- Home
- Editorialiștii
- (10.12.2020, 07:46)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Cu un alt premier decât preşedintele PNL vom asista din nou la Schizofrenia de pe vremea lui Liviu Dragnea
- Ion Cristoiu: Transformarea unui guvern plin, cu dreptul de a da ordonanţe de urgenţă şi care funcţiona ca maşinărie, chiar dacă avea probleme, în plină Criză Sanitară, a fost un gest de iresponsabilitate, cum vreţi, politică, naţională, statală
- Ion Cristoiu: Asistăm la decontul falsei victorii a lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din 2019. Atunci a Klaus Iohannis a învins golul, gaura de la covrig
- Ion Cristoiu: Se va declanşa o schimbare şi în PNL şi, după părerea mea, nu va veni o personalitate. Trebuie să fie cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public.
Urmărește
10321 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că după demisia lui Ludovic Orban din fruntea PNL vom asista şi la o schimbare a conducerii PNL, iar cel care va fi liderul partidului va fi cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Mediafax mi-a solicitat un interviu despre situaţia social- politică de după alegerile din 6 decembrie 2020. Din acest interviu, potrivit unei tradiţii, Agenţia a realizat trei articole, publicate pe site-ul Mediafax.Le reproduc mai jos, convins că sînt cititori ai cristoiublog.ro care n-au urmărit depeşele Mediafax şi în consecinţă n-au luat cunoştinţă de opiniile mele despre telenovela formării noului Guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
<Ion Cristoiu, despre gestionarea pandemiei de un guvern interimar: Va fi un dezastru, dacă nu chiar o tragedie naţională
Publicistul Ion Cristoiu avertizează că, prin demisia lui Ludovic Orban şi numirea lui Nicolae Ciucă premier interimar, administrarea pandemiei va fi catastrofală, deoarece prin trecerea de la un guvern cu puteri depline la un guvern interimar puterea de decizie va fi limitată şi ar putea duce la acte de insubordonare în sânul Executivului.
Ion Cristoiu spune că Ludovic Orban trebuia să demisioneze din fruntea PNL, nu a Guvernului, considerând că gestul fostului premier este iresponsabil în contextul pandemiei.
<Va fi un dezastru din mai multe motive. Chiar dezastru, dacă nu chiar o tragedie naţională. 1. Transformarea unui guvern plin, cu dreptul de a da ordonanţe de urgenţă şi care funcţiona ca maşinărie, chiar dacă avea probleme, în plină Criză Sanitară, a fost un gest de iresponsabilitate, cum vreţi, politică, naţională, statală. Dl. Ludovic Orban trebuia să demisioneze, dacă era vorba de o asumare a eşecului, din funcţia de preşedinte al PNL şi, eventual, să-şi fi dat demisia în bloc, câţiva lideri, şi de la Bucureşti, din funcţiile de partid. În momentul în care el a demisionat, dezastrul înseamnă: 1. Nu numai că e guvern interimar, care se poate lungi, oricât s-ar da peste cap Klaus Iohannis să încropească el un guvern, totuşi durează. Cu noul Parlament, sunt probleme. Până când se validează mandatele, apar contestaţii, nu s-a terminat numărătoarea. În al doilea rând, pandemia este al treilea război, eşti în plin război. Trebuie să fii iresponsabil să schimbi generalul care conduce, nu ai cum. Pentru că plecarea lui Ludovic Orban nu înseamnă numai transformarea guvernului plin în interimar, înseamnă că nu mai funcţionează maşinăria>, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu afirmă că demisia lui Orban a dus la destabilizarea raporturilor de putere şi ne-am putea trezi cu miniştrii care-i contestă autoritatea premierului interimar Nicolae Ciucă.
<Totuşi, în Guvernul Orban erau stabilite nişte raporturi de putere după 12 luni de guvernare. Ciucă este un pilot care trebuie să mai colaboreze cu vreo 10, nu ştie manetele. Totuşi, este ministrul Apărării, nu are relaţii de autoritate asupra altora, chiar dacă l-a învestit. Şi în aceste condiţii avem o problemă. Administrarea pandemiei va fi catastrofală pentru că tocmai în acest moment, după alegeri, era nevoie de păstrarea Guvernului din două motive: 1.Nu ai voie să transformi în guvern interimar pentru că ai nevoie de ordonanţe de urgenţă şi 2. Maşinăria Ludovic Orban s-a destabilizat acum, aducând un premier care, până când va pune el mâna pe manete, ne-a luat dracu. Vine un nou om. Dacă până acum ceilalţi miniştri ascultau de Ludovic Orban, sunt aproape sigur că unii din ei spun «da de ce să ascult eu de Ciucă, cine-i Ciucă ăsta?» E vorba de relaţii de putere. Totuşi, este o iresponsabilitate. Acum, în plină pandemie să faci o criză guvernamentală, adică dublezi criza produsă de alegeri, care a făcut ca oamenii să nu se mai ocupe de administrarea pandemiei, acum tu aduci o criză guvernamentală, pe care o creezi tu>, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu mai spune că există două diversiuni menite să abată atenţia opiniei publice de la eşecul preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare de duminică, după ce a preluat rolul de şef al PNL şi a condus campania electorală a liberalilor.
<Două diversiuni sunt la ora actuală în presa militarizată: concentrarea pe AUR, care este o prostie, şi concentrarea pe aceste demisii guvernamentale şi nu mai discută nimeni eşecul lui Klaus Iohannis, dacă aţi observat. Dar viaţa nu poate fi păcălită, poate că lumea nu e atentă, dar eşecul e eşec. Este ca şi discuţia despre AUR. Scriu toţi acum că e aşa, că e cutare, dar ei sunt în Parlament. Avem două fapte peste care nu putem trece: AUR e în Parlament şi Klaus Iohannis a suferit un eşec. Oricât ai încerca acum să îndulceşti eşecul ăsta, să abaţi atenţia, eşecul este eşec>, a subliniat publicistul.
<Ion Cristoiu: Asistăm la decontul falsei victorii a lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din 2019. Atunci a Klaus Iohannis a învins golul, gaura de la covrig
Publicistul Ion Cristoiu explică de ce victoria lui Klaus Iohannis la prezidenţialele din 2019 nu s-a repetat şi la parlamentarele de duminică, deşi şeful statului s-a pus în fruntea PNL şi a condus campania electorală a liberalilor.
Ion Cristoiu spune că prăbuşirea încrederii românilor în Klaus Iohannis, la doar un an de la alegerile prezidenţiale se explică prin absenţa confruntării şefului statului cu un candidat autentic.
<Prăbuşirea are o singură explicaţie. Că a învins-o pe Viorica Dăncilă. Deci victoria sa uriaşă sau strălucitoare cum îi plăcea să o prezinte el, a fost o victorie falsă, nu a fost o victorie împotriva unui adversar autentic. A învins foarte uşor şi a învins golul, gaura de la covrig. În momentul în care învingi, chiar şi la o diferenţă mică un adversar foarte puternic înseamnă că electoratul s-a împărţit. După acest adversar, slab, un adversar fără valoare, fără putere, Klaus Iohannis s-a confruntat cu cel mai mare adversar care a fost viaţa. Dacă era un alt adversar la alegeri, dacă el ducea într-adevăr o campanie cu un adversar puternic, cum a fost şi în America, te obligă să fii foarte bun. El a dus o campanie electorală aproape dormind, a câştigat alegerile dormind. În aceste condiţii a venit viaţa>, a explicat publicistul.
La 24 noiembrie 2019, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Klaus Iohannis a învins-o pe Viorica Dănicilă (PSD) cu 66,09%, obţinând 6,5 milioane de voturi.
Ion Cristoiu mai spune că la alegerile parlamentare de duminică, preşedintele Iohannis s-a confruntat cu un adversar real, viaţa, care a demonstrat că victoria sa de la prezidenţiale a fost una falsă.
<Au mai fost două lucruri. El s-a îmbătat de pe urma succeselor, omiţând că a învins-o pe Dăncilă şi nu pe Joe Biden sau pe Trump. Viaţa sau sistemul i-a făcut rost de un adversar de hârtie, a învins uşor. Acum viaţa, care este pandemia, a fost şi este un adversar autentic, adevărat. Practic, asistăm la decontul falsei victorii. El nu a învins nimic. Este ca un jucător la un meci de box căruia i se aranjează prin pariuri unul care îl bate la scor. Klaus Iohannis a intrat în ring cu două mari probleme: S-a confruntat cu un adversar real căruia puţin i-a păsat că e Klaus Iohannis şi pe care sistemul nu avea cum să i-l aranjeze, că e viaţa, ploaia de la Waterloo. Şi a intrat îmbătat de acest succes, nu a mai fost atent şi a făcut zeci de greşeli. Adică era mare, nu a dat înapoi. A sfidat opinia publică, a încălcat Constituţia, nu a încercat să seducă poporul român prin emoţii, şi-a bătut joc de poporul român în timpul pandemiei, a făcut ce a vrut. Ei, aceste lucruri se plătesc>, a adăugat publicistul.
Ion Cristoiu compară situaţia de acum a lui Klaus Iohannis cu cea a lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989.
<Pot să fac o comparaţie, deşi este riscantă. Nicolae Ceauşescu s-a prăbuşit în 1989 şi pentru că până atunci se bătuse cu CPEx-ul. În 1989 a venit Estul şi Vestul, viaţa. După 25 de ani de şefie, era obişnuit să învingă uşor. Dacă Nicolae Ceauşescu ar fi avut de-a face cu o opoziţie reală, chiar underground, dacă nu ar fi fost cocoloşit de puterile Occidentale un timp, probabil că el ar fi fost pregătit. El era obişnuit când dădea din mână se dărâma o casă sau dădea afară pe cineva din CPEx şi nu protesta nimeni. Aşa s-a întîmplat şi cu Klaus Iohannis. Când a început pandemia, el nu şi-a dat seama că are de-a face cu o confruntare cu viaţa. Şi acum se confruntă cu viaţa care înseamnă oamenii>, a mai spus publicistul.
<Ion Cristoiu: Este imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. De ce a fost eliminat Ludovic Orban
Publicistul Ion Cristoiu explică schimbările rapide de pe scena politică după alegerile parlamentare din 6 decembrie care au dus la demisia premierului Orban din fruntea Guvernului şi vor declanşa bătălii interne pentru şefia PNL.
<Ca să înţelegem ce se întâmplă începând de aseară trebuie să ne întoarcem la perioada de până la alegeri. Luni întregi preşedintele nu a acceptat nicio schimbare în atelajul puterii: nu a schimbat niciun ministru, deşi aveau probleme, şi-a proclamat mereu încrederea faţă de Ludovic Orban. A fost o politică, o strategie de păstrare a status quo-ului, o strategie ce pleacă de la un adevăr: când umbli la un atelaj, la o maşinărie a puterii s-ar putea să provoci o serie de lucruri pe care nu le poţi controla. Începând de aseară, Klaus Iohannis a renunţat la această strategie şi a început să umble deja la maşinărie, presupunând că puterea e o maşinărie. Acest proces este de o sută de ori mai periculos decât alegerile pentru Klaus Iohannis, pentru că păstrarea echipei, a status quo-ului cu orice preţ te fereşte de imprevizibil. Când declanşezi acest proces de modificare a status quo-ului este practic imposibil, şi dacă eşti Nicolae Ceauşescu, să ţii lucrurile sub control, pentru că ai de-a face cu oameni>, a declarat publicistul.
Ion Cristoiu spune că demisia lui Ludovic Orban din fruntea Guvernului a fost forţată şi va declanşa o bătălie pe şefia PNL între grupările din partid, existând două variante pentru a preveni situaţia din epoca Dragnea când şeful PSD nu deţinea şi funcţia de premier.
<(Klaus Iohannis. - n.r) I-a forţat demisia lui Ludovic Orban, promiţându-i, sunt aproape sigur, că va rămâne preşedintele PNL, chiar dacă dl. Ciucă va fi mai mult ca sigur propunerea aleasă de Klaus Iohannis pentru şefia Guvernului, propunere care văd că e acceptată tacit şi de USR şi de UDMR. Prin demisia lui Orban din funcţia de premier s-a declanşat în PNL un proces care este foarte greu de controlat. Adică nemaifiind premier, îţi poţi pierde puterea în partid. Mai mult ca sigur, grupări anti-Orban se agită acum şi vor să-I ia locul la şefia PNL. Probabil că i-a promis şi şefia Camerei Deputaţilor. Este practic imposibil să reluăm schizofrenia de pe vremea lui Dragnea. Ai două variante: ori premierul este şi şeful partidului, ori premierul este un tehnocrat militar, în genul lui Ciucă, care ascultă de ordine şi care nu are putere în partid şi atunci poate ca premierul să nu fie şeful PNL, cu condiţia ca el să fie mai mediocru decât Klaus Iohannis. Probabil că şi de aceea l-a şi scos pe Ludovic Orban, pentru că Ludovic Orban are o grupare puternică în partid. Ca premier şi-a făcut o întreagă camarilă şi iată că Nicolae Ciucă a început această operaţie post-Ludovic Orban. Chiar dacă rămâne numai preşedintele PNL şi cu atât mai mult al Camerei Deputaţilor , Ludovic Orban rămâne puternic>, a afirmat publicistul.
Ion Cristoiu este convins că va avea loc o schimbare şi la conducerea PNL, iar cel care va veni în locul lui Ludovic Orban trebuie să mediocru în raport cu preşedintele Iohannis.
<Se va declanşa o schimbare şi în PNL şi, după părerea mea, nu va veni o personalitate. Trebuie să fie cineva care să stea în umbra lui Klaus Iohannis din punct de vedere public. Nu poate fi decât Raluca Turcan. În niciun caz Rareş Bogdan, că e o personalitate şi Klaus Iohannis se teme de el. Nu poate fi, s-a vehiculat şi numele lui Eduard Hellvig. Nu pot fi decât doi candidaţi la mediocritate în raport cu Klaus Iohannis: Raluca Turcan, care este ca apa sfinţită şi, probabil, Siegfried Mureşan, pe care, dacă reuşeşti să-l pui şef la PNL, nu va reuşi să-şi facă o grupare în partid. Problema este să nu pui un şef de gaşcă din PNL. Dar toate aceste procese, cum s-a văzut şi din demisia secretarului general al Guvernului, sunt practic imposibil de controlat de o minte omenească şi foarte important, ai de-a face cu un Klaus Iohannis care a intrat în apus. El face, se agită, dar nu mai are putere de control atât de mare pentru că şi cei din PNL, şi sistemul instituţiilor de forţă şi-au dat seama că nu mai e puternic>, a mai spus publicistul.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe