COMENTARIU Sorin Avram: Lăsaţi-i pe alţii, domnule Orban

Nu poţi să stai cu ţigara în gură, să-i explici unui fumător că acest viciu dăunează grav sănătăţii şi să ai pretenţia ca aceasta să se lase în secunda doi de fumat.

Urmărește
11395 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Lăsaţi-i pe alţii, domnule Orban

Mediafax FOTO

Nici nu poţi să stai cu paharul de wiskey în mână şi să vorbeşti despre cât de dăunător este consumul exagerat de alcool, iar cei care te ascultă să-şi toarne paharele cu băutură în ghivecele cu flori de pe terasă în loc să le dea pe gât. Cum nu poţi nici să stai la băut şi la fumat fără mască pe faţă şi fără să respecţi distanţarea socială într-o sală din sediul Guvernului României, iar după aceea să ieşi cu masca pusă regulamentar în faţa cetăţenilor şi să le ceri să respecte măsurile impuse de autorităţi în vreme de pandemie. Şi nici nu poţi să te miri şi să te enervezi după aceea că lumea nu înţelege de vorbă bună.

Finalul de săptămână a fost al premierului Ludovic Orban, care s-a plâns că Parlamentul nu-i oferă pârghiile necesare luptei cu noul coronavirus şi a atras atenţia că situaţia va scăpa de sub control dacă nu sunt intensificate măsurile de control în pieţe, târguri, mijloace de transport, pe străzi şi în cluburi.

Însă, e prea târziu, iar autorităţile ar trebui să se recunoască învinse şi să găsească o altă strategie de comunicare. În timp ce Guvernul cerea Consiliului Naţional al Audiovizualului să stea cu ochii pe televiziuni şi cu urechea pe radiouri pentru a se asigura că acesta au o comunicare corectă, pe reţelele de socializare au înflorit tot felul de teorii ale conspiraţii, care după ce s-au copt au fost culese şi mâncate cu poftă de mulţi dintre cei care, ţinuţi cu forţa în case, şi-au pierdut încrederea în autorităţi. Mai ales după ce au văzut că acestea chefuiesc prin birourile de la Guvern fără să respecte nici o regulă şi că organizează petreceri cu ocazia zilelor de naştere la care participă peste suta de invitaţi.

Pentru Raed Arafat, Adrian Streinu Cercel şi Alexandru Rafila ba era bun spirtul, ba nu era, ba trebuia păstrată o distanţă de 1,5 metri, ba una de 2 metri, ba virusul se ia numai de pe părţile metalice, ba se ia şi din aer, masca ba trebuia purtată tot timpul, ba trebuia purtată numai de către cei care au simptome de boală. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătar, cere populaţiei să se spele pe mâini, să poarte mască şi să păstreze distanţa, spunând că există pericolul ca spitalele să nu mai aibă un număr suficient de paturi în secţiile de boli infecţioase şi în cele de anestezie şi terapie intensivă. Domnul Tătaru este bun doar la sfaturi, pentru că Guvernul României nu a demarat un program masiv de achiziţionare de aparatură pentru testare şi de ventilatoare şi nu a pornit în regim de urgenţă lucrări pentru extinderea secţiilor existente, iar Ministerul Sănătăţii încă nu a reuşit să deschidă toate spitalele şi pentru pacienţii non-COVID care suferă de boli cronice şi care nu au unde să se trateze.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a devenit la fel de plictisitor şi neconvingător ca Ludovic Orban, Raed Arafat, Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila şi Nelu Tătaru prin supraexpunere şi prin aceleaşi sfaturi care s-au ofilit de cât au fost plimbate prin studiourile de televiziune, unde căldura emanată de reflectoare este puternică.

Inconsecvenţi în comunicare şi folosind aceleaşi texte care au depăşit de mult graniţa suprasaturaţiei, cei înainte numiţi, în frunte cu premierul Orban, sunt lipsiţi în prezent de orice credibilitate şi ar trebui să se retragă din lumina reflectoarelor, pentru a lăsa locul unor comunicatori proaspeţi. În acelaşi timp, fantomaticul Grup de Comunicare Strategică ar trebui desfiinţat pentru dezinformările pe care le-a aruncat pe piaţă, iar locul acestuia ar trebui luat de un grup de specialişti în epidemiologie şi comunicare care să funcţioneze în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Şi dacă Guvernul României tot le-a umplut conturile televiziunilor centrale în cadrul unei campanii de prevenire a răspândirii noului coronavirus, măcar să deruleze o campanie eficientă. Asta ar însemna eliminarea spoturilor cu pusul şi cu scosul măştii şi înlocuirea acestora cu mărturiile unor români care au trecut prin boală şi cu cele ale unor cadre medicale care au tratat pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă în continuare se va merge cu aceeaşi echipă de comunicatori care o bâlbâie şi care ba se plâng, ba se roagă, ba ameninţă, atunci în România pot să apară mii de legi pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, că acestea nu vor fi mai respectate de nimeni, iar impunerea de măsuri în forţă ar putea avea consecinţe greu de intuit.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici