Ion Cristoiu: Coşmarul PNL: Împărţirea Puterii cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020

  • Ion Cristoiu: Diavolul stă în detalii chiar şi în cazul sondajelor. Detaliul în sondajul IMAS e scorul de 20,4% al USRPLUS. Asta ne anunţă victoria unei Drepte divizate. Ceea ce la o adică, pentru imaginea unei Guvernări, poate fi mai rău decît pierderea alegerilor.
  • Ion Cristoiu: Pentru a vorbi de o victorie a PNL în alegeri astfel încît partidul să dea premierul ar trebui ca PNL să aibă 45%. Procentaj cu care şi-ar permite alcătuirea unei majorităţi în care el să comande dansul. Dacă USRLUS obţine ca în sondaj 20% victoria PNL e un eşec.
  • Ion Cristoiu: Dacă PNL nu obţine majoritatea absolută, atunci Ludovic Orban trebuie să întrunească şi acceptul partenerilor de Coaliţie. Şi dacă scorul USRPLUS va fi cel din sondaj atunci desemnarea lui Ludovic Orban va fi problematică
Urmărește
1612 afișări
Imaginea articolului  Ion Cristoiu: Coşmarul PNL: Împărţirea Puterii cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020

Ion Cristoiu: Coşmarul PNL: Împărţirea Puterii cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020

Publicistul Ion Cristoiu avertizează că sondajele nu arată nimic bun pentru o Guvernare de Dreapta venită după ani de Guvernare PSD, deoarece o împărţire a Puterii între PNL şi USRPLUS ar pune la îndoială unitatea de acţiune a majorităţii de care are nevoie nu numai Dreapta, dar şi România.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Sondajul IMAS pe luna octombrie, mai precis, realizat între 7-28 octombrie 2020, ne arată următoarele rezultate la întrebarea Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi v-aţi prezenta la vot cu ce partid aţi vota?

PNL – 32,6%

PSD – 21,7%

Alianţa USR Plus – 20,4%

Pro România – 8,9%

UDMR – 5,1%

PMP – 4,8%

ALDE – 2,5%

Poate şi pentru că a nimerit în plină tulburare iscată de Revenirea Pandemiei, sondajul n-a făcut gaură în cerul mediatic. Puţinii comentatori care s-au încumetat să treacă dincolo de consemnarea de rutină s-au grăbit să proclame nu sondajul n-a aduce nimic nou:

Dreapta va cîştiga alegerile, iar PSD le va pierde.

Într-adevăr, din acest punct de vedere – al raporturilor dintre PNL şi PSD – sondajul nu aduce nimic nou faţă de ceea ce e demult o axiomă a politicii româneşti. După opt ani de guvernare, între care anii dintre 2016 şi 2019 au fost ai unei guvernări absolute, PSD va intra în Opoziţie. Pe lîngă faptul că PSD are nevoie de o refacere în Opoziţie (dacă Marcel Ciolacu ar fi fost Ionel Brătianu din 1910 ar fi impus partidului plecarea de bunăvoie de la guvernare, şi nu prin Moţiune de cenzură), sentimentul imensei majorităţi a românilor e că Dreapta trebuie să guverneze în următorii patru ani. Un sentiment întărit şi de faptul că Dreapta a guvernat cît de cît timp de patru ani încheiaţi doar între 1996 şi 2000. În rest, Dreapta a guvernat – cînd a fost vorba de PDL – în chip puchinos, fără majorităţi clare sau sub presiunea PSD, cum a fost guvernarea Călin Popescu Tăriceanu sau Guvernarea Dacian Cioloş.

 Aparent, comentatorii sondajului au dreptate. Dacă adunăm scorul PNL cu cel al USRPLUS se face deja o majoritate de 53%. Lipind de această majoritate PMP şi UDMR se face o majoritate de Dreapta de 63%.

Slavă Domnului! ar exclama comentatorii, vom avea în fine, după alegerile din 6 decembrie 2020 o majoritate zdrobitoare de Dreapta. Dacă luăm în calcul şi redistribuirile, putem vorbi de o majoritate care, sub conducerea lui Klaus Iohannis, poate schimba, în fine, Constituţia.

Diavolul stă în detalii chiar şi în cazul sondajelor.

Detaliul în sondajul IMAS e scorul de 20,4% al USRPLUS.

Asta ne anunţă victoria unei Drepte divizate.

Ceea ce la o adică, pentru imaginea unei Guvernări, poate fi mai rău decît pierderea alegerilor.

O Guvernare de Dreapta fericită ar fi cea rezultată dintr-o victorie absolută în alegeri a unuia dintre partide

Pentru a vorbi de o victorie a PNL în alegeri astfel încît partidul să dea premierul ar trebui ca PNL să aibă 45%. Procentaj cu care şi-ar permite alcătuirea unei majorităţi în care el să comande dansul. Dacă USRLUS obţine ca în sondaj 20% victoria PNL e un eşec. Alegerile au fost cîştigate degeaba de USRPLUS. Cu 20% scor, USRPLUS va dicta practic jocurile în formarea viitorului Guvern. Dar nu numai atît. Un guvern PNL-USRPLUS în aceste condiţii sau mai precis cu aceste scoruri ar fi un Guvern de colaborare şi nu de Coaliţie. Un astfel de Guvern a fost între 1910-1914 cel alcătuit de Partidul Conservator cu Partidul Conservator Democrat al lui Tache Ionescu. Deşi nu i s-a spus aşa, un guvern de colaborare a fost cel dintre CDR şi USD după alegerile din 1996. CDR avut la Senat 53 de locuri, iar USD, 23. La Camera Deputaţilor CDR a avut 122 de locuri, iar USD, 53. Fiecare dintre cei doi parteneri a venit cu o personalitate proprie în această colaborare. Şi CDR şi USD se luptaseră timp de patru ani cu PDSR. La fel cum s-au luptat cu PSD timp de patru ani PNL şi USRPLUS. Nici o alianţă nu supravieţuieşte victoriei. Nu va supravieţui victoriei nici Alianţa anti-PSD. Din clipa cînd se vor anunţa rezultatele, formarea noului Guvern va fi subiectul unor negocieri sîngeroase. Cu atît mai sîngeroase cu cît scorurile obţinute de PNL şi USRPLUS vor fi mai apropiate.

În mai multe rînduri, pariind împotriva Vieţii (cine ştie ce surprize ne aduce luna de Pandemie care ne desparte de alegerile parlamentare) Klaus Iohannis a anunţat că-l va desemna pe Ludovic Orban ca premier pentru formarea noului guvern. Dacă PNL nu obţine majoritatea absolută, atunci Ludovic Orban trebuie să întrunească şi acceptul partenerilor de Coaliţie. Şi dacă scorul USRPLUS va fi cel din sondaj (deşi eu cred că la alegeri va fi mult mai mare, deoarece electoratul de Dreapta nemulţumit de administrarea de către PNL a Pandemiei va opta tot pentru o formaţiune de Dreapta, pentru USRPLUS adică) atunci desemnarea lui Ludovic Orban va fi problematică. Chiar dacă USRPLUS va accepta ca PNL să dea premierul, nu-i exclus să pună condiţia ca acesta să nu fie Ludovic Orban. Semne ale negocierilor dure care se vor duce vin de pe acum. Joi, 29 octombrie 2020, Dan Barna a declarat la Digi24:

<Vom avea alegeri pe 6 decembrie, în urma acestor alegeri, electoratul ne va spune care este partidul care trebuie să propună premierul. E foarte simplu, e foarte democratic. Noi vom merge la Cotroceni cu Dacian Cioloş în ambele variante. Propunerea noastră de premier rămîne Dacian Cioloş, pentru că noi considerăm, şi este o realitate, că Dacian Cioloş este premierul care a dovedit în 2016 că poate exista şi o guvernare decentă în România>.

Coşmarul PNL nu se va opri după formarea noului Guvern. Cu posturi cheie dobîndite după negocieri, USRPLUS va da mari bătăi de cap PNL şi lui Klaus Iohannis în luarea unor decizii, mai ales dacă aceste decizii vor viza o reformă a statului.

Sondajele nu arată nimic bun pentru o Guvernare de Dreapta venită după ani de Guvernare PSD.

Asta deoarece o împărţire a Puterii între PNL şi USRPLUS ar pune la îndoială unitatea de acţiune a majorităţii de care are nevoie nu numai Dreapta, dar şi România”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici