- Home
- Editorialiștii
- (26.01.2022, 19:24)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Numai gura este de Alexandru Rafila
„Eu nu am simţit nimic de când Alexandru Rafila este ministru al Sănătăţii”. Acesta a fost răspunsul pe care mi l-a oferit managerul unui mare spital atunci când l-am întrebat dacă s-a schimbat ceva de când domnul Rafila, care în opoziţie avea soluţii la toate, se află în fruntea Ministerului Sănătăţii.
Urmărește
5843 afișări
COMENTARIU Sorin Avram: Numai gura este de Alexandru Rafila
În conferinţa de presă din 26 ianuarie 2022, Alexandru Rafila a declarat: „Am organizat prin DSP-uri toate spitalele din România în care să existe acest plan de rezilienţă, care asigură în momentul de faţă 25.000 de paturi pentru pacienţii Covid”.
Numai că spitalele din România nu au aşteptat ca politicul să-l pună pe domnul Rafila ministru şi s-au organizat singure încă din valul 4. Ministrul Sănătăţii spune că a făcut organizarea prin intermediul direcţiilor de sănătate publică. Probabil că aşa se văd lucrurile de la Bucureşti, însă în teritoriu situaţia stă diferit, pentru că DSP-urile sunt lipsite de finanţare, de personal şi de legislaţia care să le confere autoritate. Alexandru Rafila, care nu iese din Bucureşti pentru că îi plac prea mult biroul de ministru şi studiourile televiziunilor centrale, nu cunoaşte care este situaţia în ţară şi se amăgeşte spunând că dumnealui a făcut nu ştiu ce prin intermediul DSP-urilor. Sau îi amăgeşte pe cei care au sperat că domnia sa chiar este specialist şi ştie şi poate face lucruri pentru sistemul de sănătate publică.
Alexandru Rafila ar fi trebuit să dea un ordin de ministru ori să vorbească cu premierul pentru o ordonanţă de urgenţă care să facă din DSP-uri adevărate ministere ale sănătăţii în teritoriu, cu bani, personal şi autoritate, însă nu a făcut-o.
Alexandru Rafila se laudă cu centrele de evaluare pentru pacienţii Covid, scopul principal al acestora fiind acela de a degreva unităţile de primire a urgenţelor. Însă, domnul Rafila nu este decât autorul indicaţiei preţioase, pentru că tot spitalele trebuie să-şi bată capul cu organizarea respectivele centre. Sunt astfel de centre care şi acum aşteaptă de la DSP-uri tabletele STS cu care să introducă datele în platforma Coronaforms şi care încă nu au reuşit să încheie contractele cu casele de asigurări de sănătate pentru decontarea serviciilor prestate. În ceea ce priveşte personalul, acesta este luat de pe secţii. De preferat ar fi fost ca Ministerul Sănătăţii să fi emis un ordin de detaşare a rezidenţilor care stau „claie peste grămadă” în centrele universitare, în loc să fie trimişi la spitalele din ţară. Spitale care ar găsi un apartament cu chirie şi o masă pentru ei, numai să vină.
O altă problemă pe care ministrul Rafila, cel care stătea pe băncile opoziţiei ori în studiourile de televiziune şi poza în specialistul OMS şi în omul care are soluţii la toate, nu a rezolvat-o este cea a coordonării spitalelor publice dintr-un judeţ din punct de vedere medical. Spitalele se află fie în subordinea consiliilor judeţene, fie în cea a consiiilor locale, iar preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi managerii consideră că spitalele sunt într-un fel ale lor şi fiecare face cum îl taie capul. Alexandru Rafila ştie că în ţară au apărut iniţiative locale prin care managerii spitalelor judeţene ori alte persoane au fost desemnate să coordonează din punct de vedere medical activitatea spitalelor publice. Însă, în lipsa unui ordin de ministru, coordonatorii sunt doar cu numele, puterea lor fiind limitată. În aceste condiţii, dacă un manager de spital ori un primar nu are chef să transforme o secţie de pediatrie, să spunem, în secţie de pediatrie Covid, pentru a proteja celelalte secţii de pediatrie din judeţ, astfel încât aceste să poată trata celelalte patolgii, atunci nu se face.
În numai câteva săptămâni, Alexandru Rafila a demonstrat că dumnealui nu este de fapt decât un politruc care umbla îmbrăcat în costum de specialist. De când este ministru al Sănătăţii, specialistul OMS Alexandru Rafila arată că este un şi mai mare specialist în alesul vorbelor şi în cosmetizarea realităţii. Dacă Alexandru Rafila nu va trece de la vorbe la fapte, atunci e greu de crezut că finalul anului îl va găsi în fotoliul de ministru al Sănătăţii, caz în care nici 2024 nu-l va găsi în poziţia de candidat la Preşedinţia României. Că doar nu îşi închipuie cineva că Alexandru Rafila nu a intrat în politică visând că în mapa fiecărui parlamentar se găseşte certificatul de prezidenţiabil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
-
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”
-
SUA dă Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 1,25 miliarde de dolari
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:59
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 08:51
Croaţia îşi alege duminică noul preşedinte. Ce şanse are „Trump al Croaţiei”