- Home
- Editorialiștii
- (29.10.2021, 08:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Aristotel virtual
Urmărește
934 afișări
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Aristotel virtual
Profesorul Mircea Miclea, doctor în psihologie, „şi-a dat” un interviu, vorba celei care i-a fost interlocutoare.
Interviul este excepţional.
Profesorul Miclea face o analogie metaforică între răspunsul lui Aristotel pentru sofiştii de acum două mii cinci sute de ani şi lipsa oricărui răspuns pentru cei de azi.
Concluzia sa este că avem nevoie de un Aristotel virtual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Sofiştii de azi ca şi cei de atunci, au explicaţii pentru orice, sunt chiar interesanţi în argumentaţia lor, numai că aceasta este, fatalmente, falsă.
Aristotel a sesizat pericolul sofismului care înregistra succes în temeiul unor argumente cel puţin problematice şi s-a decis să-l combată.
A scris două cărţi de logică.
Concluzia lui, ceea ce nu e logic nu e corect !
Din păcate, azi, această regulă e imposibil de aplicat.
Un Aristotel nu mai e suficient.
Azi, e nevoie de un Aristotel virtual, adică de o maşină la fel de virtuală care să-i identifice pe sofişti şi ideile lor atrăgătoare dar complet false.
E nevoie de maşinăria asta pentru a-i stopa din răul pe care-l propagă corupând minţi şi suflete.
Manipulare versus adevăr...
Spre deosebire de acum două milenii, azi nimeni nu mai ştie care este adevărul şi cum să-l diferenţieze de minciună, rezultat al manipulării.
Motivele sunt legate de două aspecte, volumul informaţiei care ajunge la noi şi care a crescut fantastic şi viteza ei de înnoire.
Mintea noastră e incapabilă să le cuprindă în mod logic, analitic, reflexiv.
Reţelele de social media adaugă la şuvoiul mediatic clasic, să-i spunem, sporind emoţia în detrimentul raţiunii, logicii, realităţii.
Algoritmii perverşi ai social media ne plasează într-o bulă proprie care ne face să auzim ceea ce ne place şi asta ne aruncă, pervers, în afara logicii.
Informaţia, aşa cum ne e servită, este cea care ne controlează comportamentul, iar rezultatul e că libertatea e din ce în ce mai puţină.
Să fie acesta mecanismul prin care frica s-a instaurat printre noi şi ne-a împărţit între vaccinaţi şi nevaccinaţi, de exemplu ?
Eu, cred că da...
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe