- Home
- Editorialiștii
- (16.08.2023, 07:40)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Ce scriam în 1991 despre excluderea lui Eugen Barbu din Uniunea scriitorilor
- Ion Cristoiu: De la Marin Preda pînă la Nichita Stănescu, nici o valoare a culturii române nu a fost scutită de veninul tragicului ratat care este Eugen Barbu. I s-ar fi iertat toate dacă acest război cu alţii mai bun decît el ar fi fost dus în limitele loialităţii.
- Ion Cristoiu: Eugen Barbu a atras atenţia Puterii, în scris sau oral, asupra fiecărei cărţi care ieşea din dogmele impuse literaturii de către familia Ceauşescu. De aici un întreg scandal politic urmat de măsuri administrative împotriva cărţii şi a autorului.
- Ion Cristoiu: De fiecare dată critici interesaţi au încercat să susţină că răul produs literaturii române de Eugen Barbu e contrabalansat de operă. Nimic mai fals. În primul rînd pentru că Eugen Barbu nu e un autor de capodopere.
Urmărește
1493 afișări
Muzeul Naţional de Istorie al României
Investigînd colecţia revistei Expres Magazin pe 1991, pentru a descoperi momentul cînd am preluat publicaţia în vederea reconstrucţiei, dau peste o însemnare despre Eugen Barbu, tipărită de mine sub pseudonimul Ion Sireteanu:
„Un gest pe cît de trist, pe atît de inutil
S-a făcut mare caz de excluderea lui Eugen Barbu din Uniunea Scriitorilor. Gestul excluderii e pe cît de trist, pe atît de inutil. Pentru că directorul săptămînalului «absolut independent» România Mare s-a exclus de mult nu numai din Uniunea Scriitorilor, dar şi din literatura română. S-a făcut şi se va face, probabil, mare caz de deosebirea necesară dintre om şi operă. Se va demonstra, cum s-a mai demonstrat, ori de cîte ori a venit vorba de nocivitatea redactorului şef al «Săptămînii», că atitudinea morală nu are nici o legătură cu valoarea operei. Lucrul este valabil pentru toţi scriitorii lumii. Nu însă şi pentru Eugen Barbu. Acest om care nu ştie să moară frumos e autorul unei singure cărţi: Groapa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Întregul har dat de Dumnezeu s-a epuizat în acest roman autobiografic, la al cărui succes au contribuit tocmai criticii pe care Eugen Barbu i-a terfelit ani întregi după aceea. De atunci, din 1956, el a încercat să mai scrie o carte la fel de bună. Nu i-a reuşit. Din conştiinţa acestei sterilităţi s-a născut o ură neagră faţă de orice alt succes literar. De la Marin Preda pînă la Nichita Stănescu, nici o valoare a culturii române nu a fost scutită de veninul tragicului ratat care este Eugen Barbu. I s-ar fi iertat toate dacă acest război cu alţii mai bun decît el ar fi fost dus în limitele loialităţii.
Eugen Barbu a apelat însă la mijloacele delaţiunii ordinare. Pentru a distruge tot ce se contura drept concurent, el a purtat o campanie furibundă de demascare a fiecărui talent drept duşman al regimului comunist. Aşteptînd, cerînd represiunii ceauşiste să intervină împotriva autorului arătat cu degetul în Săptămîna. Şi cum valoarea s-a însoţit în ultimii ani cu strădania de a spune adevărul despre viaţa sub dictatură, Eugen Barbu a atras atenţia Puterii, în scris sau oral, asupra fiecărei cărţi care ieşea din dogmele impuse literaturii de către familia Ceauşescu. De aici un întreg scandal politic urmat de măsuri administrative împotriva cărţii şi a autorului.
Mulţi activişti de la Consiliul Culturii şi de la Comitetul central erau dispuşi, în ultimii ani, să lase spre tipar anumite cărţi care nu respectau întru totul indicaţiile lui Nicolae Ceauşescu. Deşi activişti şi scriitori, ei făceau asta dîndu-şi seama că normele dictatoriale erau mortale pentru literatura română. De fiecare dată însă îşi aminteau că Marele Delator Eugen Barbu stă la pîndă. Pentru a demasca Puterii ceauşiste activistul care nu dovedise vigilenţă revoluţionară.
De fiecare dată critici interesaţi au încercat să susţină că răul produs literaturii române de Eugen Barbu e contrabalansat de operă. Nimic mai fals. În primul rînd pentru că Eugen Barbu nu e un autor de capodopere. Dar chiar dacă ar fi, ele n-ar reuşi să compenseze uriaşele prejudicii aduse întregii istorii a literaturii române de delaţiunile ordinare ale omului.
Prin viaţa şi activitatea lui Eugen Barbu Literatura română nu a cîştigat, ci a pierdut numeroase cărţi de valoare.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: "De ce te-ai îndoit?"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe