Ion Cristoiu: Cum era păzit Mareşalul Antonescu de SPP-ul de la vremea respectivă

  • Ion Cristoiu: De la o domnie la alta. 19 august, anul 14 după Christos, moare August. Îi succede la tron fiul adoptiv Tiberius. Trecerea de la o domnie la alta e astfel descrisă de Cornelius Tacitus în Anale: „(...) ca să nu pară bucuroşi de moartea principelui de dinainte, sau prea trişti de venirea sau prea trişti de venirea cestuilalt, amestecau laolaltă lacrimile, veselia, plînsul, linguşirea.”
  • Ion Cristoiu: Reţeta ieftină a elogiului cu orice preţ. Un nărav care-l scoate din minţi pe Arghezi e cel al linguşirii, mai precis al plăcerii încercate de cel puternic de a se vedea mîngîiat pe burtă cu limba.
  • Ion Cristoiu: Un document din Arhive. ”Numărul documentului: 132; Descrierea documentului: 1942 aprilie 17. Adresă a M.A.I. către S.S.I. prin care se prezintă componenţa viitorului detaşament ce va asigura paza personală a mareşalului Ion Antonescu, din care aveau să facă parte şi 8 agenţi de la S.S.I.
Urmărește
1046 afișări

De la o domnie la alta. 19 august, anul 14 după Christos, moare August. Îi succede la tron fiul adoptiv Tiberius. Trecerea de la o domnie la alta e astfel descrisă de Cornelius Tacitus în Anale:

„În vremea aceasta, la Roma se aruncau în slugărnicie consuli, senatori, cavaleri: cu cit era cineva mai ilustru, cu atît era mai făţarnic şi mai grăbit la supunere; cu faţa prefăcută, ca să nu pară bucuroşi de moartea principelui de dinainte, sau prea trişti de venirea sau prea trişti de venirea cestuilalt, amestecau laolaltă lacrimile, veselia, plînsul, linguşirea.”

Parcă ar fi trecerea de la Dej la Ceauşescu sau de la Stalin la Malenkov!

*

Reţeta ieftină a elogiului cu orice preţ. Un nărav care-l scoate din minţi pe Arghezi e cel al linguşirii, mai precis al plăcerii încercate de cel puternic de a se vedea mîngîiat pe burtă cu limba. În tableta Metodele vechi şi uzate din Adevărul literar şi artistic, 23 iunie 1929, ostilitatea publicistului faţă de acest nărav etern produce nestemate literare:

„Metodele vechi, uzate, banalizate şi dispreţuite de educaţie şi conştiinţă, continuă să dea automatic rezultatele de la început, ca maşinile de fabricat cutii de metal prin presiune. Omul de azi se lasă linguşit exact ca şi colegul lui de acum şaptezeci şi şapte de veacuri. Analiza, morala, teatrul, epigrama, satira şi înjurătura directă, n-au dezarmat pe curtean şi n-au putut îmbrăca slăbiciunile paralitice ale potentatului cu armătura trebuincioasă.

Reţeta ieftină a elogiului cu orice preţ e practicată cu mare succes. Ca un purgativ urmat de efectul lui matematic invariabil, lauda, în special cea nemeritată, produce evacuarea întregilor bunăvoinţe şi cufureala sufletului în acte folositoare. Omul care deţine o putere oarecare se lasă scărpinat ca porcul şi se tăvăleşte de plăcere, pretutindeni unde-l apuci, să-l netezeşti pe uger şi mamele.”

*

Un document din Arhive. ”Numărul documentului: 132;

Descrierea documentului: 1942 aprilie 17.

Adresă a M.A.I. către S.S.I. prin care se prezintă componenţa viitorului detaşament ce va asigura paza personală a mareşalului Ion Antonescu, din care aveau să facă parte şi 8 agenţi de la S.S.I.

STRICT SECRET

SERVICIUL SPECIAL DE INFORMAŢII.

Urmare a conferinţei din 15 aprilie 1942, care a avut loc la acest Departament, s-a căzut de acord ca pentru paza personală a Domnului Mareşal lon Antonescu, fiecare din organele de poliţie: Direcţia Generală a Poliţiei, Prefectura Poliţiei Capitalei şi Serviciul Special de Informaţii să pună la dispoziţie cîte opt agenţi, în numărul cărora se socotesc acei aflaţi în prezent, aleşi din cei mai destoinici, de încredere şi corecţi, care vor forma un Detaşament sub conducerea unui şef de poliţie, sau comisar, detaşat de la Direcţia Generală a Poliţiei.

Detaşamentul va funcţiona sub conducerea şi privegherea Domnului Director General al Poliţiei şi sub directa îndrumare şi control a Domnului Subdirector General I. Stănescu.

Instrucţiunile de serviciu, se vor redacta de către Domnul Subdirector General al Poliţiei – prezentîndu-mi-se să le văd – şi se vor face în aşa fel, ca supravegherea să fie camuflată, dar vigilentă şi cu posibilităţi de imediată intervenire.

În serviciul zilnic, vor intra echipe de cîte opt agenţi pe cîte opt ore de serviciu fiecare echipă.

Însoţirea se va face cu două maşini, date de către Direcţiunea Generală a Poliţiei, din care una însoţeşte apropiat ca şi pînă în prezent, iar a doua la distanţă.

La ieşirile pe jos ale Domnului Mareşal, grupa de cei opt agenţi de serviciu, va merge la distanţă şi foarte bine aranjată, pentru a nu face impresie neplăcută Domnului Mareşal.

Pentru voiajul cu maşina în afară de Bucureşti, va merge numai cîte o maşină cu patru agenţi, deoarece paza pe traseu se face de jandarmi şi de către o maşină cu soldaţi din Batalionul de gardă.

La solemnităţi, sau ori de cîte ori Domnul Mareşal iese în public, va intra în serviciu întreaga echipă sub conducerea şefului respectiv şi va lucra în plasă bine camuflată şi destul de apropiată, pentru a supraveghea cu toată vigilenţa anturajul şi persoanele din apropierea Domnului Mareşal.

Echipa trebuie să cunoască foarte bine toate persoanele oficiale, chiar şi pe militarii în uniformă, care sînt în apropierea Domnului Mareşal, la solemnităţi şi primiri.

Dispoziţiunile de mai sus se vor face cunoscute în măsura necesară şi se va lucra în foarte apropiată legătură, cu compania Jandarmi Pază Căpitan Georgescu şi Bat. de Gardă Lt. Colonel Popescu.

Echipa va intra complect în funcţiune pînă la 25 Aprilie 1942. Agenţii vor fi foarte bine îmbrăcaţi, pentru a nu fi remarcaţi în public şi înarmaţi cu revolvere foarte bune însă nu prea vizibile.

Echipa va face împreună cu compania de pază, trageri de exerciţii.

MINISTRU SUBSECRETAR DE STAT, General de Divizie, C.Z. Vasiliu.”

(A.S.R.I. D.8343, v. 1, f. 82)

      

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici