COMENTARIU Sorin Avram: Raed Arafat a prezentat raportul preliminar al intervenţiei de la Crevedia. Poate a prea mult Raed Arafat

Într-un expozeu întins pe mai bine de o oră şi care a fost condimentat cu statistici şi schiţe care curgeau pe o plasmă, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat raportul preliminar al intervenţiei de la Crevedia.

Urmărește
2354 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram: Raed Arafat a prezentat raportul preliminar al intervenţiei de la Crevedia. Poate a prea mult Raed Arafat

Domnul Arafat a prezentat pas cu pas modul cum au reacţionat pompierii imediat după ce primul apel la 112 anunţa producerea unei explozii urmată de un incendiu în localitatea dâmboviţeană. Şeful DSU a vorbit despre avalanşa de apeluri la 112 care a urmat şi despre adaptarea pompierilor la situaţie. Rând pe rând au intervenit forţe de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Dâmboviţa, Bucureşti-Ilfov şi Prahova, efectivele de pompieri fiind dublate de cele ale serviciilor de ambulanţă.

Conform lui Raed Arafat, principala misiune a fost aceea de a evacua persoanele din zonă şi de a preîntâmpina producerea unor noi explozii urmate de incendii, în condiţiile în care, din cauza focului şi a fumului care împânziseră zona, era greu de aflat ce se mai află în perimetrul în care avusese explozia. În plus, focul şi fumul creaseră un zid între echipele de intervenţie sosite la faţa locului de la Dâmboviţa, pe de o parte, şi de la Bucureşti-Ilfov, de cealaltă parte, comunicarea şi coordonarea acţiunii făcându-se prin intermediul staţiilor radio.

Raed Arafat a spus că a fost vorba despre o abordare defensivă a situaţiei tocmai pentru a proteja personalul care intervenea şi a explicat că domnia sa doar a coordonat activitatea, aceasta fiind condusă efectiv de comandanţii din acea zi ai pompierilor din Dâmboviţa şi Bucureşti-Ilfov.

Tot şeful DSU, care a venit la conferinţa de presă de la Ministerul de Interne însoţit de pompierii de la Dâmboviţa şi de la Bucureşti-Ilfov care au coordonat acţiunea şi de cei doi medici care s-au ocupat de coordonarea echipelor de salvare a victimelor, s-a plâns de oamenii care nu respectau indicaţiile jandarmilor de a sta departe de locul exploziei şi de faptul că nu toţi hidranţii aveau presiunea necesară, lucru care a îngreunat alimentarea maşinilor de pompieri.

Raed Arafat a adus în faţa camerelor de luat vederi un tânăr pompier îmbrăcat cu echipamentul de intervenţie şi a explicat că pompierii care au suferit arsuri la mâini nu folosiseră mănuşile de protecţie fiindcă era foarte cald şi că pompierul care a suferit arsuri la picioare probabil că nu era echipat cu pantalonii pentru intervenţii, care au mai multe straturi de protecţie, ci era îmbrăcat cu pantalonii de instrucţie. Raed Arafat a vorbit şi despre imaginile cu căşti de pompier topite pe alocuri care au apărut pe reţelele de socializare, spunând că, într-adevăr, unele dintre acestea s-au deteriorat, însă, totuşi, au reuşit să-i protejeze eficient pe pompieri, nici unul dintre aceştia nesuferind arsuri la nivelul scalpului.

Raed Arafat a adus în discuţie şi investiţiile importante făcute în ceea ce priveşte dotarea cu maşini de intervenţie şi cu echipamente de protecţie, în special începând cu anul 2015, afirmând că acestea totalizează aproximativ un miliard de euro şi că vor continua.

Şeful DSU s-a referit şi la importanţa roboţilor de intervenţie, care au avut un rol important în cazul Crevedia, prezenţa acestora contribuind şi la protecţia pompierilor, care nu au mai fost nevoiţi să se apropie atât de mult de cisternele GPL care trebuiau răcite. Conform domnului Arafat, cu astfel de roboţi sunt echipate doar inspectoratele din patru judeţe, dorinţa fiind aceea ca tot mai multe inspectorate să beneficieze de roboţi. În lungul său expozeu, Raed Arafat a subliniat că pompierii se află într-un proces de instruire continuu, aceştia participând la aplicaţii pe care le execută la firmele unde există pericol de incendii şi pregătindu-se în cele câteva centre de antrenament din ţară.


Şeful DSU a mai spus că numărul total al victimelor după cele două explozii urmate de incendii a fost de 50, a explicat pe ce criterii au ajuns unii dintre răniţi la spitale din străinătate şi a afirmat că veştile privind sănătatea celor internaţi în spitalele din ţară şi de afară sunt încurajatoare. 
Raed Arafat a ţinut să sublinieze că intervenţii cu ”risc zero” nu există.


Acelaşi domn Arafat şi-a exprimat dezamăgirea în legătură cu faptul că foşti lucrători în sistem, unii sub protecţia anonimatului, au criticat intervenţia de la Crevedia şi i-a invitat pe aceştia să se aşeze la aceeaşi masă cu comandanţii acţiunii pentru a primi răspunsuri la toate nelămuririle pe care le au. Raed Arafat a făcut apel la public să ia în considerare şi explicaţiile celor care au intervenit la Crevedia, şi să nu ia de bune doar comentariile şi criticile din studiourile de televiziune şi de pe reţelele de socializare.


Oare Raed Arafat nu şi-a pus vreodată problema că supraexpunerea sa dăunează imaginii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi celei a pompierilor care participă la diferite misiuni cu un mare ecou în societate?


De ce a trebuit ca şi astăzi, la conferinţa de presă de la MAI, tot domnul Arafat să fie vioara întâi? Normal ar fi fost ca filmul acţiunii să fie prezentat de un alt angajat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că doar domnul Arafat nu este singurul care ştie să citească din tot departamentul. După aceea ar fi trebuit să vorbească, rând pe rând, cei care s-au ocupat de conducerea operaţiunilor din partea inspectoratelor pentru situaţii de Urgenţă din Dâmboviţa şi Bucureşti-Ilfov şi cei doi medici. Iar la final, Raed Arafat ar fi trebuit să răspundă la întrebările din spaţiul public şi la cele ale jurnaliştilor aflaţi la conferinţa de presă.


Însă, nu, nu şi nu, pentru că lui Raed Arafat tare-i mai place să fie văzut şi ascultat. Învăţat să fie căutat de presă încă de pe vremea în care Traian Băsescu suna în direct pe la emisiuni pentru a-l critica, domnul Arafat a cunoscut consacrarea în mass-media în timpul pandemiei, acesta fiind prezent pe toate televiziunile şi site-urile la orice oră din zi şi deseori din noapte. Toţi realizatorii de dezbateri televizate şi toţi prezentatorii de la meteo şi de la sport de la toate televiziunile din ţară adunaţi la un loc nu aveau atâtea minute de apariţii câte avea un singur om - Raed Arafat. Şi, atenţie, domnul Arafat nu era aducătorul veştilor bune, ci din contră.


Raed Arafat nu s-a gândit că cel mai adesea imaginea sa este asociată cu cea a unui dezastru şi că această asociere dăunează imaginii instituţiei pe care o conduce? În timp ce premierii şi miniştrii se rotesc până ies din sistem, domnul Arafat este tot acolo de zeci de ani. Poate că o parte din criticile şi remarcile negative, gratuite sau nu, nu ar fi existat dacă domnul Arafat nu şi-ar fi băgat capul în poza de la Crevedia.
Raed Arafat spune că nu el a decis cum să se intervină la Crevedia, pentru că este doctor, şi nu pompier, dar în ochii opiniei publice rămâne imaginea în care Raed Arafat este cel care face şi desface, şi că acesta este doctor în toate.


Poate că Raed Arafat ar trebui să facă un pas în spate, măcar la capitolul comunicare, că doar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu este format dintr-un singur om. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici