- Home
- Editorialiștii
- (30.10.2020, 07:21)
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ministerul Iubirii
Urmărește
970 afișări
Ministerul Iubirii
Mă cam bântuie distopia lui Orwell şi aş vrea să vă mai zic vreo câteva vorbe despre asta.
Mă tot gândesc la cele două romane ale socialistului englez, „1984” şi „Ferma Animalelor” şi la felul în care ne privesc pe noi, acum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Sper să nu vă plictisesc. Mi-ar părea rău.
Experienţa lecturii celor două romane arată că stupidul poate fi posibil, iar dacă ne uităm în jur acum, iată că, incredibil, îi simţim prezenţa.
Albul nu mai e alb, iar negrul nici atât.
La început, negarea posibilităţii stupidului este tentaţia firească, e cea mai la îndemână. Pentru cei mai mulţi.
Pentru alţii însă, oameni deştepţi incontestabil dar cu porniri malefice din motive diverse dar oneroase în totalitate, stupidul e ocazia de a-i supune pe ceilalţi şi a-i transforma în nişte păpuşi mecanice.
Felul în care Orwell demonstrează capacitatea unei elite ajunsă la putere de a manipula odios, este fascinantă dar şi înfricoşătoare.
Cei din generaţia mea şi încă altele înainte, suntem mai sensibili, pentru că parte din stupidul generat de comunism, am trăit-o la modul propriu.
N-om fi noi nişte mimoze din cale afară, dar amintirile lipsei de libertate în sensul ei cel mai comun, ne-nfioară.
Ministerul Iubirii din romanul lui Orwell, nu e nici pe departe ceea ce i-ar arăta denumirea.
El e exact opusul, este scula cu care minţile oamenilor sunt supuse unei presiuni constant perverse, aducându-i într-o stare de frică letargică.
Este non-iubirea.
Principalul instrument folosit este desfiinţarea libertăţii individului de a se exprima liber, de a critica, de a se manifesta potrivit propriilor convingeri, chiar dacă manifestarea ca atare, se situează într-o notă civilizată.
„Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră” este deviza bolşevică pe care, chiar dacă nu e rostită explicit, începem să o experimentăm pe propria piele.
Cam nasol...
Ministerele din distopia lui Orwell au inventat într-o manieră sofisticată dar schizoidă, un nou limbaj, „new language” sau „nouvorba” cum a fost tradus în româneşte.
Mecanismul „nouvorba” bazat pe conceptul denumit „dublugândit”, este într-adevăr unul foarte complicat şi a-l descrie nu-mi permite spaţiul. Ar merita citit romanul.
Scopul acestui „limbaj” este însă, unul clar definit. Acela de a face imposibil orice alt mod de gândire decât cel oficial al „partidului interior”, clasa conducătoare.
Noi, astăzi, ne întâlnim zilnic cu un nou tip de limbaj care pare a fi precursorul „nouvorbei”.
Îmi vine în gând, de exemplu, „LMA !” în loc de „La Mulţi ani !”.
Cum dracu’ să-i urez unui prieten LMA ?! Unde mai e emoţia umană a unei urări de bine ?!
Acum, nu mai ai voie să faci diferenţieri de gen. Adică, el nu mai e el şi ea nu mai e ea. Fiecare, sunt sau este, nici nu mai ştiu cum să scriu corect gramatical, ei !
Zice că aşa e politically correct.
Hai, dă-mă-n...
Eu îmi doresc în continuare să fiu diferenţiat de celălalt gen.
Nu de alta, dar pentru că-mi place celălalt gen, adică de ea, nu vreau să existe nici un echivoc. Iar ea e ea !
Păi cum să se uite ea la mine ca la ei şi eu la ea, tot ca la ei ?!
Ce, ne-am tâmpit ?!
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: COMENTARIU Valeriu Şuhan: Ministerul Adevărului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe