Ion Cristoiu: Alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis, poate cea mai mare victorie a sa din cei 10 ani de mandat

  • Ion Cristoiu: Guvernul Nicolae Ciucă e ca şi trecut de Parlament. Beneficiază, aşa cum s-a văzut la consultările de la Cotroceni, de o majoritate zdrobitoare. Cu peste 100 de voturi peste numărul cerut de investirea Guvernului. Această majoritate solidă, una dintre cele mai tari majorităţi parlamentare postdecembriste, s-a făcut prin formarea Coaliţiei PNL-PSD-UDMR-Minorităţi.
  • Ion Cristoiu: Noutatea acestei Coaliţii e dată de alierea a două partide pînă mai ieri într-o duşmănie vecină cu un război de anihilare reciprocă: PNL şi PSD. Alierea celor două partide tradiţional duşmane, împinse la război de Klaus Iohannis, e o premieră postdecembristă. Majoritatea creată în 2008 de Traian Băsescu, la vremea respectivă preşedinte al României, cuprindea PSD şi PDL.
  • Ion Cristoiu: Lui Klaus Iohannis i-a reuşit o construcţie. O construcţia omenească, totuşi. Ca toate construcţiile omeneşti şi aceasta e la mîna lui Dumnezeu. Şi de aici pot începe pentru Klaus Iohannis problemele. Atît de mari încît ceea ce acum apare ca o Victorie să treacă peste un timp un Eşec.
Urmărește
2174 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis, poate cea mai mare victorie a sa din cei 10 ani de mandat

Ion Cristoiu: Alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis, poate cea mai mare victorie a sa din cei 10 ani de mandat

Publicistul Ion Cristoiu afirmă. susţinând cu argumente, că alianţa PNL-PSD e victoria preşedintelui Klaus Iohannis, poate cea mai mare victorie a sa din cei 10 ani de mandat, dar avertizează că această coaliţie este făcută totuşi de oameni şi cu oameni, ceea ce va aduce probleme astfel încât ceea ce azi apare ca o mare victorie, mâine să fie un eşec pentru şeful statului.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Consultările de la Cotroceni s-au încheiat cu desemnarea de către Klaus Iohannis a lui Nicolae Ciucă drept premier însărcinat cu formarea unei noi majorităţi guvernamentale. Potrivit Constituţiei, premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a depune la Parlament cererea de investire prin vot a noului Guvern. Deşi Nicolae Ciucă poate face acest lucru pînă pe 1 decembrie 2021, toate datele ne arată că Guvernul va fi investit joi, 25 noiembrie 2021. Spre deosebire de alte momente asemănătoare din perioada de soluţionare a Crizei politice declanşate pe 1 septembrie 2021, Guvernul Nicolae Ciucă e ca şi trecut de Parlament. Beneficiază, aşa cum s-a văzut la consultările de la Cotroceni, de o majoritate zdrobitoare.

Cu peste 100 de voturi peste numărul cerut de investirea Guvernului.

Această majoritate solidă, una dintre cele mai tari majorităţi parlamentare postdecembriste, s-a făcut prin formarea Coaliţiei PNL-PSD-UDMR-Minorităţi. Noutatea acestei Coaliţii e dată de alierea a două partide pînă mai ieri într-o duşmănie vecină cu un război de anihilare reciprocă:

PNL şi PSD.

Alierea celor două partide tradiţional duşmane, împinse la război de Klaus Iohannis, e o premieră postdecembristă. Majoritatea creată în 2008 de Traian Băsescu, la vremea respectivă preşedinte al României, cuprindea PSD şi PDL. Dacă Stînga era întruchipată în totalitate de PSD, Dreapta era întruchipată doar parţial şi anume doar de PDL. PNL, partid de Dreapta şi el, a trecut în Opoziţie.

De-a lungul întregii Crize politice din ultimele trei luni, jurnaliştii s-au împărţit în două grupuri duşmane care s-au duşmănit şi mai mult pe măsură ce PSD şi PNL ajungeau treptat-treptat la împăcare:

Pro şi Contra Alianţei PSD-PNL.

După cum am menţionat de mai multe ori, în această perioadă am evitat cu brio situarea de o parte sau de alta a baricadei, dar mai ales abordarea faptelor şi evenimentelor de pe poziţiile chibiţilor de galerie hăulitoare. Istoricul clipei care e comentatorul realităţii politice în mişcare trebuie să încerce a fi la fel de detaşat în abordarea prezentului clocotind ca şi Istoricul în abordarea trecutului devenit demult lavă solidificată.

Sub acest semn, vom afirma, riscînd să stîrnim nedumerirea, că alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis, poate cea mai mare victorie a sa din cei 10 ani de mandat. Nu ştim dacă preşedintele şi-a propus să făurească această majoritate solidă înainte de declanşarea Crizei, la 1 septembrie 2021. Peste timp, cînd Klaus Iohannis îşi va scrie memoriile şi cînd vor ieşi în lume documente, acum ascunse în seifuri, vom afla dacă demiterea brutală a lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei al USR, a fost un moment bine calculat dintr-un plan mai amplu, în care scoaterea USR de la Guvernare reprezenta primul pas din Procesul de făurire a Alianţei PNL-PSD sau pur şi simplu o întîmplare dintr-o realitate scăpată de sub control.

Pînă atunci, pînă la descoperirea răspunsului la întrebarea dacă a fost sau nu un Plan, să repetăm că tot ceea ce părea pînă mai ieri de neconceput a devenit realitate în aceste zile numai şi numai datorită lui Klaus Iohannis:

  • Klaus Iohannis a reuşit (prin ce mijloace nu ştim deocamdată), să convingă PSD să lase proiectul privind cîştigarea tuturor alegerilor din 2024 prin rămînerea încă trei ani în Opoziţie şi să participe la un Guvern condus de un reprezentant al PNL.
  • Klaus Iohannis a impus PNL renunţarea la alianţa cu USR şi începerea negocierilor cu PSD.
  • Klaus Iohannis l-a făcut pe Florin Cîţu să renunţe la pretenţia de a fi premier şi să accepte varianta cu Nicolae Ciucă.
  • Klaus Iohannis l-a tras pe sfoară pe Dacian Cioloş, acceptîndu-i acestuia propunerea de a face guvernul deşi ştia sigur că nu va reuşi.
  • Klaus Iohannis a tras de timp cu o dibăcie diabolică astfel ca românii să-şi dorească un guvern indiferent din cine ar fi alcătuit acesta. Doar după trei luni aproape de Uite Guvernul, nu e Guvernul, într-o Românie devastată de Pandemie, s-au creat condiţiile pentru ca electoratele PNL şi PSD să înghită găluşca alianţei.

De precizat că varianta Nicolae Ciucă a jucat un rol crucial în convingerea PSD să vină la Guvernare. Deşi aparent conducerea PSD nu s-a confruntat, precum conducerea PNL, cu o rebeliune a unei părţi a electoratului, electoratul PSD a înghiţit cu greu alianţa şi nu atît pentru că era cu PNL, cît mai ales pentru că era guvernată de Klaus Iohannis. Nicolae Ciucă avea toate datele pentru a fi acceptat ca premier şi de electoratul PSD. Mai întîi, pentru că nu s-a afirmat precum Florin Cîţu, ca un duşman public feroce al PSD. Apoi, Nicolae Ciucă, deşi membru PNL, şi-a păstrat o imagine de tehnocrat. Nu în ultimul rînd, Nicolae Ciucă răspunde nevoii electoratului PSD de ceea ce Ion Iliescu numea pe vremuri Linişte. General în rezervă, fost şef de stat major, Nicolae Ciucă place unui electorat care vrea ordine, stabilitate, autoritate.

– Klaus Iohannis a avut capacitatea de a trece peste poziţiile sale isterice anti-PSD de pînă nu demult şi a chema PSD la Guvernare. Despre politicieni se spune că trebuie să fie în stare de a înghiţi o broască. Intrînd în dialog cu PSD, curtînd PSD, chemîndu-l la Guvernare, Klaus Iohannis a fost capabil să înghită o balenă!

– Klaus Iohannis ştia că iniţierea şi coordonarea alianţei îi va aduce reacţiile furibunde ale talibanilor din presă şi din societatea civilă. Şi-a asumat acest risc. Şi asta e tot o contribuţie la alianţă.

Luni, 22 noiembrie 2021, cînd s-au prezentat la consultări cele trei partide unite într-o alianţă, Klaus Iohannis se mai putea considera ca posesor şi al altor victorii:

1) Şi-a impus în fruntea acestui Guvern, beneficiind de o majoritate solidă, preferatul:

Nicolae Ciucă, gîndit, pare-se şi ca un candidat al Dreptei la prezidenţialele din 2024.

2) A obţinut în noul Guvern patru ministere: Externe, Justiţie, Educaţie şi Apărare.

3) L-a dat jos pe Ludovic Orban din funcţia de premier şi l-a făcut să plece din PNL.

Ludovic Orban era primejdios dacă rămînea în PNL. Plecat pentru a face un alt partid, totul devine un personaj insignifiant.

România e plină de partiduleţe cu sediul într-o mansardă.

4) A reuşit să se debaraseze de USR fără a-şi pune la îndoială bucuria simpatia de care se bucură la Bruxelles.

Lui Klaus Iohannis i-a reuşit o construcţie. O construcţia omenească, totuşi. Ca toate construcţiile omeneşti şi aceasta e la mîna lui Dumnezeu.

Şi de aici pot începe pentru Klaus Iohannis problemele.

Atît de mari încît ceea ce acum apare ca o Victorie să treacă peste un timp un Eşec.”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici