- Home
- Editorialiștii
- (28.10.2020, 07:42)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Preşedintelui
- Ion Cristoiu: Astrid Fodor a cîştigat fără probleme alegerile locale din 2016 şi 2020. Cum să întîmpine dificultăţi cîtă vreme Klaus Iohannis a mers la Sibiu şi a făcut campanie pentru ea? Cum să-şi permită Sistemul să n-o declare cîştigătoare cînd Şeful le-a sugerat, ducînd-o de mînuţă pe Astrid Fodor, că e candidata Mea?!
- Ion Cristoiu: ANI a decis în 2015 că Astrid Fodor că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012-2014., legea interzicând să ocupe 3 ani o funcţie eligibilă ca urmare a declanşării de către Justiţie a situaţiei de incompatibilitate. Deşi ştia că n-are voie să candideze, Astrid Fodor se înscrie în cursă.
- Ion Cristoiu: După cum era de aşteptat, Astrid Fodor cîştigă alegerile.Judecătoria din Sibiu ţine cont însă de semnalarea din partea ANI, iar mandatul e invalidat. Pupila depune contestaţie la Tribunal. Nu înainte de a declara că a vorbit cu Klaus Iohannis şi că acesta o sprijină. Preşedintele face mult mai mult pentru Pupila sa.
Urmărește
3642 afișări
Ion Cristoiu: Cazul Astrid Fodor sau ce înseamnă să fii Pupila Preşedintelui
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că Astrid Fodor a fost validată pentru un nou mandat de primar deoarece este protejata preşedintelui Klaus Iohannis care a ignorat legea, decizia ANI de incompatibilitate şi lupta împotriva corupţiei pentru a se asigura că "pupila" sa rămâne în fruntea Sibiului.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
“Astrid Cora Fodor din partea Forumului Democrat al Germanilor din România a cîştigat localele din 27 septembrie 2020 la întrecere cu candidatul PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
O simplă privire asupra carierei de politician ne arată că distinsa, deşi nemţoaică, e un exemplu tipic moldo-valah de salcie plîngătoare care creşte în umbra unui pom.
A fost pînă în 2 decembrie 2014 viceprimar al primarului Klaus Iohannis. Cînd a plecat la Bucureşti, Klaus Iohannis a lăsat-o prin testament nescris în fruntea primăriei cel puţin pînă în 2024, cînd el va fi un simplu cetăţean. Evident, dacă nu cumva, folosind majoritatea absolută la care lucrează nonstop generalii din instituţiile de forţă, nu va schimba Constituţia astfel încît să mai obţină două mandate. În acest caz, Klaus Iohannis va fi preşedinte pînă în 2034, iar protejata sa, primar de Sibiu pînă în 2034. La alegerile din 2016, Astrid Fodor a cîştigat fără probleme. A cîştigat fără probleme şi în 2020. Cum să întîmpine dificultăţi în rămînerea în funcţie cîtă vreme Klaus Iohannis a mers la Sibiu şi a făcut campanie pentru ea? Cum să-şi permită Sistemul să n-o declare cîştigătoare cînd Şeful le-a sugerat, ducînd-o de mînuţă pe Astrid Fodor, că e candidata Mea?!
În perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, deşi viceprimar Astrid Fodor, a fost membră în Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu şi membru în Consiliul de administraţie al grădiniţei de copii nr. 37 din Sibiu.
Din punct de vedere legal, asta se cheamă conflict de interese.
Nu poţi fi şi primar şi membru al unui consiliu de administraţie dependent de primărie, adică de tine.
Conflictul de interese a fost şi este o plagă a postdecembrismului. Una dintre şmecheriile politicienilor a constat în folosire funcţiei pentru a fi şi membru al diferitelor consilii de administraţie. Pentru a pune capăt sau măcar pentru a mai îmblînzi acest nărav, s-a înfiinţat în 2007, prin Legea nr. 144/2007, Agenţia Naţională de Integritate. Printre alte multe fapte urmărite de ANI s-a numărat şi se numără situaţia de incompatibilitate. Potrivit Legii, ANI se sesizează din oficiu sau la semnalarea unei persoane de situaţia de incompatibilitate a unui funcţionar public. În urma investigaţiilor, persoana vizată e declarată de ANI ca incompatibilă şi sancţionată cu interdicţia de a mai ocupa un timp o funcţie publică. Decizia ANI poate fi contestată în Justiţie. Pînă la urmă, justiţia e cea care stabileşte dacă un funcţionar public a fost sau nu incompatibil.
Pe baza Legii, ANI a investigat situaţia viceprimarului Astrid Fodor şi a decis în 2015 că s-a aflat în stare de incompatibilitate între 2012-2014. Astrid Fodor a atacat Raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia. Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate lui Astrid Fodor în 2016.
Nimic surprinzător.
Aceeaşi Curte de Apel îi dăduse dreptate şi lui Klaus Iohannis pe vremea cînd era primar. Cum să nu fie amabilă Curtea de Apel Alba Iulia cu urmaşa prin testament politic a lui Klaus Iohannis? ANI a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În mai 2019, Înalta Curte a admis recursul ANI. Potrivit Legii, prefectul de Sibiu de la vremea respectivă a suspendat-o din funcţia de primar pe Astrid Fodor. Dacă n-ar fi fost urmaşa lui Klaus Iohannis în materie de tupeu, Astrid Fodor ar fi demisionat din funcţia de primar. N-a făcut-o. S-a adresat Tribunalului Sibiu. Tribunalul a repus-o în funcţie. Să rămînă pupila lui Iohannis fără job?! Tribunalul Sibiu a decis doar continuarea mandatului nu şi posibilitatea ca Astrid Fodor să candideze la alegerile din 2020. Dacă n-ar fi moştenit o dată cu fotoliul de primar şi tupeul lui Klaus Iohannis, Astrid Fodor n-ar mai fi candidat. Decizia Înalte Curţi era clară în acest sens şi ea trebuia să respecte decizia. Dacă nu ca politiciană, măcar ca nemţoaică.
Potrivit Legii, ANI a comunicat entităţilor care se ocupă de validarea alegerilor locale lista cu cei cărora le este interzis să ocupe 3 ani o funcţie eligibilă ca urmare a declanşării de către Justiţie a situaţiei de incompatibilitate.
Deşi ştia că n-are voie să candideze, Astrid Fodor se înscrie în cursă. Normal ar fi fost ca Înaltul Protector de la Bucureşti pe numele său Klaus Iohannis, cel care se bate cu pumnu-n piept că luptă împotriva corupţiei, s-o consilieze să nu candideze. Klaus Iohannis nu a făcut asta. Ba mai mult, în campanie se afişează cu Astrid Fodor de mînuţă. Cel care denunţă corupţia şi cere repornirea DNA nu ezită să se afişeze cu Incompatibila Astrid Fodor.
După cum era de aşteptat, Astrid Fodor cîştigă alegerile.
BEC Sibiu se grăbeşte să valideze alegerea, deşi Astrid Fodor n-are voie să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de zile ca urmare a deciziei ÎCCJ.
Judecătoria din Sibiu ţine cont însă de semnalarea din partea ANI. Mandatul e invalidat şi pe drept cuvînt. ANI a fost înfiinţată tocmai pentru a stopa năravul politicienilor de a se desfăta cu conflictul de interese.
Ce face Pupila? Acceptă decizia?
Nici vorbă.
Dînd curs unui alt nărav al politicienilor, ea acuză decizia ANI ca venind de la <adversari politici>. Decizia de incompatibilitate n-a fost a Agenţiei. A fost a Î.C.C.J. Astrid Fodor ştia înainte de a candida că n-are voie să ocupe o funcţie publică timp de 3 ani. De unde şi pînă unde <mişcare politică>? Astrid Fodor depune contestaţie la Tribunal.
Nu înainte de a declara că a vorbit cu Klaus Iohannis şi că acesta o sprijină:
<Da, am vorbit astăzi cu preşedintele. O convorbire scurtă, preşedintele era la Consiliul Europei, la Bruxelles, dar am discutat scurt această situaţie. Bineînţeles că m-a încurajat domnul preşedinte.>
Ca să vezi !
O persoană care are probleme cu Justiţia se adresează preşedintelui.
Ca ce chestie?
Iar preşedintele, deşi cu treburi presupus grele la Bruxelles nu numai că o ascultă plîngîndu-i-se că Justiţia i-a făcut o nedreptate, dar mai mult o încurajează.
Cîţi români dintre cei care au un proces îl pot suna pe preşedinte pentru a-i cere o consultaţie?
Preşedintele face mult mai mult pentru Pupila sa.
Pe 4 octombrie 2020 el participă la manifestaţiile organizate cu prilejul împlinirii a 50 de ani de rezistenţă a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. A fost un pretext şiret de a ne arăta că o sprijină pe Astrid Fodor în demersul acesteia de a rămîne primar în pofida Legii. În acest scop, Klaus Iohannis s-a adresat lui Astrid Fodor cu <doamna primar general Astrid Fodor, care luptă cu succes să ţină Sibiul la un nivel foarte sus>.
Pe 27 octombrie 2020, Tribunalul Sibiu a respins sentinţa judecătoriei Sibiu.
Astrid Fodor a fost validată ca primar al Sibiului.
Asta deşi Legea spune clar că o persoană declarată de justiţie ca vinovată de incompatibilitate n-are dreptul să fie aleasă într-o funcţie publică, drept sancţiune, timp de 3 ani.
Ce înseamnă să ai un Înalt Protector?
Lege, ANI, lupta împotriva corupţiei devin fleacuri.
Altfel ar fi stat lucrurile dacă în cauză nu era o Pupilă. Ce-ar mai fi spumegat Klaus Iohannis împotriva unui politician care nu ştie să se retragă la timp!”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe