- Home
- Editorialiștii
- (07.04.2021, 01:05)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...
Urmărește
1152 afișări
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Puşi pe scandal...
Ca de obicei, la noi, scandalurile se ţin lanţ.
Acum, unul dintre ele se derulează prin declaraţii tăioase între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Învăţământului.
Tema e reprezentată de testele rapide antigen pe baza analizei sputei, a salivei.
În timp ce Ministerul Învăţământului solicită astfel de teste pentru înlesnirea prezenţei fizice a copiilor la şcoală, Ministerul Sănătăţii susţine că testele astea sunt neconcludente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Aşa afirmă doamna Andreea Moldovan, secretar de stat în acest minister.
Ca urmare, Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) ignoră testele respective.
Instituţiile medicale care le folosesc fac scandal şi ele, considerând că rezultatele acestui tip de teste trebuie luat în considerare.
M-am uitat peste reglementările în materie cu credinţa că Dreptul nu mi-e străin.
Şi uite-aşa, am citit Ordinul 2240/30.12.2020 al Ministrului Sănătăţii şi am încercat să înţeleg esenţa juridică a problemei.
Acolo se spune extrem de clar că „orice laborator autorizat de către DSP (...) care efectuează teste RT-PCR şi teste rapide antigenice pentru SARS-CoV-2, are obligaţia de a transmite (...) buletinele de analiză, electronic, în format pdf, către DSP şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP)”.
La fel de clar, se prevede obligaţia DSP de „a introduce cazurile pozitive la testarea RT-PCR şi cazurile pozitive la testul antigenic rapid în aplicaţia Corona Forms”.
Nu sesizez nici un echivoc şi nici vreo diferenţiere între tipurile de teste antigenice în funcţie de modul de recoltare a probelor.
Mai mult, într-o metodologie a INSP elaborată acum o lună, se vorbeşte pe larg despre acest tip de teste rapide.
Nici aici nu se face vreo diferenţiere între ele, referirea fiind globală- teste rapide antigenice.
Cât priveşte avizul folosirii acestor teste rapide, acesta există în mod oficial şi este eliberat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.
Probabil că nu e o surpriză foarte mare că această agenţie este a Ministerului Sănătăţii.
Bun, care-i treaba până la urmă ?
Testele sunt importate legal, au avizele de folosire, sunt prevăzute în acte cu valoare de normă care nu le diferenţiază nicicum, dar acelaşi minister al sănătăţii nu le bagă-n seamă decât pe unele.
C-aşa vrea el.
Ca-n filmele cu proşti...
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe