Ion Cristoiu: Aşa cum a fost făcută, Declaraţia lui Klaus Iohannis de la New York nu-i o garanţie că Florin Cîţu va fi premier şi după Congresul PNL

  • Ion Cristoiu: Întreaga presă a publicat miercuri, 22 septembrie 2020, după metoda copy paste, deja înrădăcinată în presa noastră leneşă, următorul text: „Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa la congresul PNL din 25 septembrie, declarîndu-şi susţinerea pentru Florin Cîţu(...)"
  • Ion Cristoiu: Plecînd de la caracterul aparte al Declaraţiei, eu cred că ea nu merită a fi luată în serios de cei din afara PNL. Mesajul îi vizează exclusiv pe cei 5000 de delegaţi care vor veni la Congres. Preşedintele îi anunţă că va participa la Congres. N-ar fi ceva deosebit.
  • Ion Cristoiu: Klaus Iohannis s-a implicat în bătălia din PNL într-un mod abil, evitînd încălcarea Constituţiei, reafirmînd că Florin Cîţu va fi premier şi după Congres, indiferent că va fi ales sau nu preşedintele PNL. E o garanţie că aşa va fi şi în realitate? Evident, nu.
Urmărește
1347 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Aşa cum a fost făcută, Declaraţia lui Klaus Iohannis de la New York nu-i o garanţie că Florin Cîţu va fi premier şi după Congresul PNL

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că, prin declaraţiile neoficiale că Florin Cîţu va fi premier şi după Congresul PNL, indiferent dacă va fi ales sau nu liderul partidului, preşedintele Iohannis a evitat astfel un angajament public pentru a putea invoca ulterior faptul că el n-a zis niciodată oficial aşa ceva.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Întreaga presă a publicat miercuri, 22 septembrie 2020, după metoda copy paste, deja înrădăcinată în presa noastră leneşă, următorul text:

<Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va participa la congresul PNL din 25 septembrie, declarîndu-şi susţinerea pentru Florin Cîţu.

Cu privire la criza guvernamentală, el a spus, marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USRPLUS.

Iohannis nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

«Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis», a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele cîştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta a mai spus că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. «Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic», a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.>

Una dintre cele mai palpitante experienţe în cazul textelor reproduse de întreaga presă, fără precizarea sursei, rămîne căutarea izvorului de la care s-au adăpat toate publicaţiile. Nu mi-a fost greu s-o descopăr. Textul copiat de toată presa a fost publicat de Agerpres sub forma unei corespondenţe trimise de la New York de Florentina Peia. Aşa se vede din chiar debutul textului publicat de Agerpres pe site-ul agenţiei miercuri, 22 septembrie 2021, la ora 7.14:

<Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sîmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii.>

Urmează textul reprodus de întreaga presă, după care vine încheierea:

<Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi pînă joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.>

Ciudăţeniile afacerii n-au fost lămurite prin asta. Corespondenţa susţine că afirmaţiile lui Klaus Iohannis, consemnate de Florentina Peia, au fost făcute <într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU>. Deşi a fost o discuţie cu jurnaliştii, în ţară a ajuns un singur citat, transmis de Florentina Peia de la Agerpres şi de Ramona Avramescu, de la TVR.

N-am reprodus întîmplător întregul text, aşa cum a fost el difuzat de întreaga presă şi aşa cum a servit el drept punct de plecare pentru o întreagă literatură politică: reacţii pro şi contra, atacuri, acuzaţii, comentarii, ipoteze şi multe, multe speculaţii. Reproducerea textului are menirea de a semnala cititorilor că nu avem de a face cu o declaraţie oficială a lui Klaus Iohannis. Anunţul privind participarea la Congresul PNL, vorbele de încurajare la adresa lui Florin Cîţu, marcate de o familiaritate puţin obişnuită la omul de fontă care e Klaus Iohannis, sînt puse pe seama unei <discuţii cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală ONU>.

 În astfel de călătorii, preşedintele sau premierul, demnitarul în general, angajează cu presa trei feluri de dialoguri:

a. Conferinţe de presă cu întrebări şi răspunsuri, reproduse pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.

b. Discuţii cu întreg Grupul reunit undeva (în avion, pe culoarele ONU) aranjate de Serviciul de presă al Preşedinţiei pentru ca Preşedintele să transmită mesaje cu caracter neoficial. La o adică, dacă iese tărăboi considerat periculos de preşedinte, se dă din partea Administraţiei de la Cotroceni o dezminţire. În astfel de situaţii, presa rămasă în ţară primeşte din partea presei care-l însoţeşte pe preşedinte textul pe care trebuie să-l publice toate ziarele şi site-urile ca rezumînd o discuţie. E limpede că discuţia e provocată de preşedinte pentru a putea transmite un mesaj neoficial.

c. Discuţii particulare cu Grupul de presă, de la om la gazetari, petrecute întîmplător, fără nici o valoare, deoarece ele vizează amănunte strict omeneşti, de la reacţia la meteorologie pînă la mărturisiri privind oboseala.

Textul difuzat de întreaga presă ca rezultat în urma unei discuţii angajate de preşedinte cu presa care-l însoţeşte are drept izvor discuţiile informale dinadins provocate de preşedinte. Mult mai important pentru desluşirea intenţiilor prezidenţiale, deşi au participat mai mulţi jurnalişti, au transmis citatul despre Florin Cîţu doar doi jurnalişti, care s-au limitat în materie de amănunte, de atmosferă, din întreaga discuţie doar la credinţa lui Klaus Iohannis că premierul actual va rămîne premier şi după Congres.

 De ce am ţinut să fixez condiţia textului care a stîrnit multe reacţii, unele chiar violente?

Pentru că el aparţine acelor texte faţă de care e o prostie să iei poziţie.

 Fireşte, Klaus Iohannis nu a dezminţit informaţiile conţinute în text. Asta înseamnă că a folosit formula discuţiei neoficiale. De altfel, textul lipseşte de pe site-ul Administraţiei prezidenţiale. Pentru a transmite Mesajul Klaus Iohannis a ocolit Facebook-ul şi Twitter-ul.

Liderii politici s-au grăbit să reacţioneze imediat, ridicînd pe temeliile puse la dispoziţie de text ipoteze care de care mai serioase.

Liderul Opoziţiei, Marcel Ciolacu, a folosit prilejul unei conferinţe de presă a PSD, pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de încălcarea Constituţiei:

<Anunţul făcut de la New York, de la ONU, unde domnul preşedinte s-a dus să rezolve situaţia din golf, nu? Iarăşi o implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică. (...) Este nepermisă oricărui preşedinte de stat o implicare pentru susţinerea unui partid. E un lucru pe care îl face, de altfel, de 7 ani, de cînd e preşedinte. Un mesaj în ceea ce priveşte IMM-urile mă aşteptam să dea la New York, că a discutat cu partenerul strategic în ceea ce priveşte preţurile energiei şi au găsit nişte soluţii. Nu am văzut în atribuţiile preşedintelui în Constituţie să susţii sau să faci campanie pentru un partid politic.>

Liderul USRPLUS, Dan Barna, a văzut în vorbele preşedintelui, considerate o declaraţie, deşi nici vorbă de aşa ceva, un mesaj că Florin Cîţu va rămîne premier. Cel puţin aşa pretinde Europa Liberă că i-ar fi zis solicitatul:

<Mesajele care vin dinspre PNL, vedem astăzi şi mesajul preşedintelui, sugerează această direcţie în care PNL va continua să-l susţină pe premierul Florin Cîţu, ceea ce pentru noi înseamnă un USR PLUS în opoziţie>.

A reacţionat şi ramura PLUS a USRPLUS, prin Dragoş Tudorache, eminenţa cenuşie a PLUS:

<Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj, mesaj care acum în mod expres nu exista. Pînă în acest moment, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află>.

Plecînd de la caracterul aparte al Declaraţiei, eu cred că ea nu merită a fi luată în serios de cei din afara PNL. Mesajul îi vizează exclusiv pe cei 5000 de delegaţi care vor veni la Congres. Preşedintele îi anunţă că va participa la Congres. N-ar fi ceva deosebit. A mai participat şi la Consiliile naţionale ale PNL. La Congres va ţine un Discurs. Sînt sigur că prin discurs nu va îndemna pe delegaţi să-l voteze pe Florin Cîţu. A făcut-o însă în textul neoficial prin reafirmarea susţinerii pentru premierul Florin Cîţu. Principalul cal de bătaie la Congres va fi dacă Florin Cîţu rămîne premier şi după Congres. Pentru Gruparea Florin Cîţu e o chestiune de viaţă şi de moarte ca delegaţii să fie convinşi că Florin Cîţu va fi premier şi după Congres. Împotriva acestui interes au lucrat USRPLUS şi Ludovic Orban. USRPLUS prin condiţionarea revenirii la guvernare numai dacă Florin Cîţu pleacă din fruntea guvernului. Ludovic Orban, prin campania că el după Congres, dacă va fi ales preşedinte, va deveni premier. Aşadar, Klaus Iohannis s-a implicat în bătălia din PNL într-un mod abil, evitînd încălcarea Constituţiei, reafirmînd că Florin Cîţu va fi premier şi după Congres, indiferent că va fi ales sau nu preşedintele PNL.

E o garanţie că aşa va fi şi în realitate?

Evident, nu.

Pentru că Klaus Iohannis a evitat un angajament oficial, preferînd formula pe surse.

La o adică, dacă Florin Cîţu, deşi ales preşedinte al PNL, va pica la Moţiunea de cenzură sau va demisiona, preşedintele poate invoca faptul că el n-a zis niciodată oficial că Florin Cîţu va rămîne premier şi după Congres.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici