- Home
- Editorialiștii
- (14.01.2021, 15:01)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorin Avram: Realitatea vaccinării şi premierul Cîţu cel rupt de realitate
Urmărește
3931 afișări
14 ianuarie 2021, Suceava, România, Uniunea Europeană. A doua zi va începe etapa a II-a a programului de vaccinare anti-COVID. Irina Badrajan, medic de familie cu peste 60 de ani de viaţă şi peste 35 de ani de experienţă, este invitata matinalului de la Radio Top. 14 ianuarie 2021, Bucureşti, România, Uniunea Europeană. Premierul Florin Cîţu este invitat la matinalul de la Rock FM.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Irina Badrajan este întrebată ce le spune persoanelor care au împlinit 65 de ani şi au dreptul la vaccin: ”E atât de încurcată povestea cu această înscriere la vaccinare şi atât de nesigură, şi atât de nelogică... Există un protocol care spune că în această a doua etapă, de mâine, de la ora 15.00, se activează platforma, plus un call-center, plus posibilităţi la nivel de angajator de a se înscrie persoanele pe un site. În cea de-a doua etapă intră persoanele de peste 65 de ani şi bolnavii cronici sub 65 de ani. Noi nu o să putem să facem faţă să-i înscriem pe toţi, noi, medicii de familie. Vă daţi seama ce ar însemna asta: stau toată ziua în telefon şi fac înscrieri. Şi atunci, persoanele de peste 65 de ani, eu, personal, şi colegii mei am hotărât că le vom da numărul de telefon sau le vom spune platforma şi cu ajutorul copiilor şi nepoţilor să se înscrie singuri”.
Dar cu bolnavii cronici ce se întâmplă? ”Noi îi ştim, de fapt, pe bolnavii cronici noi ar trebui să-i înscriem, dar deocamdată nu ştim ce avem de făcut”.
Este suficient personal pentru administrarea vaccinului? ”Nu se găseşte personal. Asta e marea problemă în acest moment. Înscrierea la aceste centre a personalului medical este voluntară. Eu ştiu că s-a spus că cei care vor merge vor primi o retribuţie. Trebuie să fie doi medici pe tură, patru asistente, parcă, şi un registrator medical. Trebuie măcar trei ture, pentru că este de la 8 dimineaţa la 8 seara în centrele astea de vaccinare, şapte zile din şapte”.
Medicul de familie Irina Badrajan va participa la campania de vaccinare? ”Ar trebui să particip în afara programului meu de serviciu. Eu personal nu am să pot pentru că sunt destul de în vârstă şi nu pot să rezist patru sau şase ore. Plus că trebuie să avem şi materiale. Se vor înscrie unii, dar nu o să fie suficienţi. Noi suntem o populaţie îmbătrânită ca medici de familie şi chiar nu mai rezistăm. Mai mult de 60% dintre medicii de familie se apropie de vârsta de pensionare şi sunt şi pensionari care mai lucrează. Pe 30 decembrie a apărut ordonanţa de urgenţă care prevedea toate aceste lucruri. Şi de atunci toată lumea se mocăie şi acum s-au trezit în ultimele zile că trebuie să aibă personal pentru aceste centre”.
În concluzie, organizarea este deficitară? ”Organizarea este sub orice critică. Eu ştiu aşa, că atunci când te apuci la o treabă îţi creionezi nişte direcţii de acţiune, găseşti resurse, că doar totdeauna un proiect se face în primul rând cu sursă de finanţare şi cu obiectivele pe care mi le propun. La noi toate-s pe dos. Acuma s-au schimbat miniştri, toată lumea priveşte nu ştiu cum, ăla are, ăla n-are. E aşa un haos... Noi suntem mai obosiţi, toţi cei din sistemul de sănătate, care o să clacheze în scurt timp, suntem atât de obosiţi de toate aceste lucruri. Nu de activitatea medicală. Toate comunicările astea, tehnica asta, IT-ul, nu ştiu ce se mai întâmplă. Este înfiorător pur şi simplu. Nu avem profesionişti la conducere, oameni care să ştie cum se fac lucrurile”.
Totuşi, decidenţii nu se consultă cu specialiştii din domeniu înainte de a lua o măsură? ”Cine ne ascultă pe noi? Este Colegiul Naţional al Medicilor care are în componenţă doi medici de familie şi care sunt foarte buni. Este Gheorghe Gindrovel Dumitra, care se ocupă de vaccinări, şi Valeria Herdea, care şi ea tot cu vaccinologia este la putere. Nu-i întreabă nimeni nimic ori dacă îi întreabă se fac că nu-i aud”.
7 ianuarie 2021. Medicul de familie Irina Badrajan s-a vaccinat, iar cele de-al doilea vaccin îl va face pe 28 ianuarie. Cum a fost? ”Singurele simptome pe care le-am avut înseamnă o uşoară durere la locul injectării şi spre seară s-a întins puţin până spre cot. A doua zi a persistat o uşoară durere la mişcările braţului, după care dispărut total. Dar nu a fost ceva extraordinar. Toată lumea începe că, vai, oleacă de roşeaţă, oleacă de durere, vai de mine, astea sunt efecte secundare. Fir-ar ale naibii de dureri şi de tot! Oamenii cu cât s-au orientat mai tare pe toate reţelele astea de socializare şi pe la radio şanţ... Ei nu ştiu să scrie bine şi discută despre ARN-ul mesager şi tehnica ce ar trebui folosită”.
Cum îşi convinge pacienţii să se vaccineze? ”Pacienţii care vin în cabinet mă întreabă: <Ce facem doamna doctor? E bine să facem?> Şi atunci eu spun: Aveţi în faţa dumneavoastră o persoană care s-a vaccinat cu prima doză şi o aşteaptă cu nerăbdare pe a doua. Deţin suficiente date despre utilitatea acestui vaccin. Doriţi să mai ştiţi şi altceva? <Nu, atât vreau să ştiu: dacă dumnevoastră consideraţi că e bine sau nu>. E un compliment pentru mine, pentru că pun bază pe ce spun eu”.
Irina Badrajan îi înţelege şi pe cei care au o reţinere faţă de vaccinul împotriva noului coronavirus, dar pune acest lucru pe seama faptului că oamenii nu au suficiente informaţii din cauza unei slabe campanii pro-vaccinare şi a informaţiilor contradictorii care circulă pe reţelele de socializare: ”Asta nu e campanie. O campanie adevărată pe toate canalele mass-media trebuie să promoveze utilitatea acestui vaccin. Trebuie să apară oameni de impact la populaţie, la diferite straturi ale populaţiei. Aşa cum în alte părţi au fost folosite în cadrul diferitelor campanii personalităţi din fotbal sau din sport, în general. Iată, era bună Simona Halep de făcut o campanie sau un fotbalist. Sau o personalitate din muzică. Până la urmă era bun şi Florin Salam dacă vreţi, dacă ţine la o anumită categorie de populaţie. Plus că eu aş fi văzut în această campanie Biserica, care are, trebuie să recunoaştem, un cuvânt greu de spus la o anumită categorie de populaţie. Aţi văzut, papa la catolici se vaccinează, pledează pentru vaccinare. La noi, personalităţile BOR-ului s-au trezit să fie împotriva măsurilor de protecţie. Acum văd că s-au schimbat la 180 de grade, dar o perioadă au pledat pentru nesupunere şi pentru neluarea măsurilor de protecţie. Oamenii, în general, sunt înclinaţi să creadă lucrurile rele, dar dacă îi spune preotul ar fi foarte de impact. Eu contez pe această influenţă a Bisericii. Avem o ţară întreagă de personalităţi, care trebuie să vină şi să spună: <M-am vaccinat. Asta este singura soluţie să revenim la normalitate>”.
Pe lângă faptul că este, în general, pro-vaccinare şi pentru că din datele referitoare la vaccin rezultă că acesta ar fi sigur, doamna Badrajan a fost lămurită să se vaccineze şi după ce a văzut că se întâmplă în Israel: ”Pentru mine, în ceea ce priveşte siguranţa şi utilitatea acestui vaccin, atitudinea Israelului a însemnat foarte mult. Israelul are o populaţie care are foarte mult grijă de ea şi care este foarte bine informată. În Israel se face vaccinarea în parcare, da? Deci, asta înseamnă vaccinare în masă. Există echipe pentru primul ajutor, stau jumătate de oră acolo ca să nu păţească nimic şi toată lumea a cuplat la această vaccinare. Pentru că sunt oameni deştepţi”.
În cadrul matinalului de la Roack FM, premierul Florin Cîţu a declarat România va ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, iar în luna septembrie am putea ajunge la 10,4 milioane de oameni vaccinaţi.
Sfârşit.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu. Moshe Bar-Siman-Tov: Sistemul de Sănătate, mai important decât cel de Securitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe