- Home
- Editorialiștii
- (11.02.2021, 08:24)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De cinci luni Nicuşor Dan se războieşte electoral cu Gabriela Firea pentru a câştiga alegerile care au avut loc în 27 septembrie 2020
- Ion Cristoiu: Denunţarea moştenirii dezastruoase e un tic de mare răspîndire în postdecembrism la venirea la putere a unui partid şi trecerea altui partid în Opoziţie. Şmecheria a fost folosită de miniştrii PSD cînd au venit în locul celor de la PNL şi de miniştrii PNL cînd au venit în locul celor de la PSD.
- Ion Cristoiu: După alegerile locale din 27 septembrie 2020, trucul moştenirii dezastruoase a fost folosit la maximă intensitate de Nicuşor Dan. De la alegeri, de cinci luni, aşadar, Nicuşor Dan nu mai conteneşte să acuze moştenirea dezastruoasă lăsată de Gabriela Firea.
- Ion Cristoiu: A lipsit şi lipseşte o iniţiativă de amploare. Nu rezolvarea unor probleme moştenite nu neapărat de la Gabriel Firea, ci lansarea unor lucruri noi. Dar mai ales lipsesc proiectele mari, cele promise de Nicuşor Dan cît era în Opoziţie, anunţate cu surle şi trîmbiţe în campanie.
Urmărește
9949 afișări
Ion Cristoiu: De cinci luni Nicuşor Dan se războieşte electoral cu Gabriela Firea pentru a câştiga alegerile care au avut loc în 27 septembrie 2020
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că la cinci luni de la alegerile locale, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, în loc să-şi îndeplinească promisiunile din campania electorală, nu conteneşte să se contreze cu predecesoarea sa, Gabriela Firea, creând impresia că scrutinul din 27 septembrie nu a existat, ci abia urmează să aibă loc.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„În timp ce Klaus Iohannis şi Florin Cîţu susţin pe toate drumurile că în Coaliţia de guvernare nu se manifestă disensiuni, c-ar fi vorba de dezbateri de tip academic în care PNL, USRPLUS şi UDMR caută cele mai bune soluţii la cele mai dificile probleme, neînţelegerile sînt evidente pînă şi unui somnolent.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Una dintre înfăţişările neînţelegerii dintre PNL şi USRPLUS constă în aprecierea de către noii miniştri a activităţii antecesorului.
Noii miniştri PNL n-au zis nimic în privinţa moştenirii lăsate de miniştrii anteriori.
Lucru firesc.
Şi unii şi alţii aparţin aceluiaşi partid.
Lucrurile se schimbă cînd noii miniştri sînt de la USRPLUS şi preiau moştenirea lăsată de miniştrii PNL.
Aşa s-a ivit denunţarea de către miniştrii USRPLUS a moştenirii dezastruoase lăsate de miniştrii PNL de la care au preluat portofoliul.
Denunţarea moştenirii dezastruoase e un tic de mare răspîndire în postdecembrism la venirea la putere a unui partid şi trecerea altui partid în Opoziţie. Şmecheria a fost folosită de miniştrii PSD cînd au venit în locul celor de la PNL şi de miniştrii PNL cînd au venit în locul celor de la PSD. Rolul şmecheriei era de a justifica absenţa împlinirii făgăduinţelor din campanie de către partidul biruitor în alegeri.
Am fi realizat ceea ce ne-am propus şi am făgăduit dacă miniştrii anteriori nu ne-ar fi lăsat o moştenire dezastruoasă. Cînd am preluat portofoliul nu ştiam cu ce ne vom confrunta. Dacă am fi ştiut, n-am fi făcut atîtea promisiuni în campanie.
Şmecheria nu se reducea la declaraţiile noului demnitar. Prin presa de casă erau aduse la cunoştinţa opiniei publice nu doar balamucul lăsat de antecesor, dar şi aşa-zisele afaceri de corupţie descoperite abia acum ca desfăşurate pe vremea fostului deţinător de portofoliu. Pentru a fi mai convingători, demnitarii anunţau că vor depune plîngere la DNA împotriva fostului pe baza celor găsite după preluarea funcţiei.
Denunţarea moştenirii dezastruoase în cazul miniştrilor USRPLUS se referă la activitatea miniştrilor PNL de la care au preluat portofoliul. Spre deosebire însă de trucul clasic, miniştrii USRPLUS nu vor să-şi justifice prin asta neîmplinirile după o lună şi ceva de mandat.
Ei vor să cîştige capital electoral în bătălia cu PNL. E mai mult decît interesant că, deşi PNL s-a aflat la guvernare timp de un an, pînă la alegerile din 6 decembrie 2020, liderii USRPLUS n-au atacat Guvernarea PNL. Au evitat asta dintr-o strategie abilă. Cea de a nu fi acuzaţi de PNL că dau apă la moară PSD. Acum, cînd o astfel de acuzaţie nu mai are temei, liderii USRPLUS îşi pot permite să atace PNL.
După alegerile locale din 27 septembrie 2020, trucul moştenirii dezastruoase a fost folosit la maximă intensitate de Nicuşor Dan. De la alegeri, de cinci luni, aşadar, Nicuşor Dan nu mai conteneşte să acuze moştenirea dezastruoasă lăsată de Gabriela Firea. Cum Gabriela Firea răspunde la orice acuzaţie, impresia lăsată oricărui bucureştean e că alegerile nici n-au avut loc. Şi dacă ţinem cont că în campania propriu-zisă, această confruntare a fost de mic litraj, impresia lăsată bucureşteanului e că alegerile vor avea loc în curînd. Fireşte, în multe cazuri, Nicuşor Dan s-a văzut constrîns să apeleze la acest truc pentru a justifica neîndeplinirea făgăduielile electorale de tip fantasy. Cum a fost, de exemplu, cea potrivit căreia a doua zi după anunţarea rezultatelor, luni, 28 septembrie 2020, bucureştenii vor avea apă caldă. Din nenorocire, Nicuşor Dan n-a făcut nimic altceva de la venirea ca primar decît să se plîngă de moştenirea grea lăsată de Gabriela Firea. Şi, evident, să alimenteze presa de casă cu dezvăluiri despre risipa banului public în perioada Firea, ba chiar şi despre aşa-zise afaceri de corupţie. A lipsit şi lipseşte o iniţiativă de amploare. Nu rezolvarea unor probleme moştenite nu neapărat de la Gabriel Firea, ci de la toate administraţiile postdecembriste, inclusiv cele de Centru Dreapta, ci lansarea unor lucruri noi.
Dar mai ales lipsesc proiectele mari, cele promise de Nicuşor Dan cît era în Opoziţie, anunţate cu surle şi trîmbiţe în campanie.
Sînt jurnalistul care i-a luat lui Nicuşor Dan, cînd era în Opoziţie, cele mai multe interviuri. Le-am luat pentru că – aşa cum am scris pentru a mă justifica – Nicuşor Dan mă fascina prin două elemente:
1) Cunoaşterea amănunţită a problemelor mari şi mici ale Bucureştiului.
2) Proiectele pe care le prezintă ca gata de a fi transpuse în practică dacă ajunge primar. Citez din campania pentru locale:
<Am patru proiecte mari pentru rezolvarea problemei traficului în Bucureşti şi pentru o mobilitate urbană sporită: metroul de suprafaţă pe infrastructura CFR existentă; 15 mari parcări în jurul Capitalei, în sistem „park & ride”; extinderea, optimizarea şi electrificarea / ecologizarea reţelei de transport public STB; semaforizarea inteligentă a traficului rutier.
Metroul de suprafaţă va funcţiona pe şase rute care se vor conecta la cele şase gări principale din oraş. Staţiile metroului de suprafaţă vor corespunde cu intrările în oraş şi vor fi interconectate cu cele ale STB şi Metrorex. Metroul de suprafaţă în Capitală va fi făcut într-un mandat – de la prima hârtie până la prima călătorie.>
Nicuşor Dan e primar de aproape cinci luni. Nu spun că în perioada asta trebuia să dea gata metroul de suprafaţă sau măcar semaforizarea inteligentă. Spun că mă aşteptam să anunţe că s-a constituit un colectiv menit a studia din punct de vedere tehnic realizarea metroului de suprafaţă. Un proiect despre care mi-a vorbit în mai toate interviurile se referă la realizarea cadastrului la nivelul Bucureştiului. Nicuşor Dan mi-a semnalat că nu există la nivelul oraşului o evidenţă a proprietăţilor aparţinînd primăriei pentru a fi folosite. Ca de exemplu, pentru ca primăria să construiască pe ele blocuri cu locuinţe sociale. În cele cinci luni de cînd e primar nu l-am auzit o clipă pe Nicuşor Dan vorbind despre acest Proiect sau despre un altul de anvergură, despre vreo reformă a administraţiei municipale, gîndite ca rezultat al unei viziuni.
În toată lumea civilizată, primarii marilor oraşe au lansat şi lansează Proiecte grandioase de transformare a oraşului sub semnul lui Smart City. Sînt regîndite structuri ale multor zone astfel încît ele oraşul să fie prietenos cu cetăţeanul. N-am auzit în ultimele cinci luni un singur discurs rezervat de Nicuşor Dan conceptului de Smart City. Sînt în România primari precum Constantin Toma de la Buzău – care au avansat serios în transformarea oraşului într-un oraş inteligent.
Asta aşteaptă toată lumea de la Nicuşor Dan, care s-a prezentat cînd era în campanie, dar şi înainte, ca un promotor al unor schimbări spectaculoase.
În locul acestor iniţiative, pentru care a fost ales primar, Nicuşor Dan se războieşte electoral cu Gabriela Firea pentru a cîştiga alegerile din 27 septembrie 2020”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: COMENTARIU Valeriu ŞUHAN: Eroi fără glorie...
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe