- Home
- Editorialiștii
- (05.12.2020, 08:20)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: De vineri seara, Klaus Iohannis nu mai e doar Marele Reformator. E şi Marele Coagulator. Nu spunem Coagulant, ca să nu-l confundăm cu cheagul
- Ion Cristoiu: Dacă îi ies lui Klaus Iohannis jocurile, cu ajutorul PSD din Parlament, Constituţia va fi modificată substanţial, inclusiv pentru trecerea ţării de la Republică semiprezidenţială la Republică prezidenţială şi vom putea vorbi în 2021 de a Doua Republică, care-i va da lui Iohannis şansa să candideze pentru încă două mandate
- Ion Cristoiu: Klaus Iohannis ne propune o premieră în istoria României şi chiar a democraţiei. Alegeri parlamentare care sînt de fapt alegeri prezidenţiale. Deşi a fost votat anul trecut, Klaus Iohannis vrea ca românii să-l mai voteze o dată, pe 6 decembrie 2020, făcîndu-l astfel Dublu Preşedinte
- Ion Cristoiu: Ce ne anunţă Mesajul din 4 decembrie 2020? Că Preşedintele Klaus Iohannis nu va lăsa PNL şi USRPLUS să negocieze ca partide coaliţia de guvernare, urmînd să meargă la Cotroceni cu o propunere comună de premier, ci el, Klaus Iohannis, va fi negociatorul, cel care va coagula majoritatea.
Urmărește
4355 afișări
Publicistul Ion Cristoiu atrage atenţia asupra mesajului preşedintelui Iohannis adresat românilor pe 4 decembrie în care şeful statului le dă de veste că formarea coaliţiei guvernamentale după alegerile parlamentare de duminică va fi negociată de el însuşi.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
“Duminică, 6 decembrie 2020, vor avea loc în România alegeri parlamentare. Alegerile parlamentare cu numărul 9 în Prima Republică, aşa cum i-am putea spune perioadei (atenţie elev Klaus Iohannis, perioadă, nu peroadă!) de după adoptarea Constituţiei în 1991. Ţin să precizez, Prima Republică, deoarece, dacă îi ies lui Klaus Iohannis jocurile, cu ajutorul PSD din Parlament, Constituţia va fi modificată substanţial, şi cum printre prevederile de esenţă modificate va fi şi cea la trecerea ţării de la Republică semiprezidenţială la Republică prezidenţială, vom putea vorbi în 2021 de a Doua Republică, situaţie care-i va da lui Klaus Iohannis şansa să mai candideze pentru încă două mandate, deoarece primele două le-a avut în Prima Republică, zisă şi semiprezidenţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Din 2009, de cînd au intrat în practică prevederile Constituţiei modificate în 2003, alegerile parlamentare nu mai au loc odată cu cele prezidenţiale. În consecinţă, ar fi fost de aşteptat ca duminică, 6 decembrie 2020, bătălia să se ducă între partide. Aşa s-ar fi întîmplat dacă România era o ţară normală. România lui 2020 nu e o ţară normală. Sau mai bine zis, e o ţară normală aşa cum înţelege Klaus Iohanis o ţară normală. Una în care preşedintele se autointulează Eu, Conducătorul, Eu, Supremul. În această Românie anormală, alegerile din 6 decembrie 2020 sînt, prin strădania lui Klaus Iohannis şi a Camarilei sale de Generali, alegeri parlamentare prezidenţiale. Aşa cum declară preşedintele de ceva vreme, la 6 decembrie 2020, românii primesc învoire de la Coronavirus pentru a merge la vot pentru a dovedi că-l iubesc pe Klaus Iohannis. Şi dovada de iubire care li se cere de către Klaus Iohannis e să voteze PNL, zis şi Partidul Meu.
Nu singura minunăţiei a acestei Românii anormale care e România regimului Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis ne anunţă de ceva vreme, cu săptămîni întregi înaintea alegerilor propriu zise, cui va da mandatul de premier, ba chiar şi cine va alcătui majoritatea parlamentară. Se spune că Nicolae Ceauşescu ar fi vrut, dacă n-ar fi fost executat la Târgovişte de Crăciunul lui 1989, să ţină în martie 1990 alegeri parlamentare într-un efort de a face reforme. Nici Nicolae Ceauşescu nu ar fi putut spune în decembrie 1989 că după alegerile din martie premier va fi tot Constantin Dăscălescu. Preşedinte al unei ţări despre care se spune pe Wikipedia că e democrată, Klaus Iohannis ne previne de cîteva luni că după alegerile din 6 decembrie 2020, premier va fi tot Ludovic Orban, un fel de Constantin Dăscălescu al lui Nicolae Ceauşescu, chiar dacă mai şugubăţ decît răposatul.
După cum cere protocolul, Klaus Iohannis a adresat Naţiuni, vineri, 4 decembrie 2020, un mesaj cu două zile înainte de alegeri din 6 decembrie 2020.
A făcut asta şi cu două zile înainte de alegerile din 11 decembrie 2016, în ziua de 9 decembrie 2016. Mesajul din 2016 s-a rezumat la îndemnul de a merge la vot:
<Am ajuns la finalul campaniei electorale şi în acest moment mesajul cel mai important pe care vreau să-l dau românilor este unul clar şi simplu: dragi români, mergeţi la vot!
Mergeţi la vot şi nu lăsaţi pe altul să hotărască în locul vostru ce se întîmplă cu România noastră. Indiferent dacă aveţi o opţiune sau încă nu aveţi o opţiune, este important să mergeţi să votaţi. S-a spus în aceste zile că această campanie electorală nu a reuşit să emoţioneze, nu a reuşit să producă o emoţie, cum au reuşit alte campanii electorale.
Totuşi, ziua votului produce emoţii. Duminică, mergem şi alegem Parlamentul României pentru următorii patru ani. Este o alegere importantă. Este importantă pentru că vrem împreună să continuăm să facem România mai bună. Este importantă fiindcă trebuie împreună să construim o Românie puternică şi prosperă.
Absenteismul nu este niciodată o soluţie în ziua votului. În democraţie, alegătorul devine activ şi participant numai în ziua votului. Nu rataţi, dragi români, această ocazie! Mergeţi şi votaţi, chiar dacă vă hotărîţi în ultimul moment pe cine să votaţi!>
Fie şi la o simplă lectură, Mesajul dezvăluie un preşedinte decis să respecte cu maximă rigoare Constituţia României. Preşedintele de atunci, deşi era liderul neoficial al PNL, deşi avea drept duşman PSD, nu îndeamnă pe români să meargă la vot pentru a vota PNL şi nici pentru a obţine o majoritate fără PSD.
Îndeamnă pur şi simplu pe români să meargă la vot.
Jos pălăria pentru Klaus Iohannis de acum patru ani!
Mesajul din 4 decembrie 2020, tot cu două zile înainte de alegeri, pare al altui om. Cităm:
<Mandatul pe care voi, dragi români, mi l-aţi dat este de a construi România Normală şi sunt decis să îl duc la îndeplinire. Dar România Normală poate deveni realitate doar dacă valorificăm votul din 6 decembrie. Urmează patru ani fără alte alegeri, avem deci o şansă istorică la o guvernare stabilă, care să pună în practică acele măsuri de reformă mereu amînate, dar esenţiale pentru dezvoltare. Ca acest lucru să fie posibil, votul din 6 decembrie trebuie să conducă la constituirea unei majorităţi solide, capabile şi dornice să lucreze în beneficiul românilor.
Voi conduce personal acest efort de coagulare a tuturor forţelor democratice şi reformiste, care se angajează la progresul României. Totodată, 6 decembrie este ziua în care România poate în sfîrşit să se despartă definitiv de cei care au ţinut-o în subdezvoltare şi au încercat s-o deraieze de la parcursul său european şi democratic. Pentru a intra într-o nouă etapă, de prosperitate şi dezvoltare, România are nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi.
Dragi români, pe 6 decembrie vă aştept pe toţi la vot!>
Mesajul din 4 decembrie 2020, al aceluiaşi preşedinte ca şi în 9 decembrie 2016, e de a merge la vot pentru a vota împotriva PSD şi pentru PNL. Ar fi un vot prin care românii i-ar confirma după un an de la prezidenţiale mandatul de preşedinte. Klaus Iohannis ne propune o premieră în istoria României şi chiar a democraţiei. Alegeri parlamentare care sînt de fapt alegeri prezidenţiale. Deşi a fost votat anul trecut, Klaus Iohannis vrea ca românii să-l mai voteze o dată, pe 6 decembrie 2020, făcîndu-l astfel Dublu Preşedinte. Dacă adăugăm faptul că românii au fost chemaţi să voteze pentru el şi la Referendumul din mai 2019, avem un Klaus Iohannis care vrea să fie votat iar şi iar preşedinte. Sînt sigur că la anul va inventa el un Referendum sau ceva asemănător care să însemne practic un nou moment de alegeri prezidenţiale.
Mesajul aduce însă o altă noutate. După anunţarea rezultatelor, potrivit Constituţiei din 1991, care mai funcţionează încă, partidele merg la consultări la Cotroceni, fiecare cu cîte o propunere de premier şi cu angajamentul că va putea realiza majoritatea cerută de investirea unui nou Guvern. Tot potrivit Constituţiei din 1991, preşedintele ia cunoştinţă de ofertele partidelor şi după o serioasă cumpănire, în care intră nu numai calculele privind majoritatea, dar şi viziunea sa asupra României, desemnează un politician pentru a forma noul Guvern, altfel spus pentru a forma majoritatea care să-i garanteze investirea.
Se discută mult în ultima vreme dacă n-ar putea fi desemnat PSD în eventualitatea că ar cîştiga alegerile. Sau mai precis dacă nu cumva preşedintele e obligat să desemneze premierul de la partidul care se va situa pe locul întîi. Fireşte, preşedintele, cu excepţia cazului în care un partid obţine majoritatea absolută la alegeri, poate desemna pentru formarea noului Guvern pe cine vor muşchii săi. În cazul lui Klaus Iohannis o poate desemna de exemplu pe Delia Dinu, şefa Protocolului, că tot îl însoţeşte peste tot ca o umbră cu pălărie, sau pe Lucian Pahonţu, că tot conduce acesta practic administraţia prezidenţială. În desemnarea premierului preşedintele trebuie să ia în calcul şansele premierului desemnat de a forma majoritatea în Parlament. Din acest punct de vedere, ar fi o iresponsabilitate dacă PSD situîndu-se pe primul loc la alegeri ar primi de la Klaus Iohannis mandatul de formare a Guvernului. Toate sondajele arată că PSD, cotat cu un procentaj de 30 la sută, nu are cum asigura o majoritate. Dacă Pro România intră în Parlament, o alianţă PSD ProRomânia n-ar asigura majoritatea. E greu de conceput că PSD s-ar putea alia cu PNL sau cu USRPLUS pentru a forma o coaliţie de guvernare.
Toate sondajele arată însă că PNL şi USRPLUS ar putea forma o majoritate confortabilă. Prin urmare, indiferent de poziţia politică a lui Klaus Iohannis faţă de PSD, chiar Constituţia îl obligă să dea mandatul de premier coaliţiei PNL - USRPLUS. Potrivit Constituţiei din 1991, Preşedintele aşteaptă ca partidele, după alegeri, să negocieze majorităţi şi apoi să vină la el cu propuneri. Rolul preşedintelui, decurgînd din ipostaza de arbitru al vieţii politice interne, e să le asculte pe toate şi apoi să desemneze un premier. Preşedintele n-ar ce căuta în negocierile dintre partide. Ce ne anunţă Mesajul din 4 decembrie 2020?
Că Preşedintele Klaus Iohannis nu va lăsa PNL şi USRPLUS să negocieze ca partide coaliţia de guvernare, urmînd să meargă la Cotroceni cu o propunere comună de premier, ci el, Klaus Iohannis, va fi negociatorul, cel care va coagula majoritatea. După ce o va forma va merge la Cotroceni s-o prezinte preşedintelui Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis s-a fudulit în ultima vreme cu postura de Maree Reformator. De vineri seara el nu e doar Mare Reformator. E şi Mare Coagulator. Nu spunem coagulant, ca să nu-l confundăm cu cheagul!”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe