- Home
- Editorialiștii
- (17.02.2024, 07:35)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: „Cititorii vin la presa derizorie şi deşartă ca la un refugiu amăgitor” (T. Arghezi)
- Ion Cristoiu: Alegerile din 1946, visate de mulţi ca însemnînd sfîrşitul comuniştilor, au întărit puterea Guvernului Groza. Pe plan internaţional, a început să bată crivăţul Războiului Rece. Între Est şi Vest cade încetul cu încetul Cortina de fier.
- Ion Cristoiu: Pînă nu demult de treabă cu libertatea presei, conştienţi că din motive tactice trebuie să fie democraţi, comuniştii dau semne că-şi pierd răbdarea.
- Ion Cristoiu: Cenzură, criză a hîrtiei, inflaţie, atacuri dinspre Scînteia. În acest peisaj peste cade noaptea, Tudor Arghezi înalţă în tableta Cititorii şi presa, din Adevărul, 8 aprilie 1947, un măreţ elogiu presei independente.
Urmărește
204 afișări
Sfîrşitul iluziilor. Aprilie 1947. Alegerile din 1946, visate de mulţi ca însemnînd sfîrşitul comuniştilor, au întărit puterea Guvernului Groza. Pe plan internaţional, a început să bată crivăţul Războiului Rece. Între Est şi Vest cade încetul cu încetul Cortina de fier. Cei cu minim simţ al primejdiei întruchipate de omul sub vremi au şters-o deja din ţară. Alţi se dau de ceasul morţii s-o facă. Pînă nu demult de treabă cu libertatea presei, conştienţi că din motive tactice trebuie să fie democraţi, comuniştii dau semne că-şi pierd răbdarea. Cenzură, criză a hîrtiei, inflaţie, atacuri dinspre Scînteia. În acest peisaj peste cade noaptea, Tudor Arghezi înalţă în tableta Cititorii şi presa, din Adevărul, 8 aprilie 1947, un măreţ elogiu presei independente:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
„Curierul autorului tabletelor capătă caracterul unui instrument de măsurat mizeria şi disperarea. Scrisorile se înmulţesc peste măsură şi de unde cîte un cititor, atins într-o susceptibilitate politică şi foarte atent să rămîie anonim, îl lua la înjurături, acum, nefericitul i se plînge.
Stau dinaintea cutiei mele poştale cîrduri de plicuri ca porumbeii, care vor să intre în columbar: le primesc pe toate, le desfac, le citesc cu un oftat dar mi-e cu neputinţă să răspund. Anvelopa, hîrtia, timbrele, fără să mai socotesc elementul cel mai scump, timpul cheltuit în zadar şi cu lectura, mi-ar ridica, pentru corespondenţii mei, bugetul la un total peste puterile unui zgîrie-brînză de redactor. Unii din cititori, cei mai tineri şi cu care aş dori să stau individual de vorbă, în scris – despre îndrumările literare cerute, îmi sînt cu totul aproape de suflet şi-mi pare rău că mesagiile lor de încredere şi speranţă zac pe masa mea de lucru sterile. Acestora cu deosebire le adresez aici scuzele necesare.Trebuie să fie neînchipuit de mare strîmtoarea dacă bunii mei cititori îmi atribuie toate competinţele închipuite. Ei mai cred, probabil, că presa are trecere şi o putere, despre care s-a glumit odinioară că ar fi fost în stat cea de a patra. Starea lamentabilă a ziarului de azi, aproape interzis, ca o fărădelege comisă cu condeiul, o arată preţul în creştere continuă a unei foi şi, ceea ce nu ştiu cititorii, scufundat fiecare din ei în propria lui mizerie, ameninţarea zilnic mai acută a redactorilor concediaţi.
Ei au familie, încrezători în vechiul sfat biblic că omul nu trebuie să fie singur şi fără răspunderi – şi după garanţia indirectă a Evangheliei, că păsările cerului nici nu seamănă, nici nu culeg. Domnul îngrijindu-se ca şi de crinii cîmpului pentru ele. Asemenea asigurări optimiste erau pe vremea carului cu boi şi a pătulelor îmbelşugate, cînd starea de rob era peferabilă stărilor de stăpîn de azi.
Trei, patru ziare sînt în preziua ultimului lor număr de apariţie cernită, cu chenarul negru împrejur. Altele vor pieri la rîndul lor. Se va aşterne peste presă cimitirul dorit de oamenii care dau problemelor de viaţă, necuprinse de sinceritatea minţii şi de imperativul datoriei, soluţia morţii.
Indiferent de opiniile lui adevărate sau semuite, un ziar reprezintă foamea, răbdarea şi descurajarea a sute de oameni, femei, copii şi bărbaţi, reduşi în energiile lor de rezistenţă la sfert. Anii de război, de calamităţi, de incapacitate şi prostie înfumurată, cu cortegiul lor de cîrji şi coşciuge fantome şi cu stolul de epidemii după ele, ca nişte fluturi, au secat vlaga scriitorului deopotrivă cu măduva citorilor, care vin la presa derizorie şi deşartă ca la un refugiu amăgitor.”
*
Plîns grecesc. În căutarea tipică mie – de cît mai multe surse despre un subiect – şi avînd în vedere că tableta Kindle e ocupată cu copierea unui număr însemnat de cărţi, iau spre lectura dinaintea prăbuşirii în somn volumaşul Căderea Constantinopolului, de Tatiana Stavrou, apărut în variantă românească la Editura enciclopedică, în 1997. Am mai citit cartea, cred că pe vremea interesului meu pentru Bizanţ. Avînd autoare o poetă, cartea se vrea un plîns grecesc, dacă nu chiar creştin, pentru Căderea Constantinopolului. Mehmet e aici Diavolul, Duşmanul şi nu un personaj istoric. Giovanni Giustiniani, cîntat ca un erou creştin, e aici Ioan Iustinian, viteaz între viteji.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe