- Home
- Editorialiștii
- (13.04.2021, 08:15)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Dan Barna o dă pe telenovelă turcească
- Premierul, fără a aştepta un Raport, a trimis o plângere la Parchetul general, deocamdată in rem, în legătură cu această aşa-zisă infracţiune. Împotriva propriului ministru!
- Două conferinţe de presă ţinute concomitent, la distanţă, de premier şi de ministrul Vlad Voiculescu. Conferinţele de presă ţinute în paralel au fost şi un soi de duel la distanţă dintre cei doi.
- Confruntarea dintre PNL şi USR în punctul numit Florin Cîţu – Vlad Voiculescu este doar un aspect al confruntării generale dintre cele două partide.
Urmărește
2292 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că liderul USR, Dan Barna, exagerează în negarea existenţei unor tensiuni în coaliţia de guvernare - cea mai recentă între premierul Florin Cîţu şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, devenind chiar hazliu deoarece intră în conflict cu evidenţa acestei realităţi.
„Preocuparea numărul unu a presei, şi prin ea, evident a opiniei publice din România o reprezintă tensiunile pe cale de a exploda din interiorul Coaliţiei de guvernare, mai precis, dintre PNL şi USRPLUS. În tot acest timp, UDMR, după cum îi este felul, asistă impasibilă, sau poate cu un zîmbet ironic în colţul gurii la această confruntare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Bătălia dintre cele două partide a depăşit de mult zona de culise a politicii, pentru a se desfăşura pe scena politică în plină lumină a reflectoarelor şi deja cu un huruit spectaculos.
Punctul maxim al acestei Bătălii a fost atins prin păruiala dintre premier şi un ministru, Vlad Voiculescu.
Confruntarea dintre cei doi a devenit nu numai publică, dar a luat şi forme groteşti, nemaiîntîlnite în postdecembrism, deşi perioada n-a dus lipsă de grotesc. Premierul a trimis Corpul de Control al Premierului, adică al său, pentru a investiga o posibilă infracţiune la Ministerul Sănătăţii: E vorba de infracţiunea numită accesarea ilegală a unor date considerate secrete.
Vlad Voiculescu şi-a asumat această accesare şi a pus-o pe seama politicii de transparenţă.
Premierul, după întoarcerea Corpului de Control, fără a aştepta un Raport, a trimis o plângere la Parchetul general, deocamdată in rem, în legătură cu această aşa-zisă infracţiune.
Împotriva propriului ministru!
USRPLUS a sărit imediat în sprijinul ministrului.
Nu oricum, ci printr-un Comunicat oficial al Conducerii.
Duminică, 11 aprilie 2021, s-a ivit o altă formă grotescă a acestei confruntări:
Două conferinţe de presă ţinute concomitent, la distanţă, de premier şi de ministrul Vlad Voiculescu. Nu putem pune acest moment pe seama lipsei de comunicare dintre cei doi. Un politician de top, Liderul Opoziţiei, de exemplu, cînd vrea să ţină o conferinţă de presă se interesează dacă altcineva din spaţiul public nu ţine şi el o conferinţă anunţată mai înainte.
Conferinţele de presă ţinute în paralel au fost şi un soi de duel la distanţă dintre cei doi.
Confruntarea dintre PNL şi USR în punctul numit Florin Cîţu – Vlad Voiculescu este doar un aspect al confruntării generale dintre cele două partide. Presa a consemnat aspectele acestei confruntări. Inutil să le mai reamintim. Singurul lucru pe care vrem să-l precizăm este că acest război a cuprins nu numai Coaliţia de guvernare la nivel de Guvern, dar şi Coaliţia de guvernare la nivel de administraţie locală. În Sectorul 1, Clotilde Armand îi face schizofrenici pe consilierii PNL. La rîndul lor, consilierii PNL o acuză pe ea că se ţine de năstruşnicii în loc să administreze Sectorul 1.
Tensiuni în interiorul unor Coaliţii de guvernare, mai ales cînd a fost vorba de coaliţii de Dreapta, au mai existat în istoria postdecembristă. Cea mai importantă e confruntarea dintre CDR şi PD din Coaliţia care a guvernat România între 1996-2000. De precizat însă că în cazul Coaliţiei din regimul Constantinescu semnele acestei confruntări au apărut doar la un an şi ceva de la investirea guvernului Ciorbea, prin legendarul interviu acord lui Claudiu Săftoiu, de la Evenimentul zilei, de Traian Băsescu, ministrul Transporturilor, un fel de Vlad Voiculescu al vremii respective, prin care era atacat premierul Victor Ciorbea, premier din partea CDR.
În cazul actualei Coaliţii războiul a izbucnit înainte de chiar de a fi investit Guvernul Florin Cîţu.
Tensiuni care au dus la un divorţ spectaculos, divorţul numit Mineriada din septembrie 1991, s-au ivit treptat-treptat şi în interiorul FSN din 1990-1991 între Ion Iliescu, pe de o parte şi Petre Roman, pe de altă parte.
Din experienţa mea de pînă acum ştiu că prima reacţie a părţilor în confruntare e de a nega ferm orice tensiuni, de a mima amiciţia, asta în timp ce părţile se păruiesc.
În excelenta sa carte de memorii, Arta sinuciderii, Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne în Guvernul Roman, dezvăluie un moment de confruntare din culise dintre gruparea lui Ion Iliescu şi gruparea lui Petre Roman cu mult înaintea anului 1991, cînd semnele confruntării politice au izbucnit la suprafaţă. Citirea paginilor dedicate acestei confruntări m-a făcut să-mi amintesc că la vremea respectivă m-am numărat printre jurnaliştii care au sesizat această confruntare de culise, o confruntare negată violent de cei doi care, pentru a arăta că ei nu se războiesc, au simţit nevoia să iasă în public împreună. Însă, aşa cum intuisem eu atunci şi mă bazez şi pe nişte date, pe nişte surse, şi cum îmi confirmă, iată şi amintirile lui Doru Viorel Ursu, confruntarea exista de mai mult timp.
Am făcut acest lung expozeu pentru a ajunge la reacţia lui Dan Barna la întrebarea dacă există tensiuni în coaliţie. Dan Barna a fost invitatul lui Aleph News la emisiunea Sorinei Matei. Întrebat despre tensiuni domnia sa a negat acest adevăr deja al realităţii şi expus de presă aproape zilnic, declarînd următoarele:
<Asta cu cearta este atît de marketing. Pentru că deseori sunt cu Vlad şi cu Florin Cîţu la masă în Guvern, în biroul premierului sau în şedinţa de Guvern, ne uităm la televizor şi nu poţi să nu rîzi cînd vezi ce se inventează că ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavînd nicio legătură cu realitatea. Dar bine, asta ştim, că na, media de marketing aşa funcţionează>.
Dan Barna şi ceilalţi lideri USRPLUS au cîştigat simpatia unei părţi a electoratului prin programul intitulat Un alt fel de politică. Un alt fel de politică, adică diferită de cea a partidelor tradiţionale. Printre notele Vechii politici s-a numărat şi ascunderea realităţilor neplăcute sub o pojghiţă de spumă de săpun trandafiriu. Citind argumentul lui Dan Barna nu ştii ce să faci mai întîi. Să izbucneşti în rîs la imaginea de telenovelă turcească propusă de ditamai vicepremierul, fost candidat la Preşedinţie, ba chiar la un moment dat cotat cu şanse serioase de a-l învinge pe Klaus Iohannis. Să-ţi faci cruce, pentru că Dan Barna, adeptul unei Alt fel de politică a apelat la această imagine incredibilă în contrast şocant cu ceea ce e în realitate.
Există însă şi o a treia posibilitate de reacţie:
Anume aceea de a considera că Dan Barna n-are o minimă inteligenţă politică.
Şi dacă n-ar fi existat tensiuni la nivelul acesta în interiorul coaliţiei răspunsul n-avea cum să fie cel expus de Dan Barna. Un minim om politic, nu neapărat un politician care face o Alt fel de politică ar fi acceptat că pot exista tensiuni, ba chiar că există, că ele sunt fireşti într-o Coaliţie precum cea dintre PNL şi USRPLUS, o coaliţie care, aşa cum remarca, în interviul de la Aleph News Valeriu Stoica, are marele dezavantaj că nu s-a format ca o Coaliţie electorală, formată înainte de alegeri. Şi ceea ce s-ar fi întîmplat în perioada de campanie, adică apropierea dintre cele două partide sau normalizarea relaţiei între ele, are loc acum prin guvernare. Dan Barna nu numai că nu procedează aşa, minim inteligent, dar repet, exagerează în negarea acestor tensiuni într-o asemenea măsură încît devine hazliu, dar mai ales intră în conflict cu ceea ce se vede.
N.B. Despre reacţia Puterii la noua tragedie din spitalele româneşti – pacienţi care în loc să se însănătoşească prin internare, mor din cauza accidentelor din spital şi nu pentru că i-a răpus boala – am vorbit pe larg în Jurnalul meu video. Rezum ceea ce am spus acolo:
Cînd s-a anunţat că premierul va face declaraţii de presă despre tragedia din Tirul lui Arafat de la Victor Babeş la ora 23, am fost convinşi că va anunţa demisii sau demiteri spectaculoase. Am uitat însă că Florin Cîţu nu e premierul României, ci bietul Cîţu-Mîţu. Prin urmare, la ora 23, Florin Cîţu a ieşit în spaţiul public pentru a-l introduce pe Raed Arafat care ne-a explicat amănunţit cum au murit cei trei din punct de vedere tehnic. Raed Arafat e triplu responsabil de moartea celor trei nevinovaţi:
Ca şef al SMURD care a cumpărat din banii unui teledon Tirurile fatale.
Ca şef al ISU care a impus spitalele improvizaţiile numite Tiruri.
Ca responsabil direct de buna funcţionare a Tirului de la Victor Babeş.
În loc să-şi anunţe demisia Raed Arafat ne-a avertizat că vor mai muri şi în alte spitale pacienţi internaţi pentru a se însănătoşi”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Marcel Ciolacu după tragedia de la Victor Babeş: Cîţu a ratat iar. Trebuia să-l demită pe Vlad Voiculescu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe