- Home
- Editorialiștii
- (29.03.2023, 07:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cînd Sadoveanu stă de vorbă cu cîinele său, Cezar
- Ion Cristoiu: După papagalul Coco al lui Tudor Arghezi, prin Sadoveanu dau de un alt necuvîntător pus la lucru din motive publicistice: Cezar, cîinele marelui prozator. O tabletă din volumul 19 Publicistică mi-l arată pe Sadoveanu corespondînd cu Cezar pe o anume temă.
- Ion Cristoiu: Şi eu m-am gîndit la născocirea unui personaj necuvîntător pentru a-l folosi în publicistică. Avantajele unui asemenea partener de scris, găsite de mine în cazul faimosului Coco, sînt indiscutabile.
- Ion Cristoiu: Poţi angaja cu el dialoguri. Poţi pune pe seama lui gînduri mai ciudate. Îi poţi atribui întrebări, nedumeriri şi gesturi ivite din întîmplările lumii din jur. Într-un timp m-am gîndit la un pisoi. Are însă în româneşte conotaţii deşucheate. Cîinele Max e mai greu să-l folosesc: E acasă, la Găgeşti.
Urmărește
2009 afișări
Tezismul literaturii ruse. Profit de o insomnie de dimineaţă şi consum mai departe porţiile de lectură din cele trei cărţi de pe masa de lucru:
Publicistica lui Arghezi, Domnii Goloviov de Saltîkov-Şcedrin şi Extrem Occident de Petru Dumitriu.
Depăşesc norma de 10 file pe zi pentru a termina cartea satiricului rus. Această ultimă parte o fuşăresc, deoarece Şcedrin o ia razna în stilul marilor ruşi. Descrierea realităţilor ruseşti cu bisturiul de satiric lasă locul pisălogelilor pedagogice, profeţind astfel tezismul realismului socialist. De fapt, realismul socialist se trage tocmai din pedagogismul literaturii ruse clasice. În concepţia stalinistă despre artă găsim şi notele militantismului social tipic marilor clasici ruşi. Da, numai că marii clasici făceau asta împotriva Puterii şi nu de dragul Puterii, cum cereau teoreticienii proletcultismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Alegeri prezidenţiale. Rezultate EXIT-POLL. Ciolacu câştigă primul tur, Lasconi, Simion, Georgescu şi Ciucă despărţiţi de câteva procente. Geoană rezultat slab
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Primele rezultate EXIT-POLL. Marcel Ciolacu pe primul loc, urmat de Elena Lasconi şi Călin Georgescu / 9,4 milioane de alegători au ieşit la vot
Cu Arghezi ajung la celebrul pamflet Baroane. Recitit azi, nu mi se pare atît de antifascist cum îl vopseau propagandiştii din anii comunişti. Mă surprinde însă faptul că, după ce-a stat în Lagăr o lună, Arghezi se întoarce la Bucureşti şi-şi reia scrisul zilnic la Informaţia zilei. Păi cum vine asta? Ce fel de dictatură e aia în care un lăgărist pentru pamfletul împotriva Germaniei, Partenerul nostru strategic de la vremea respectivă, are permisiunea de a publica nestingherit, de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat. După 1946, Arghezi s-a apucat să-i înjure pe comunişti încredinţat, probabil, că va avea acelaşi tratament binevoitor ca şi în Dictatura fascistă. Prin pamfletul lui Sorin Toma, comuniştii i-au arătat ei ce-i aia dictatură.
Romanul lui Petru Dumitriu mă plictiseşte de moarte prin concesiile făcute de un prozator de tip shakespearean buricismului de tip franţuzesc. Înzestrarea personajelor cu patimi metafizice (asasinate din motive filosofice) nu-l prinde pe Petru Dumitriu. Excepţie făcînd deosebitele descrieri de realităţi din Vest cu mijloacele descrierilor de realităţi din Est, romanul Extrem Occident e plicticos ca o baltă fără broaşte.
*
Dialog. După papagalul Coco al lui Tudor Arghezi, prin Sadoveanu dau de un alt necuvîntător pus la lucru din motive publicistice: Cezar, cîinele marelui prozator. O tabletă din volumul 19 Publicistică mi-l arată pe Sadoveanu corespondînd cu Cezar pe o anume temă. Şi eu m-am gîndit la născocirea unui personaj necuvîntător pentru a-l folosi în publicistică. Avantajele unui asemenea partener de scris, găsite de mine în cazul faimosului Coco, sînt indiscutabile. Poţi angaja cu el dialoguri. Poţi pune pe seama lui gînduri mai ciudate. Îi poţi atribui întrebări, nedumeriri şi gesturi ivite din întîmplările lumii din jur. Într-un timp m-am gîndit la un pisoi. Are însă în româneşte conotaţii deşucheate. Cîinele Max e mai greu să-l folosesc:
E acasă, la Găgeşti.
Dan Andronic, căruia i-am supus problema, m-a sfătuit să folosesc un şoricel. Cred că asta ar fi soluţia. Un şoricel s-ar nimeri bine în contextul de cărţi aruncate peste tot. În plus, aş putea face multe consideraţii amuzante pornind de la existenţa pisoiului în casă. Ar trebui, totuşi, să citesc cîte ceva despre şoareci pentru a-mi luat un şoricel partener de dialog public.
*
Reluarea firului rupt. După cum mă temeam, mă adîncesc nepermis de mult în tema numită de comunişti Realuarea firului rupt după 23 august 1944. Prin asta se înţelegea rescrierea Trecutului în aşa fel încît Uniunea Sovietică să apară drept prietenă din totdeauna a României. Am ajuns deja la ARLUS, organizaţie care n-a fost studiată temeinic pînă acum. Înainte de decembrie 1989, făcea parte dintre chestiile despre care era bine să nu scrii, pentru că oricum ieşea scandal. După, n-a fost abordat, deoarece trimitea automat la arsenalul anticomunist.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ca să-ți ia votul, impostorii de partid se prefac că se ceartă. Se vor împăca și vor conduce țara împotriva ta! Știi ce ai de făcut: TE DUCI ȘI PUI ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe