- Home
- Editorialiștii
- (09.01.2021, 08:46)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Ce s-a întîmplat în America în realitate? Mai mulţi cetăţeni au intrat în Capitoliu fără bilet de voie!
- Ion Cristoiu: Vîlvătaia stîrnită de incidentele din 6 ianuarie 2021 din Capitala Americii, Washington, aproape că s-a stins.E un bun prilej de a aborda cu calm, cu luciditate şi cu distanţarea cerută de obiectivitatea jurnalistică întîmplările din 6 ianuarie 2021.
- Ion Cristoiu: Năvălitorii n-au omorît sau rănit pe nimeni, n-au dat foc la clădire şi nu s-au constituit în Congres popular pentru a-l valida pe Donald Trump. Congresul şi-a reluat la scurt timp activitatea şi Joe Biden a fost validat fără probleme, într-o viteză mult mai mare dacă nu ar fi avut loc incidentele
- Ion Cristoiu: Incidentele au făcut ca mulţi cetăţeni din alte ţări să nu mai respecte America, sînt convins că America e respectată mai departe. Şi nu pentru democraţia ei, ci pentru portavioanele ei. Dacă ar fi să vorbim de respect sincer, ar trebuie să ne referim la Elveţia.
Urmărește
11010 afișări
Ion Cristoiu: Ce s-a întîmplat în America în realitate? Mai mulţi cetăţeni au intrat în Capitoliu fără bilet de voie!
Într-o analiză la rece a evenimentelor de la 6 ianuarie din SUA, publicistul Ion Cristoiu afirmă că tot ceea ce a făcut Donald Trump prin refuzul de a-şi recunoaşte înfrîngerea, chiar prin cel de a fi prezent la ceremonia investirii lui Joe Biden a fost pe placul celor care l-au votat, care nu sunt deloc puţini: 74 milioane de americani.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Vîlvătaia stîrnită de incidentele din 6 ianuarie 2021 din Capitala Americii, Washington, aproape că s-a stins. Mai ţîşneşte ici-colo cîte o flacără, consecinţă a strofocării din partea CNN şi a altor alte posturi tv anti-Trump, numai că ea nu reuşeşte să aprindă incendiul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
E un bun prilej de a aborda cu calm, cu luciditate şi cu distanţarea cerută de obiectivitatea jurnalistică întîmplările din 6 ianuarie 2021.
Formula de geniu folosită de Nae Ionescu în comentarea realităţilor avea drept esenţă exclamaţia:
Iată faptele!
Ce însemna asta?
În anii interbelici, şi nu numai, ceea se petrecuse de fapt în realitate (în realităţi, spunea publicistul) se pierdea sub avalanşa de opinii care de care mai pretenţioase şi mai sentenţioase ale politicienilor, jurnaliştilor, aşa zişilor specialişti şi nu în ultimul rînd ale părereologilor.
Confruntat cu manipularea opiniei publice româneşti prin acoperirea cu vorbe a faptelor, Nae Ionescu propunea din start întoarcerea la fapte.
Altfel spus, el propunea cititorului luarea în considerare a faptelor fără a ţine cont de ce s-a spus şi se spune despre ele.
Această formulă de descoperire a adevărului trebuie aplicată – se impune cu necesitate – în comentarea întîmplărilor din 6 ianuarie 2021 din capitala Americii.
Despre aceste întîmplări s-au spus în America, ba chiar şi la noi, lucruri grozave:
Terorism de stat, lovitură de stat, insurecţie, una dintre cele mai întunecate zile din istoria ţării, compromiterea democraţiei americane.
Brrr!
Ce-a fost în realitate?
În timp ce se desfăşura o şedinţă a Congresului pentru validarea alegerii lui Joe Biden ca preşedinte, mai mulţi susţinători ai lui Donald Trump, furioşi că se valida ceea ce ei numeau <o fraudă electorală>, au intrat în clădirea Capitoliului, ba chiar şi în sala de şedinţă. Congresmenii au fost evacuaţi. O intervenţie hotărîtă a forţelor de ordine i-a scos pe protestatari din clădire. Altceva deosebit nu s-a întîmplat. Năvălitorii n-au omorît sau rănit pe nimeni, n-au dat foc la clădire şi nu s-au constituit în Congres popular pentru a-l valida pe Donald Trump. Congresul şi-a reluat la scurt timp activitatea şi Joe Biden a fost validat fără probleme, într-o viteză mult mai mare dacă nu ar fi avut loc incidentele.
Unde e Lovitura de stat? Unde e terorismul de stat? Unde e insurecţia?
Am fi putut vorbi de o insurecţie dacă respectiva clădire ar fi fost păzită de tancuri şi mitraliere şi dacă trumpiştii ar fi intrat în sediu folosind şi ei tancuri şi mitraliere.
Protestatarii au intrat în clădire, pentru că nu li s-a opus nici cea mai mică rezistenţă. După ce-au intrat, în afară de selfie, n-au făcut nimic deosebit. De unde se vede că ei au intrat pur şi simplu pentru că n-au fost descurajaţi să intre de forţele de ordine. Din acest punct de vedere, între năvălirea într-un mall şi năvălirea în clădirea Capitoliului prea mare diferenţă nu e. Da, dar ei trebuiau să ştie că e vorba de un loc sacrosant. Păi, protestatarii de la 10 august n-au vrut să intre în clădirea Guvernului României? Au vrut. Ceea ce înseamnă că respectiva clădire nu era pentru ei sacrosantă. Pentru PSD-işti da, era sacrosantă. Ei bine, pentru trumpişti nici clădirea şi nici congresmenii nu erau de tip sacrosant.
Lovitură de stat?
Ar fi fost dacă protestatarii ar fi fost aduşi cu autobuzele de administraţia prezidenţială.
Dacă protestatarii ar fi intrat în sediu după ce Donald Trump ar fi ordonat poliţiştilor să se dea la o parte.
Dacă Donald Trump îi folosea pe protestatari, aşa cum a făcut Ion Iliescu cu minerii, pentru a-şi pedepsi adversarii politici.
De precizat că protestatarii n-au intrat în sediile CNN, nu l-au căutat pe Joe Biden ca să-i administreze câţiva pumni şi nici nu au ţinut să ocupe clădirea.
Din acest punct de vedere, nu văd prin ce e vinovat din punct de vedere juridic Donald Trump.
Fireşte, în clădirea cu pricina nu se poate intra fără bilet de voie. De aceea ea e păzită de forţe de ordine. Aşa spune Legea. Da, dar legea spune că protestatarii nu pot sparge geamuri şi vitrine, nu pot incendia maşini şi nu pot dărîma statui. Şi cu toate acestea protestele violente din vară ale organizaţiilor Black Lives Matter şi LM şi Antifa au avut loc oferind lumii imagini de haos. Pe parcursul protestelor au fost ocupate primării, sedii de Poliţie. Şi în acest caz s-a intrat sfidîndu-se Legea. Le putem spune terorism de stat, insurecţie? Nu, le putem spune doar ceea ce au fost:
Încălcări ale Legii.
America a fost zguduită de masacre produse de adolescenţi demenţi, care au tras cu puşca mitralieră în colegii de şcoală.
Acestea nu sînt pete pe obrazul Americii?
Trumpiştii n-au omorît pe nimeni. N-au dat foc la Capitoliu. Nu s-au baricadat în clădire ocupînd cu forţa sediul Congresului. În urma acţiunii lor în realitatea politică a Americii nu s-a întîmplat nimic deosebit. Joe Biden a fost validat ca preşedinte. Poliţia a sporit arestarea în rîndurile celor care au pătruns în Capitoliu.
Altfel au stat lucrurile în alte ţări unde americanii au declanşat operaţiuni menite a răsturna rezultatele alegerilor: în Republica Moldova, în Ucraina, în Georgia.
Cei nemulţumiţi de rezultatul alegerilor au luat cu asalt sediul Parlamentului. În consecinţă, rezultatul alegerilor a fost răsturnat. Americanii, care au regizat aceste violenţe, au fost de acord şi chiar au încurajat contrazicerea alegerilor libere şi democratice. A fost invalidat Joe Biden şi validat Donald Trump? Şi atunci de unde şi pînă unde Lovitură de stat, insurecţie, cea mai ruşinoasă poată.
Incidentele au dat o lovitură imaginii pe care o are America în lume, şi anume de model de democraţie – se spune şi se scrie.
Păi, de ce?
A fost răsturnat rezultatul alegerilor, altfel spus a fost pus la îndoială un moment al democraţiei? Putem vorbi cel mult de o lovitură de imagine dată Poliţiei americane care n-a fost capabilă să contracareze năvala, dar nu democraţiei americane. Democraţia americană n-a fost pusă o clipă la îndoială, pentru că năvălitorii nu şi-au propus să schimbe rezultatul alegerilor.
Şi chiar dacă – să zicem – incidentele au făcut ca mulţi cetăţeni din alte ţări să nu mai respecte America, sînt convins că America e respectată mai departe.
Şi nu pentru democraţia ei, ci pentru portavioanele ei. Dacă ar fi să vorbim de respect sincer, ar trebuie să ne referim la Elveţia.
Altă nerozie: Întîmplările l-au făcut pulbere pe Donald Trump.
În ochii cui?
Ai alegătorilor lui Joe Biden?
Cei care l-au ales (74 milioane de americani, care au stat la coadă ca să-l voteze) au fost şi sînt convinşi că votul lui a fost fraudat.
Prin urmare, tot ceea ce a făcut Donald Trump prin refuzul de a-şi recunoaşte înfrîngerea, chiar prin cel de a fi prezent la ceremonia investirii lui Joe Biden a fost pe placul celor care l-au votat.
Indiscutabil, dacă America ar fi România, asupra României s-ar abate mînia Marilor Puteri, admiţînd că Joe Biden ar fi un Klaus Iohannis.
Asupra Americii a cui mînie să se reverse?”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe