- Home
- Editorialiștii
- (27.02.2021, 09:04)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Coaliţia de guvernare – o căsnicie în care, vorba de pe maidan, Fiecare e cu aia a mă-sii
- Ion Cristoiu: România are toate şansele de a intra şi ea în istoria războaielor hazlii prin ceea ce s-ar numi Războiul mărţişoarelor. Ministrul PNL, Sorin Cîmpeanu dă liber la dăruirea de mărţişoare. Ministrul USRPLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se opune gestului devenit de mult şi romantic. Acest nou război n-a surprins pe nimeni
- Ion Cristoiu: De cînd a fost investit Guvernul Florin Cîţu, Coaliţia de Guvernare e într-o permanentă ceartă publică gen Vodă da, Hâncu, ba. Ce s-a întîmplat la Legea pensiilor speciale a arătat că nu avem o coaliţie în adevăratul sens al cuvîntului. Acum la subvenţionarea schitului Prodromu lucrurile s-au repetat.
- Ion Cristoiu: Coaliţia de guvernare practic nu funcţionează. Sau mai precis că partidele care alcătuiesc căsnicia numită Guvern sînt împreună doar pe hîrtie. În realitate, vorba de pe maidan, fiecare e cu aia a mă-sii.
Urmărește
2955 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că actuala coaliţie de guvernare există doar pe hârtie, iar ultimele evenimente din Parlament - adoptarea legilor privind eliminarea pensiilor speciale, respectiv finanţarea schitului românesc Prodromu de pe muntele Athos – arată că neînţelegerile dintre PNL, USRPLUS şi UDMR se vor perpetua şi vom asista în continuare la formarea unor coaliţii punctuale pentru luarea unor decizii.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Urnele încep să se închidă în mai multe state, vin primele rezultate. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
„Vineri, 26 februarie 2021, am înregistrat pentru duminică, 28 februarie 2021, ora 20-21, la Aleph News un interviu cu Sorin Cîmpeanu. Un interviu mai aparte. Pe lîngă previzibilele întrebări despre cum a trecut şcoala românească prin Pandemie şi despre cît şi cum se va dezvolta învăţămîntul online în urma experienţei care a fost Starea de urgenţă, l-am interogat pe Sorin Cîmpeanu şi despre profesia sa de bază cea de inginer în îmbunătăţiri funciare, despre cum s-a decis să intre în politică la invitaţia lui Victor Ponta, despre cum se alcătuiesc ordinele comune ale ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, despre desfăşurarea şcolii în variantă fizică după 8 februarie 2021.
Înainte de a începe înregistrarea, Tatiana Kristal, de la redacţia Ştiri a postului, l-a întrebat pe Sorin Cîmpeanu, pentru a-i difuza ulterior opinia dacă elevii au sau nu interzis să dea mărţişoare profesoarelor şi colegelor de 1 martie. Întrebarea nu ţinea de tradiţia mărţişoarelor la români, gata să fie aplicată peste cîteva zile, ci de relaţiile din Coaliţia de Guvernare. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, se pronunţase public împotriva mărţişoarelor şi florilor. Sorin Cîmpeanu a reafirmat poziţia sa că mărţişoarele şi florile nu sînt interzise de 1 martie.
Istoria lumii moderne cunoaşte războaie fără vărsare de sînge, petrecute doar în plan economic sau politic. Unele au rămas în memoria lumii prin nota lor de comic involuntar. România are toate şansele de a intra şi ea în istoria războaielor hazlii prin ceea ce s-ar numi Războiul mărţişoarelor. Ministrul PNL, Sorin Cîmpeanu dă liber la dăruirea de mărţişoare. Ministrul USRPLUS al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, se opune gestului devenit de mult şi romantic.
Acest nou război n-a surprins pe nimeni.
Din 23 decembrie 2021, de cînd a fost investit Guvernul Florin Cîţu, Coaliţia de Guvernare e într-o permanentă ceartă publică gen Vodă da, Hâncu, ba.
Românii, care au experienţa certurilor din căsnicie, de cele mai multe ori fără a duce la divorţ, îşi vor aminti că nu de puţine ori după ceartă vine un spor de iubire.
Să se întîmple aşa şi în Coaliţie?
Răspunsul e nu.
Ca şi într-o căsnicie deja stricată, partenerii şi-au făcut deja o viaţă proprie. Ca în orice viaţă proprie, cînd partenerii sînt practic despărţiţi, deşi actele îi arată încă împreună, fiecare are o viaţă amoroasă proprie. Această realitate se găseşte în Parlament.
Recent, în Camera Deputaţilor s-a discutat şi s-a votat subvenţionarea Schitului românesc Prodromu de la Muntele Athos. Deşi USRPLUS a votat împotrivă, proiectul a trecut. Cum s-a întîmplat asta? PNL şi UDMR, membre ale Coaliţiei de guvernare, au apelat pentru a trece proiectul la PSD şi la AUR. Pentru acest proiect s-a format astfel în Parlament o nouă majoritate: PNL, UDMR, PSD, AUR.
N-a fost o premieră.
Legea de eliminare a pensiilor speciale a trecut prin Parlament deşi un partid al majorităţii guvernamentale s-a opus. Cum s-a întîmplat asta? PNL şi USRPLUS au apelat la PSD pentru ca legea să treacă. PSD a pus condiţie pentru vot luarea în discuţie a proiectului său şi nu al PNL. OK - au zis cele două partide. Sîntem de acord cu asta. Numai să votaţi alături de noi.
S-a creat astfel o nouă majoritate. Majoritate punctuală, desigur, alcătuită din PNL, USRPLUS şi PSD. Dincolo de faptul că PSD era pînă nu demult „Ciuma Roşie”, un partid nefrecventabil, un partid împotriva căruia scrîşnea cotidian preşedintele Klaus Iohannis, şeful de facto al Coaliţiei, gestul de a lăsa pe dinafară UDMR şi a apela la PSD este o primă gravă încălcare a unei legi a coaliţiei. A urmat o a doua încălcare. Subvenţionarea Schitului Prodromu a trecut prin Parlament graţie majorităţii punctuale PNL, UDMR, PSD, AUR.
Un proiect de lege în Parlament trebuie aprobat înainte de a intra la vot de cei trei parteneri de coaliţie. Dacă unul se opune se încearcă mai întîi să fie convins. Dacă nu poate fi convins atunci se renunţă la proiect. Nu de alta, dar Coaliţia are un are un program comun şi mai ales că, vorba românului, şi la bine şi la rău partidele din coaliţie sînt împreună. În cadrul discuţiilor dintre cele trei partide UDMR s-a opus. Ce-ar fi trebuit să se întîmple în cazul unui Guvern de Coaliţie? Anume celelalte două partide să încerce să convingă UDMR. Dacă UDMR rămînea pînă la capăt, cum s-a întîmplat, în decizia sa, atunci se renunţa la Proiectul de lege, cum trebuie să se renunţe la orice altă decizie care vizează întreaga Coaliţie.
Ceea ce s-a întîmplat la Legea pensiilor speciale a arătat că de fapt nu avem o coaliţie în adevăratul sens al cuvîntului. Acum la subvenţionarea Prodromu lucrurile s-au repetat. Normal era ca USRPLUS să fie consultat. Dacă se opunea acestui proiect ceilalţi doi parteneri nu-şi puteau permite să se alieze cu PSD în parlament. Faptul că această subvenţie a trecut însă cu votul PSD împotriva USRPLUS, aşa cum legea pensiilor speciale a trecut prin parlament cu votul PSD împotriva UDMR, ne confirmă, mai mult decît orice alt fapt, că coaliţia de guvernare practic nu funcţionează.
Sau mai precis că partidele care alcătuiesc căsnicia numită Guvern sînt împreună doar pe hîrtie. În realitate, vorba de pe maidan, fiecare e cu aia a mă-sii”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe