- Home
- Editorialiștii
- (15.11.2021, 08:24)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De ce trebuie să fie Florin Cîţu primul premier din formula Premieri prin rotaţie
- Ion Cristoiu: S-au încheiat şi negocierile pentru desemnarea premierului. Marcel Ciolacu a anunţat şi Florin Cîţu a confirmat, că s-a decis conducerea Guvernului prin rotaţie de cele două partide. O perioadă PNL şi o perioadă PSD.
- Ion Cristoiu: Funcţia de premier prin rotaţie, formula experimentată în Israel, e o noutate absolută în istoria politică a României. Motivul de esenţă al acestei decizii stă în preocuparea celor două partide faţă de reacţia electoratelor lor la alianţa contranaturii dintre PSD şi PNL.
- Ion Cristoiu: Dacă şi după învestire vor continua atacurile împotriva alianţei în genul celor lansate pînă acum de lideri PNL precum Mircea Hava, Marian Petrache, Guvernul nu va avea zile multe. Florin Cîţu se va confrunta cu pierderea partidului.
Urmărește
3829 afișări
DE PUBLICAT/EDITORIALISTII/ Ion Cristoiu: De ce trebuie să fie Florin Cîţu primul premier din formula Premieri prin rotaţie
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că viitorul guvern trebuie să fie unul puternic, în care să se regăsească lideri marcanţi din PNL şi PSD, susţinând ca însuşi Florin Cîţu să fie premier, o formulă pe care şi Marcel Ciolacu ar putea să o agreeze pentru evitarea unui posibil boicot la adresa guvernării din partea preşedintelui liberal, confruntat cu o eventuală pierdere a partidului.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Potrivit declaraţiilor făcute presei duminică, 14 noiembrie 2021, de Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu negocierile dintre PSD şi PNL pentru Programul de Guvernare s-au încheiat. S-au încheiat şi negocierile pentru desemnarea premierului. Marcel Ciolacu a anunţat şi Florin Cîţu a confirmat, că s-a decis conducerea Guvernului prin rotaţie de cele două partide. O perioadă PNL şi o perioadă PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
A rămas în discuţie dacă prin Acord să se impună ca premieri prin rotaţie să fie cei doi preşedinţi de partid. Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu au ţinut să precizeze că ultimul cuvînt îl va avea Klaus Iohannis. Ştiind că România e guvernată de Constituţie, ne-am întrebat de îndată asupra temeiurilor constituţionale ale unei asemenea iniţiative. Cei doi – Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu – au lăsat să se înţeleagă că luni, 15 noiembrie 2021, vor merge amîndoi la Cotroceni şi se vor supune judecăţii lui Klaus Iohannis în privinţa variantelor. Se înţelege că astfel două partide parlamentare, ajunse într-un impas în negocierea premierului, apelează la preşedintele României pentru ca acesta să se pronunţe. Potrivit Constituţiei Klaus Iohannis desemnează premierul doar după ce-au avut loc consultări cu toate partidele parlamentare. Chiar dacă PNL-PSD-UDMR au ajuns la un Acord de guvernare, consultările trebuie să aibă loc. Şi preşedintele trebuie (îl obligă Constituţia) să se pronunţe asupra premierului după şi nu înainte de consultări. Pînă la momentul oficial al consultărilor Preşedintele nu poate arbitra între PNL şi PSD în chestiunea premierului. Nu numai pentru că ar încălca Legea fundamentală, dar şi pentru că s-ar amesteca, neconstituţional, în treburile interne ale unui partid. Toată lumea din PNL ştie că Florin Cîţu vrea cu orice preţ să fie premier. Sau, la o adică, să fie un premier de la PSD decît unul de la PNL care nu e Florin Cîţu. Despre funcţia de premier Marcel Ciolacu a declarat duminică, 14 noiembrie 2021 că lui Klaus Iohannis i se vor prezenta pentru a alege două variante pentru stabilirea premierului prin rotaţie:
1) Preşedinţii PSD şi PNL să fie premieri prin rotaţie.
2) PSD şi PNL să-şi desemneze fiecare un premier.
Funcţia de premier prin rotaţie, formula experimentată în Israel, e o noutate absolută în istoria politică a României. Motivul de esenţă al acestei decizii stă în preocuparea celor două partide faţă de reacţia electoratelor lor la alianţa contranaturii dintre PSD şi PNL. Un sondaj naţional realizat recent dezvăluie o diferenţă între cele două electorate în poziţia faţă de alianţă. La întrebarea Care credeţi că e cea mai bună variantă pentru guvernarea României? Un Guvern majoritar PNL-PSD-UDMR întruneşte următoarele procentaje distribuite pe electorate:
PSD – 63%.
PNL – 22%.
USR – 8%.
AUR – 24%.
Cînd vine vorba de formula Un guvern majoritar PNL-USR-UDMR, electoratele răspund astfel.
PSD – 3%.
PNL – 43%.
USR – 76%.
AUR – 5%.
Rezultatele ne dezvăluie cîteva concluzii zdrobitoare:
1) Electoratul PNL respinge alierea cu PSD. Ar prefera o aliere cu USR.
2) Electoratul PSD acceptă alianţa.
3) Electoratul AUR aprobă alianţa.
4) Electoratul unui partid care nu va intra în guvern e mult mai favorabil Guvernului PSD-PNL, decît electoratul PNL, al partidului care intră în Guvern.
Dincolo de efectele acestor poziţii asupra viitoarei Guvernări (după mine, un nou argument că Guvernarea PNL-PSD-UDMR nu va funcţiona!) rămîn concluziile în ce priveşte desemnarea premierului:
1) Formula rotaţiei îmblînzeşte şocul produs de Alianţă. Prin rotaţie se mai estompează imaginea de aliere pe viaţă.
2) Primul premier trebuie să fie de la PNL. S-ar mai îmblînzi imaginea de predare a puterii către PSD de către PNL.
3) Cei doi premieri trebuie să fie preşedinţii celor două partide.
Guvernul PSD-PNL-UDMR va funcţiona sub o presiune extraordinară din partea electoratului PNL şi a presei de Dreapta. Sub influenţa acestei presiuni, activul fiecărui partid, al PNL, îndeosebi, trebuie ţinut în mînă cu autoritate. Dacă şi după învestire vor continua atacurile împotriva alianţei în genul celor lansate pînă acum de lideri PNL precum Mircea Hava, Marian Petrache, Guvernul nu va avea zile multe. Florin Cîţu se va confrunta cu pierderea partidului. Ca preşedinte al PNL el ar putea boicota Guvernul şi pe premier. Nu-i mai bine să fie interesat în susţinerea alianţei?
Noul Guvern va fi ceea ce se numeşte un Guvern tare.
Din el ar trebui să facă parte lideri puternici din cele două partide. Cum ar putea lucra cu aceşti lideri ca premier altcineva decît preşedintele partidului?
Însuşi Marcel Ciolacu are interesul ca Florin Cîţu să fie premier. N-ar trebui ca el să aibă în ochii partidului garanţia că el şi nu alt lider PSD va fi premier?
Ca să nu mai spun că formula premieri – preşedinţii de partide e mult mai serioasă decît formula premier desemnat de fiecare partid.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe