- Home
- Editorialiștii
- (30.12.2022, 20:42)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Pele, ”comoară mondială” îngropată alături de fotbalul mirosind mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie
Urmărește
683 afișări
COMENTARIU Sorin Avram: Pele, ”comoară mondială” îngropată alături de fotbalul mirosind mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie
Pele e plecat, dar nu de unul singur. Pele a luat cu el fotbalul care însemna mai multă inspiraţie şi mai puţină transpiraţie. A luat cu el fotbalul care nu se sufoca alergând pentru a bate recordul la suta de metri şi nici cel care intra în teren pentru a fi mai agresiv decât un boxer.
Acel fotbal care avea răbdare cu jucătorii pentru ca aceştia să aibă timp să preia, să-şi salte mingea şi să execută o foarfecă perfectă, asemănătoare cu cele folosite de artiştii de la casele de modă pentru a crea rochii unicat pentru regine şi costume pentru vedetele filmelor alb-negru.
Acel fotbal care umplea stadioanele de oameni din toate categoriile sociale veniţi să vadă emoţiile de pe feţe jucătorilor înainte de începerea partidelor şi bucuria lor de inventa preluări, pase şi lovituri, şi nu pentru a urmări figuri încrâncenate, alunecări disperate, arcade sparte şi tricouri însângerate.
Acel fotbal dintr-o lume în care nu existau atâtea camere de luat vederi pe stadioane şi nici atâtea canale tv şi nici reţele de socializare, iar spectatorii şi telespectatorii aveau nevoie de timp pentru a se bucura de fiecare atingere a balonului.
Pe când avea doar 20 de ani şi era deja campion mondial, preşedintele Braziliei de la acea vreme l-a declarat pe Pele ”comoară naţională”, statut care l-a ”îngropat” în campionatul intern, nefiindu-i permis să se transfere la unul dintre cluburile puternice din Europa. Abia după ce steaua sa nu mai era chiar atât de strălucitoare Pele a putut să se transfere, dar nu în Europa, ci pe o altă ”planetă”, mai exact la New York Cosmos.
Nu a mai existat în istoria planetară un om care, la trecerea sa la cele veşnice, să provoace atâta emoţie. Şefi de stat şi de guvern şi foşti şi actuali sportivi de talie mondială s-au grăbit să-şi exprime regretul la dispariţia lui Pele. Ca fotbalist, Pele a bătut fel de fel de recorduri, iar unele dintre ele probabil că nu vor fi egalate niciodată. Ca om care nu mai este printre noi, Pele a reuşit să mai bată un record: dispariţia cea mai regretată. Milioane de oameni de pe întregul Pământ, indiferent de pregătire, sex, avere, poziţie socială, religie şi apartenenţă politică regretă plecarea sa la cele veşnice.
Niciun alt sportiv şi niciun mare actor, artist, scriitor, filosof, medic, profesor sau şef de stat nu a stârnit atâtea emoţii şi atâtea regrete. E şi normal, pentru că medicii nu operează în faţa unor stadioane pline, pe filosofi şi pe artişti nu-i înţelege toată lumea, iar scriitorii şi şefii de stat, oricât de carismatici ar fi ultimii dintre ei, nu pot fi pe placul tuturor. Însă, o foarfecă este sau nu este, un şut expediat în vinclu este sau nu este, un exterior ales la momentul potrivit este sau nu este, iar un fotbalist este genial sau nu este. Asta vede şi înţelege toată lumea, indiferent de pregătire, sex, avere, poziţie socială, religie şi apartenenţă politică.
Pe de altă parte, dispariţia lui Pele a demonstrat că toate limbile din lume sunt prea sărace în superlative şi în combinaţii de cuvinte care să exprime, fără să se repete prea des, adevărata dimensiune a ”comorii naţionale” a Braziliei. Un fotbalist cu care mulţi oameni nu au fost contemporani şi pe care l-au cunoscut doar din legendele care circulă cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzele navetiştilor şi din înregistrările care stau pe YouTube în aşteptarea noilor generaţii de vizitatori.
Acum, la trecerea sa la cele veşnice, se poate observa din vârful tribunelor celui mai mare stadion din lume că Pele este mai mult decât o ”comoară naţională”. Pele este o ”comoară mondială”. O ”comoară” care va fi îngropată alături de fotbalul care miroase mai mult a inspiraţie şi mai puţin a transpiraţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe