Cristoiu, Sârbu şi Tucă cer guvernului să protejeze jurnaliştii şi independenţa instituţiilor de presă în condiţiile stării de urgenţă

  • Adrian Sârbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă au anunţat duminică fondarea asociaţiei de jurnalişti Media Pro.
  • Legislaţia lasă loc unor abuzuri ale autorităţilor statale asupra libertăţii presei şi mass-media, susţin semnatarii.
  • Asociaţia solicită şi sprijinirea materială şi financiară a jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în perioada de acută de criză economică.
Urmărește
3150 afișări
Imaginea articolului Cristoiu, Sârbu şi Tucă cer guvernului să protejeze jurnaliştii şi independenţa instituţiilor de presă în condiţiile stării de urgenţă

Cristoiu, Sârbu şi Tucă cer guvernului să protejeze jurnaliştii şi independenţa instituţiilor de presă în condiţiile stării de urgenţă

Asociaţia Media Pro fondată de Adrian Sârbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă a transmis MEDIAFAX un document de principii pe care Asociaţia le susţine a fi respectate de autorităţile Statului Român în perioada stării de urgenţă.

”În starea de urgenţă, legislaţia extrem de permisivă în România lasă autorităţilor statale posibilitatea comiterii unor abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens, vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă”, au arătat fondatorii organizaţiei.  

Primul principiu pentru care militează asociaţia jurnaliştilor Media Pro este ”Protejarea independenţei editoriale a jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media”

Asociaţia precizează ca esenţială ”protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă (în cazuri de carantină) de posibilele abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul existenţei unor focare de epidemie”. 

Demersul asociaţiei are în vedere ”asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, în centre de carantină şi asigurarea cu prioritate a testării jurnaliştilor care la fel ca şi medicii sunt în linia întâi de contact cu epidemia”, ca şi ”accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă”.

Asociaţia cere ”sprijinirea materială şi financiară a jurnalistilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii, garanţii de stat şi facilităţi fiscale şi bancare fără de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare” ca şi ”respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului garantată constituţional şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instutuţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă”.

Redăm mai jos în întregime documentul transmis MEDIAFAX:

Asociaţia jurnaliştilor Media Pro

Fondată de Ion Cristoiu, Adrian Sârbu, Marius Tucă

PRINCIPII

pe care Asociaţia le susţine a fi respectate de autorităţile Statului Român în perioada stării de urgenţă.

În starea de urgenţă, legislaţia extrem de permisivă în România lasă autorităţilor statale posibilitatea comiterii unor abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens, vom milita pentru respectarea câtorva principii de fapt în starea de urgenţă. 

1. Protejarea independenţei editoriale a jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media

2. Protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă (în cazuri de carantină) de posibilele abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul existenţei unor focare de epidemie. 

3. Asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, în centre de carantină şi asigurarea cu prioritate a testării jurnaliştilor care la fel ca şi medicii sunt în linia întâi de contact cu epidemia.

4. Accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă.

5. Sprijinirea materială şi financiară a jurnalistilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii, garanţii de stat şi facilităţi fiscale şi bancare fără de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare.

6. Respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului garantată constituţional şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instutuţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici