi jumătate la spitale s-au făcut doar cârpeli care au fost încurajate de agentul constatator Nelu Tătaru. Domnul Tătaru a intervenit pompieristic, în sensul că unde apărea un focar de infecţie se deplasa la faţa locului şi spunea că trebuie să se facă şi să se dreagă. Cum, cu ce şi cu cine nu mai spunea, după care pleca la un alt spital cu probleme, pentru că trebuia să lase impresia că lucrează intens şi că situaţia este sub control.

Guvernul nu a construit corpuri de clădire dedicate secţiilor ATI şi nici nu a comandat un audit la nivel naţional pentru a vedea cât duc instalaţiile electrice din fiecare spital şi pentru a interveni acolo unde situaţia o impune.

Abia după ce şi la Spitalul Judeţean Constanţa a izbucnit un incendiu câte un pompier trece din când în când pe la spitale ca să vadă dacă nu miroase a cabluri încinse. Asta în loc ca fiecare spital, în special cele mari şi cu multe paturi ATI, să aibă câte o echipă de pompieri civili disponibilă non-stop.

Nelu Tătaru se rezumă la a fi agent constatator şi un oficial care dă indicaţii preţioase gen ”haideţi că se poate” şi ”trebuie făcut mai mult şi mai bine”, în loc să fi modificat în regim de urgenţă legislaţia în domeniul sănătăţii. Direcţiile de sănătate publică nu reprezintă cu adevărat extensiile Ministerului Sănătăţii în domeniu. Acestea nu au primit mai multă putere, mai mulţi bani şi mai mult personal. În plus, unele direcţii de sănătate publică au la conducere persoane care nu sunt pregătite să înţeleagă şi să rezolve problemele ridicate de o pandemie.

Cât a fost secretar de stat şi ministru, domnul Tătaru, care avertizează acum că ”avem o lună octombrie grea” şi care consideră că ”nu suntem în vârful valului 4”, nu le-a interzis primarilor să-i schimbe pe managerii de spitale, atunci cînd este instituită o stare de urgenţă sau una de alertă. Având spitalele în subordine, primarii schimbă managerii pe criterii care nu au legătură cu profesionalismul, pentru a le face loc prietenilor sau colegilor de partid a căror legătură cu actul medical şi cu epidemiologia este aceea că îl cunosc pe dr. Google şi apelează de fiecare dată la el atunci când îi ia câte o criză de bilă sau de spate.

Cât a fost şef la Ministerul Sănătăţii şi de când este consilierul premierului pe probleme de sănătate, domnul Tătaru nu a reuşit să desemneze o entitate sau o persoană care să coordoneze activitatea medicală în fiecare judeţ în perioadele în care este instituită starea de alertă sau cea de urgenţă. O persoană cu puteri reale, nu una doar cu numele. Fiecare spital face ce vrea managerul neprofesionist sau primarul încăpăţânat şi de aceea sistemul medical este cuprins de haos.

În acelaşi timp, Nelu Tătaru şi ai lui nu au stabilit un rol şi pentru spitalele şi clinicile private, greul fiind dus de sistemul public de sănătate.

Nelu Tătaru tot vorbeşte, constată şi avertizează. Numai că treaba domniei sale a fost şi este alta, că doar de aia a fost secretar de stat şi ministru al Sănătăţii, iar în prezent este consilierul premierului pe probleme de sănătate.

Locul agenţilor constatori este la poliţie, şi nu la Ministerul Sănătăţii ori pe scaunul de sfătuitor pe probleme de sănătate al premierului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici