- Home
- Editorialiștii
- (04.08.2024, 07:25)
Ion Cristoiu: Caragiale ne sfătuieşte să nu amestecăm în prietenie „daraveri băneşti”
- Ion Cristoiu: I. L. Caragiale şi Constantin Dobrogeanu-Gherea sînt prieteni. Ajuns la strîmtoare cu banii, Caragiale îi cere amicului nişte bani prin scrisoarea dată Duminică, 22 iulie 1902, Bucureşti.
- Ion Cristoiu: În prefaţa cererii, autorul Scrisorii pierdute formulează o învăţătură despre bani şi prieteşug.
- Ion Cristoiu: "N-aş fi voit să amestec cîtuşi de puţin în prieteşugul nostru daraveri băneşti, de unde în genere – ştiu din experienţă – rezultă turburarea prieteşugului; dar mi-este peste putinţă să nu o fac..."
Urmărește
532 afișări
Ion Cristoiu: Caragiale ne sfătuieşte să nu amestecăm în prietenie „daraveri băneşti”
Memoria alterată. Am trimis la tipar un eseu despre emisiunea din 22 aprilie 1990 realizată de Ion Baiu la Târgovişte cu militarii implicaţi în realizarea captivităţii Ceauşeştilor. Dincolo de valoarea de presă (întîia oară românii vedeau sala Procesului în varianta iniţială, cea de sală de cazarmă), reportajul are uriaşul avantaj al convocării memoriei celor implicaţi la doar patru luni de la eveniment. Scriu în eseu:
„Materialul din 22 aprilie 1990 are avantajul prospeţimii memoriilor. Cei prezenţi îşi aduc aminte amănunte din zilele de 22 – 25 decembrie 1989.”
E vorba, aşadar, de memoria unor amănunte încă vii în amintirea participanţilor. Trecerea timpului alterează amintirea unor amănunte în cazul a cel puţin 99% dintre cei ce-şi amintesc. Dar nu numai atît. În cazul Procesului şi Captivităţii, memoria participanţilor se degradează şi prin înflorirea involuntară, atît prin numărul mare de momente în care sînt puşi să-şi amintească, cît şi prin – dacă nu mai ales – însuşirea automată a amănuntelor dezvăluite de alţii în emisiunile dedicate Procesului, dar şi a afirmaţiilor din diferite cărţi. E un fenomen remarcat de mine în cazul amintirilor lui taică-meu despre cel de-al Doilea Război Mondial. Scriam astfel în amplul eseu Pe urmele tatălui:
ULTIMELE ȘTIRI
-
UE ar trebui să trimită trupe în Groenlanda pentru a transmite un „mesaj ferm” după declaraţiile lui Trump
-
Coca-Cola retrage "cantităţi considerabile" de produse din multe ţări europene. Controalele au identificat niveluri ridicate de clorat
-
Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
„Continuă maică-mea:
– Apoi, taică-tău a fost trimis acasă, unde a bolit mult (s-a îmbolnăvit de plămîni), a fost luat din nou pe Front, a ajuns în munţii Tatra, a căzut prizonier la nemţi şi s-a întors acasă cu o cămilă, pe care a trecut Dunărea.
Chestia cu cămila şi trecerea Dunării – mi-o amintesc şi eu. Am auzit-o de la taică-meu, în copilărie, de zeci de ori, alături de faimoasa întîlnire dintre doi conducători pe cai albi la 23 august 1944, secvenţă relatată ori de cîte ori îl întrebam unde l-a prins 23 august 1944.”
Cînd lucram la eseul Pe urmele tatălui (l-am recitit acum, pentru a descoperi citatul de mai sus, şi am rămas încîntat de umorul cu care am povestit aventura descoperirii drumului luat de taică-meu pe Frontul de Est pînă la Dalnik, unde a fost grav rănit), m-am întrebat cum de născocea taică-meu asemenea amintiri gen Marquez. Şi mi-am dat seama că nu le născocea, că le considera ale sale după ce le auzise şi le povestise ca fiind ale lui. La fel s-a întîmplat şi cu participanţii la Procesul de la Târgovişte. Cu vremea în amintirile lor s-au strecurat amintirile altora sau amănunte citite prin cărţi. Ei nu şi-au dat seama că nu sînt ale lor şi le-au spus ca fiind ale lor, la început timid, apoi tot mai convinşi că le-au trăit.
*
Sfat. I. L. Caragiale şi Constantin Dobrogeanu-Gherea sînt prieteni. Ajuns la strîmtoare cu banii, Caragiale îi cere amicului nişte bani prin scrisoarea dată Duminică, 22 iulie 1902, Bucureşti. În prefaţa cererii, autorul Scrisorii pierdute formulează o învăţătură despre bani şi prieteşug:
„Dragă Costache,
N-aş fi voit să amestec cîtuşi de puţin în prieteşugul nostru daraveri băneşti, de unde în genere – ştiu din experienţă – rezultă turburarea prieteşugului; dar mi-este peste putinţă să nu o fac, şi am speranţa că, ori răspunzi afirmativ ori răspunzi negativ, sentimentele tale pentru mine nu se vor schimba, precum nu mi le voi schimba nici eu pe ale mele nici într-un caz, nici în celălalt.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Regiunile din România unde va fi cel mai bine de locuit în contextul crizei schimbărilor CLIMATICE. Ce spun specialiștii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe