- Home
- Editorialiștii
- (26.06.2022, 08:57)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin
Urmărește
30031 afișări
Ion Cristoiu: Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin
1. Adevărul din 18 noiembrie 1926 propune o iniţiativă pentru perioada interbelică. Eu cred însă că e valabilă pentru întreaga Istorie a României de la fanarioţi încoace:
„Ştirile rele
De iznoavă încep a circula în străinătate ştiri proaste despre noi. Acum a venit rîndul Italiei ca să se îngrijească de stările alarmante din România. Ce fel de stări alarmante s-o fi crezînd în Italia că pot să existe pe aci? Primejdii de revoluţii? Deşi e adevărat că Siguranţa generală face tot ce-i stă prin putinţă ca să acrediteze asemenea absurdităţi, nimic la noi nu dovedeşte, dar absolut nimic, că stăm pe un vulcan. Nici măcar pe un vulcan stins.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Mocirla din care chestia paşapoartelor e antipenultima necurăţenie apărută, nu mai ştim a cîta la rînd, şi nu mai gravă ca altele, nu e de natură vulcanică. Sănătatea ţării e aşa de granitică încît de aceia răufăcătorii abuzează. Sîntem uriaşul plin de vlagă şi de bonomie care-şi poate permite toate viţiile, în fiecare zi lăsată de la D-zeu, fără grijă că s-ar îmbolnăvi sau slei. Dovadă că lucrul durează de la începutul epocii fanariote aproape fără întrerupere, şi nici gînd n-avem să ne scuturăm.
De-aceia cred că cea mai potrivită propagandă în străinătate ar fi o broşură în care să se înşire toate faptele ivite, toate ticăloşiile, jecmănelile, trădările, jafurile, actele de incapacitate, etc. săvîrşite în Principate, apoi în România mică, pe urmă în cea mare, de la 1700 încoace, cu arătări, prin litere grase între degete enorme, pe fiecare pagină, că nici o dată ceva sau cineva n-a reacţionat în publicul nostru.
Vă asigur că asta va pune desăvîrşit şi pentru totdeauna capăt, pe tot globul, zvonurilor de primejdii în ţară fiindcă s-au descoperit cutare şi cutare grozăvenii.”
2. În timp ce citesc despre Marea Debarcare, despre Complotul împotriva lui Hitler, întîlnesc din nou critica aspră a Capitulării necondiţionate, trimisă în lume la Casablanca. În ţările satelit, dar şi în Germania, teza Capitulării necondiţionate a făcut extrem de dificilă apariţia dizidenţei. Cîtă vreme nici o fracţiune nu putea obţine condiţii avantajoase prin negocieri, era fără rost să mai rişti un complot împotriva Regimului fascist.
De acord cu denunţarea tezei ca fiind responsabilă de continuarea Războiului şi, prin asta, de sporirea inutilă a pagubelor umane şi materiale.
Numai că teza s-a ivit, la rîndu-i, dintr-o necesitate istorică.
Steagul alb al capitulării necondiţionate era fluturat de ţările satelit sau chiar de grupările dizidente din Germania înspre Alianţă.
Stalin îşi dăduse seama de asta şi intrase în Alianţă.
Coaliţia fier de lemn dintre capitalism şi comunism, împotriva Fascismului, nu mai putea funcţioana dacă nu se elimina suspiciunea lui Stalin.
Capitularea necondiţionată s-a vrut – şi a fost chiar – formula prin care Aliaţii l-au liniştit pe Stalin şi, prin care, astfel, Coaliţia a putut înfrînge Germania lui Hitler.
3. Citez din lucrarea monumentală a Domniţei Ştefănescu 11 Ani din istoria României. Decembrie 1989 – Decembrie 2000. O cronologie a evenimentelor, editura Maşina de scris, 2011, pentru ziua de 19 iunie 1990:
„Muncitorii tipografi refuză să tipărească publicaţiile independente, denunţate de presa F.S.N. ca autoare morale ale violenţelor din 13 iunie. Urmare a unor negocieri, se ajunge la situaţii absurde. Săptămînalul Zig-Zag apare în 19 iunie 1990 cu această precizare pe pagina întîi:
«Colectivul de muncă de la filiala ALEXANDRIA a tipografiei Universul nu este implicat în nici un fel în poziţia şi opiniile săptămînalului independent Zig-Zag»”.
Director la Zig-Zag era subsemnatul. Proletariatul de la linotip avea un punct de vedere propriu despre Evenimentele din 13-15 iunie 1990. Articolele din revistă îl contraziceau. Ar fi fost normal ca Tipografii, constituiţi în colectiv de redactat articole, să întocmească un articol pe care noi să-l publicăm în revistă. Ei însă au preferat să profite de faptul că puteau să nu ne tipărească. Precizarea de pe prima pagină, rară în Istoria presei, a fost rezultat din negocierile mele cu Masele Populare din tipografie. Am avut norocul de a fi la faţa locului, pentru că de fiecare dată cînd apărea publicaţia mergeam de la Bucureşti la Alexandria ca să fac ultimele verificări înainte ca revista să fie tipărită. Nu mi-a fost prea greu să negociez. Eram în relaţii excelente cu tipografii în general încă de pe vremea cînd rămîneam de serviciu pe întregul ziar la Scînteia tineretului. Treceam drept un şef care tăiam pe loc dintr-un material dacă paginatorii îmi spuneau că nu încape.
Gestul tipografilor de la Alexandria nu m-a surprins. Ştiam din Istorie că la fel procedaseră în 1946, în campania electorală pentru aşa zisele alegeri libere din noiembrie, proletariatul din tipografii cu multe ediţii ale Dreptăţii, ziar de Opoziţie.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:17
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia