COMENTARIU Sorin Avram: Patrioţii pesedişti şi penelişti, încăierare din cauza asupritorului austriac

Decizia Austriei de a nu primi România în spaţiul Schengen i-a trezit pe patrioţii din PSD şi PNL care se odihneau liniştiţi sub umbrela NATO şi aşteptau să le cadă para mălăiaţă şi să vadă cum pică din cer miliardele de euro din PNRR. În momentul în care au auzit ce au făcut austriecii, patrioţii din PSD Suceava au sărit în picioare, şi-au aranjat bundiţa, şi-au dat căciula de miel pe spate, au luat una mică pentru curaj şi s-au dus la gardul companiei HS Timber Productions (fosta Holzindustrie Schweighofer) din Rădăuţi. Acolo, patrioţii au început să agite furcile şi topoarele, aşteptându-i pe patronii austrieci să iasă afară pentru a le spune vreo două de la obraz.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Patrioţii pesedişti şi penelişti, încăierare din cauza asupritorului austriac

COMENTARIU Sorin Avram: Patrioţii pesedişti şi penelişti, încăierare din cauza asupritorului austriac

Într-un comunicat al PSD Suceava se arată că ”în mod clar acest vot dat României nu are nimic de a face cu un stat democratic şi civilizat, ci cu o ţară în care persistă amintirea fostului imperiu, care şi după 100 de ani de la destrămare împarte popoarele lumii între stăpâni şi vasali”. După această introducere, social-democraţii au zis ceva despre companiile austriece care sug sângele poporului şi au atacat ţintit compania de prelucrare a lemnului, spunând că fabricile de la Rădăuţi şi de la Siret ”monopolizează exploatarea lemnoasă din judeţ, fără să ţină cont de nimic altceva decât doar de profit. Când au venit la noi, 10.000 de oameni din judeţ au rămas şomeri. Au distrus pământul judeţului cultivând pe el plopi, paulownia, în condiţiile în care aveam un teren excelent pentru agricultură. Prin astfel de decizii, de la ţară exportatoare am ajuns să importăm cartofi din Chile sau te mai miri de unde. Au chelit pădurile judeţului, fără să le ceară nimeni socoteală pentru răul făcut”.

Ce nu spune PSD-ul este că marea majoritate a pământurilor cumpărate de austrieci zăceau nelucrate şi că mulţi agricultori din România, nu doar din judeţul Suceava, au renunţat să cultive cartofi, pentru că nu reprezintă o cultură rentabilă.
Apoi, cei 10.000 de şomeri nu au fost în nici un caz 10.000. Patronul unei firme de exploatare şi prelucrare a lemnului spune că atunci când au venit austriecii, în judeţul Suceava erau aproximativ 200 de societăţi comerciale de profil, iar în prezent sunt cam tot atâtea. S-au închis firme, dar şi s-au deschis firme. Multe dintre gaterele care s-au desfiinţat se îndeletniceau şi cu prelucrarea lemnului exploatat la negru, pentru că în urmă cu aproape 20 de ani nu era ca acum, în sensul că din păduri se fura ca-n codru.

Nemulţumirea firmelor autohtone a fost aceea că Guvernul PSD de la acea vreme, pentru a se pune bine cu Austria, astfel încât această ţară să fie de acord cu intrarea României în Uniunea Europeană, i-a dat dreptul firmei HS Timber Productions ca timp de 10 ani să aibă acces la exploatarea lemnului din cele mai bune trupuri de pădure.

Pe de altă parte, patrioţii de la PSD nu sunt cu datele la zi. Şi normal, dacă se odihneau liniştiţi sub umbrela NATO şi aşteptau să le cadă para mălăiaţă şi să vadă cum pică din cer miliardele de euro din PNRR. Fabrica de la Siret a fost închisă pe 30 martie 2022 ”din cauza situaţiei dificile de pe piaţa lemnului”, iar la fabrica de la Rădăuţi a fost redusă capacitatea de producţie. Au fost concediaţi aproximativ 600 de oameni. HS Timber Productions îşi continuă activitatea în România cu două fabrici de cherestea şi cu o fabrică de panel în alte locaţii, cu un total de aproape 2.400 de angajaţi. HS Timber Productions are sediul la Viena şi deţine şase unităţi de producţie în România, Finlanda şi Germania.

Patrioţii social-democraţi nu ştiu nici că HS Timber Productions este de mult o prezenţă discretă pe piaţa achiziţiei de lemn din judeţul Suceava, din cauza preţurilor foarte mari. Compania austriacă mai achiziţionează cantităţi mici de lemn de la diferite firme de exploatare sucevene, dar în ultimii ani aceasta se axase pe importuri din Ucraina, însă activitatea a fost puternic afectată de războiul declanşat de Rusia.

PSD nu s-a mulţumit doar să se răţoiască la austriecii care sug sângele poporului, ci a vrut să-i informeze pe românii revoltaţi şi cine sunt cei care le-au făcut toate mofturile asupritorilor: „Oare îşi mai aminteşte cineva cine era Ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, când respectiva firmă a acaparat piaţa lemnului din ţara noastră? Noi da! A fost şi premiat pentru relaţia avută cu dânşii, cu patronii austrieci. Dacă nu ne credeţi, priviţi fotografia de mai jos”. În fotografie apar Gheorghe Flutur, preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi prim-vicepreşedinte PNL la nivel naţional, fost ministru al al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu, şi patronul HS Timber, Gerald Schweighofer.

Pentru că valul antiaustriac este foarte mare şi ca să nu fie prinşi sub el, patrioţii liberali l-au încălecat, dar nu înainte de a lua bundiţa cea bună pe ei şi a transforma uşa de la sediul partidului în placă de surf. De pe acestă placă de surf improvizată, liberalii au arătat cu coasa către patrioţii social-democraţi şi au răspuns: „Da, ne amintim exact. În 2002, Guvernul PSD Adrian Năstase emitea Ordonanţa 71 din 21 iunie 2002 privind contractele pe termen lung încheiate de Regia Naţională a Pădurilor pentru vânzarea lemnului. Acesta a fost cadrul iniţial de la care investitorii austrieci au venit în România. Apoi Legea 654/2002, care se referă la acest lucru a fost votată de majoritatea PSD în Parlament. Mai este şi o Hotărâre de Guvern, HG 1081 din 2002, aprobată de Guvernul Năstase. Până la acea dată, în judeţul Suceava, avea o importantă cotă de piaţă Omar Hayssam, prieten bun al lui Ion Iliescu, cu fabrici şi afaceri cu lemn la Moldoviţa şi în zonă. Toată lumea ştie, pentru că a fost şi scandal, inclusiv cu sindicatele, referitor la actele normative menţionate. Da, ne aducem aminte de tranzacţiile făcute în perioada Guvernului PSD în domeniile lemnului, petrol, bancar. Dacă nu sunt suficiente aceste date putem intra în amănunte”.

Până la episodul cu votul împotrivă al Austriei, atât peneliştii, cât şi pesediştii umblau cu costume de firmă şi făceau apel la companiile străine să investească în România. PSD şi PNL nu prea au avut ochi pentru investitorii români, în schimb orice investiţie străină, fie ea cât de mică, era însoţită de tăieri de panglici, de mese îmbelşugate şi de discursuri de mulţumire. Acum, când poporul român a fost cuprins de un puternic sentiment de furie împotriva a tot ce este austriac, PSD şi PNL se acuză reciproc de favorizarea celor mai huliţi dintre pământeni.
Mai devreme sau mai târziu lucrurile se vor linişti, iar social-democraţii şi liberalii vor reveni la costumele lor de firmă. Însă, excesele populiste nu vor fi uitate şi, de-acum încolo, oricine se va aşeza la masă cu pesediştii şi cu peneliştii pentru o negociere se vor uita cu atenţie la ei să vadă dacă nu cumva le ies iţarii de sub pantaloni, opincile de sub pantofii de lac cu şpiţ şi firişoarele blăniţei de jder de la bundiţă de sub haină. Pentru că într-o negociere, indiferent de natura acesteia, trebuie să ştii cu cine ai de-a face de fapt. (Fotografie realizată pe 15 decembrie 2010. Gheorghe Flutur, aflat la primul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, şi Gerald Schweighofer, patronul Holzindustrie Schweighofer, la fabrica de la Rădăuţi.)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici