- Home
- Editorialiștii
- (13.05.2021, 07:58)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De ce a susţinut-o Ludovic Orban pe Ramona Săseanu până-n pânzele albe
- Ion Cristoiu: Ştirea că PNL (care a obţinut la negocierile din Coaliţie friptura numită TVR) a optat pentru Ramona Săseanu ca director interimar al televiziunii publice a declanşat în presa noastră o campanie spectaculoasă împotriva desemnatei.
- Ion Cristoiu: De ce s-a grăbit PNL (acest partid a impus renunţarea la reformă şi numirea unui interimar) să numească la TVR pe cineva în locul Doinei Gradea? Cîtă vreme nu s-a votat o Reformă a TVR, Doina Gradea putea rămîne mai departe în funcţie.
- Ion Cristoiu: Graba e a lui Ludovic Orban. Şi trimite la crîncena bătălie din PNL pentru şefia partidului. Ludovic Orban are nevoie de un TVR care, dacă nu-i va fi un instrument exclusiv, atunci măcar nu va fi instrumentul celor care-l concurează la şefia partidului. Ramona Săseanu are pentru Ludovic Orban marele avantaj de a fi omul lui Ludovic Orban
Urmărește
14465 afișări
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că numirea Ramonei Săseanu ca interimar în fruntea TVR este o mişcare a lui Ludovic Orban prin care îşi asigură controlul televiziunii publice, printr-o persoană obedientă, blocând accesul contracandidaţilor săi la şefia PNL, în perspectiva congresului partidului din această toamnă.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Ştirea că PNL (care a obţinut la negocierile din Coaliţie friptura numită TVR) a optat pentru Ramona Săseanu ca director interimar al televiziunii publice a declanşat în presa noastră o campanie spectaculoasă împotriva desemnatei. Faţă de o persoană propusă pentru un post important am mai întîlnit în postdecembrism multe campanii. Nici una n-a atins amploarea celei declanşate împotriva Ramonei Săseanu. Mai întîi prin realizarea unei Coaliţii cum nu s-a văzut în postdecembrism. În hotarele ei Mircea Badea a fost umăr la umăr cu Dan Tapalagă, iar Antena 3 a fost partener nu cu CNN, ci cu SpotMedia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Apoi, prin efortul uriaş depus de presă de a dovedi că desemnata e întruchiparea Răului pe Pămînt. Presa noastră, cea care a obosit din start să se mai ocupe de Cazul Ursul Arthur, suspect de a fi rodul bătăliei între Servicii, s-a ocupat zile întregi de personalitatea Ramonei Săseanu.
Cu toate că publicaţiile cele mai înverşunate în caricaturizarea desemnatei au fost cele de care partidele de Centru Dreapta ţin cont cînd ajung la guvernare, PNL a mers pînă la capăt cu îndeplinirea deciziei.
Marţi, 11 mai 2021, Ramona Săseanu a fost votată ca director interimar la TVR.
Din cîte vor fi sesizat unii cititori, eu nu m-am înscris în această campanie.
Pentru că:
1) Eu cel puţin m-am străduit în postdecembrism să nu mă înscriu într-o campanie mediatică suspectă de la o poştă ca fiind rezultatul unei puneri la cale. Aşa se explică refuzul meu de a participa la campania de suspendare a lui Traian Băsescu în 2012 orchestrată de Coaliţia politico-mediatică Jos Băsescu! Ţin să fiu independent şi în acest caz.
2) Nu împărtăşesc năravul multor jurnalişti şi publicişti români de a pune la îndoială numirea cuiva într-un post pe motive ţinînd de trecutul propusului. Asta deoarece dacă o decizie a fost sau nu corectă ne putem pronunţa abia după un timp de activitate în post a numitului. Şi Doina Gradea, cînd s-a aflat că e propusă şefă la TVR, a fost contestată. Ea s-a dovedit pînă la urmă un bun manager al TVR.
De cele mai multe ori, contestarea unei decizii de numire apelează la argumente fără nici o legătură cu fişa postului. Ramona Săseanu a fost contestată de unii jurnalişti de Dreapta pe motiv că n-au auzit de ea pînă acum. Notorietatea nu e un criteriu în desemnarea unui manager al TVR. Dacă s-ar ţine cont de notorietate cea mai bună ar fi Diana Şoşoacă. Contestatarii Ramonei Săseanu au considerat în schimb numirea de la RRA ca excelentă. Nu de alta, au zis ei, dar Liviu Popescu e un bun jurnalist.
N-am nici o îndoială că Liviu Popescu e un bun jurnalist. Postul de manager la RRA nu cere însă să fii bun jurnalist. Cere să fii bun manager. Şi nu totdeauna a fi bun jurnalist înseamnă a fi şi bun manager. Eu, de exemplu, deşi trec drept bun jurnalist, nu cred c-aş fi bun de director la Radio. N-aş putea conduce o asemenea hardughie.
Fostul director, Georgică Severin, deşi nu e nici măcar jurnalist, s-a dovedit un bun manager.
3) Indiferent cine ar fi fost în locul Ramonei Săseanu votul din Parlament ar fi fost un dezastru. Coaliţia de Centru-Dreapta s-a fălit în campanie cu obiectivul de Program:
Reformarea TVR şi a RRA.
Îndeplinirea acestui obiectiv ar fi însemnat o amplă acţiune de stabilire a slăbiciunilor de decenii ale celor două instituţii, acţiune ce ar fi trebuit să pornească de la o cercetare sociologică a profilului celor care se uită la TVR sau ascultă Radioul public. La capătul unui proces de analiză profundă a celor două instituţii, s-ar fi trimis Parlamentului un pachet de măsuri. Viitorii conducători ai TVR şi RRA urmau să fie propuşi din perspectiva condiţiilor cerute de Reformă. În acest sens s-a apucat de lucru (chiar dacă păşind cu stîngul) deputatul USRPLUS Iulian Bulai, şeful comisiei Media din Parlament.
Locul Reformei l-a luat numirea în grabă a unor interimari.
Dincolo de faptul că aceştia vor lucra în cadrul vechi, neschimbat, fiind vorba de interimari, nu vor avea putere să mişte un pai structural în cele două instituţii.
De ce s-a grăbit PNL (acest partid a impus renunţarea la reformă şi numirea unui interimar) să numească la TVR pe cineva în locul Doinei Gradea? Cîtă vreme nu s-a votat o Reformă a TVR, Doina Gradea putea rămîne mai departe în funcţie. Nu de alta, dar potrivit celor susţinute în campanie de formaţiunile de Centru Dreapta, obiectivul asumat nu e înlocuirea unuia de-al lor cu unul de-al nostru, ci schimbarea TVR din temelii.
A considerat Coaliţia că Ramona Săseanu va angaja TVR într-o politică anti-PSD de amploare?
Răspunsul e nu.
Graba nu e nici a PNL, nici a Coaliţiei.
Graba e a lui Ludovic Orban.
În alte împrejurări, după campania din presă ar fi renunţat la propunere. Ludovic Orban a mers însă cu propunerea pînă-n pînzele albe.
Ca să facă pe plac nu ştiu cărui baron local PNL?
Nici vorbă.
Preţul plătit electoratului de Dreapta e prea mare pentru ca Ludovic Orban s-o susţină pe Ramona Săseanu doar de dragul unui baron local.
Explicaţia e alta.
Şi trimite la crîncena bătălie din PNL pentru şefia partidului.
O bătălie mai importantă decît prezidenţialele.
Şeful PNL ales la Congres va fi, pe fondul decăderii lui Klaus Iohannis ca autoritate asupra PNL, adevăratul şef al României. În această bătălie Ludovic Orban are nevoie de un TVR care, dacă nu-i va fi un instrument exclusiv, atunci măcar nu va fi instrumentul celor care-l concurează la şefia partidului.
Ramona Săseanu are pentru Ludovic Orban marele avantaj de a fi omul lui Ludovic Orban.
Şi dacă-l trădează?
N-are cum.
E doar interimar.
Dacă iese din rînd, Ludovic Orban poate accelera trecerea Legii prin Parlament astfel încît interimarul să fie înlocuit cu un permanent.
În plus tocmai campania împotriva ei a făcut-o pe Ramona Săseanu dependentă de Ludovic Orban, fie şi prin vulnerabilizare.
Fără nici un aliat, cu o presă ostilă, Ramona Săseanu va depinde categoric de binefăcătorul Ludovic Orban.
În opţiunea pentru Ramona Săseanu Ludovic Orban a folosit, conştient sau nu, toate trucurile prin care Nicolae Ceauşescu a transformat nişte personalităţi în simple slugi ale sale.
Pe de o parte prin ţinerea fiecăruia în şah, pe de alta, prin crearea sentimentului de recunoştinţă.
Mihai Chirica şi Costel Alexe au fost apăraţi de Ludovic Orban pînă-n pînzele albe.
Cum să nu-l slujească necondiţionat?!”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe