- Home
- Editorialiștii
- (30.06.2021, 08:08)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD – un sprijin capital pentru Coaliţia de Guvernare
- Ion Cristoiu: Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Florin Cîţu a căzut la scor un surprinzător de bun pentru actuala Coaliţie de Guvernare. 201 voturi în favoarea Moţiunii, cînd era nevoie de 234 de voturi pentru ca ea să treacă.
- Ion Cristoiu: Atent la reacţiile de după eşecul Moţiunii mi-am dat seama că m-am înşelat niţel cu titlul din 7 iunie 2021: Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîţu. Deoarece Moţiunea a fost o victorie evidentă pentru Guvern.
- Ion Cristoiu: Chiar dacă puţină lume se aştepta ca Moţiunea să treacă, totuşi rezultatul votului a semnalat românilor o nouă victorie a Coaliţiei de Guvernare. Atît în textul Moţiunii, cît şi în intervenţiile din plen, liderii PSD au lansat multe acuzaţii împotriva Guvernului. Dacă o Moţiune nu s-ar supune votului, opinia publică ar fi rămas în minte cu aceste acuzaţii.
Urmărește
7335 afișări
Ion Cristoiu: Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD – un sprijin capital pentru Coaliţia de Guvernare
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că moţiunea de cenzură depusă de PSD nu a avut din start şanse de reuşită, iar, prin respingerea ei, întreaga Coaliţie a primit un neaşteptat capital politic, chiar dacă actualul guvern este minat de conflicte interne şi preocupat de la învestire şi până acum de împărţirea posturilor.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„Moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Florin Cîţu a căzut la scor un surprinzător de bun pentru actuala Coaliţie de Guvernare. 201 voturi în favoarea Moţiunii, cînd era nevoie de 234 de voturi pentru ca ea să treacă. Liderii partidelor de Coaliţie au impus parlamentarilor prezenţa la vot, pentru a asigura cvorumul, dar i-a obligat să nu participe la vot, un fel de legare de scaun amintind de legarea de glie comandată de Mihai Viteazul. Decizia de a nu participa la vot a fost luată mai întîi de Ludovic Orban. Dan Barna, liderul Care nu ne spune nimic al lui USRPLUS, a ţinut să se cocoşească la început, declarînd ritos că ai lui vor participa la vot. PNL-ul lui Ludovic Orban era pus într-o situaţie jenantă. Parlamentarii PNL erau suspectaţi c-ar putea vota împotriva Guvernului, iar cei ai USRPLUS se puteau făli cu o loialitate exemplară faţă de Florin Cîţu. Ca urmare a unor negocieri prin boscheţi, Dan Barna (care sigur a cerut ceva pentru Famiglia din dotare) a cedat. Parlamentarii USRPLUS au rămas şi ei lipiţi cu fundul de scaun. Chiar dacă n-au avut bucile date cu clei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
La aflarea veştii că PSD va depune o Moţiune de cenzură, am reacţionat cu textul Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru Florin Cîţu. După ce reaminteam că de mai mulţi ani depunerea unei Moţiuni de cenzură a devenit un simplu instrument electoral şi – cum a dezvăluit şedinţa din 29 iunie 2021, un iarmaroc politic de prost gust, cu spectacole de Circ ambulant (a se vedea înjurăturile lui Cîţu-Mîţu, darea în stambă a senatoarei Şoşoacă şi ridicatul poalelor în cap din partea legendarei Cosette Chichirău, venită de la Iaşi pentru a ne reaminti de vremea cînd vîna cu telefonul mobil parlamentarii PSD la WC-ul Bărbaţilor), semnalam că deşi aritmetica parlamentară e în defavoarea PSD, prin tîrg se discuta posibilitatea ca Moţiunea să treacă. Şuşotelile izvorau din ipoteza că Ludovic Orban, aflat în gălceavă cu Florin Cîţu pentru şefia PNL, ar putea să-şi trîntească propriul Guvern pentru a-l despărţi pe adversarul său de cămara în care ţine fripturile guvernamentale. Deşi mi-era limpede că Moţiunea nu va trece, am luat în calcul ambele posibilităţi. Şi am arătat că în amîndouă situaţiile -Trece, Nu trece - cîştigător e Florin Cîţu. Despre ipoteza că Moţiunea nu trece, scriam în comentariul din 7 iunie 2021:
<Moţiunea de cenzură nu trece. Pentru ca ea să nu treacă, trebuie ca tot PNL-ul să voteze împotriva Moţiunii de cenzură. Mai mult, în perioada premergătoare moţiunii de cenzură, întreg PNL-ul, deci inclusiv gruparea Ludovic Orban, se va strădui să condamne Moţiunea de cenzură, să atace PSD-ul cu rară virulenţă şi să laude guvernul Cîţu cu o rară elocvenţă. Aşadar, şi în acest caz Florin Cîţu, ca premier, va cîştiga, pentru că Ludovic Orban şi gruparea sa vor fi obligaţi să laude guvernarea; însă el va cîştiga şi în calitate de candidat, deoarece ar fi practic imposibil, după moţiunea de cenzură, ca cineva din gruparea Orban să critice activitatea lui Florin Cîţu ca premier, şi prin asta ipostaza sa de candidat.>
Moţiunea n-a trecut. Că nu era nici măcar o adiere de şansă de a trece, ne-a convins Klaus Iohannis. Făcîndu-se că are treabă prin Oraş, el a pus la cale o conferinţă de presă din mers pentru a face cu degetul unor posibili rebeli din PSD, zicînd misterios:
<Discut frecvent cu toţi politicienii şi eu cred că această moţiune nu va trece. Şi cred că acele zvonuri cum că unii care n-ar trebui să voteze vor vota – eu nu cred în aşa ceva. Avem o coaliţie care a înţeles total că şansa lor este unitatea şi acum au o foarte bună ocazie să dovedească această unitate. Eu sunt optimist.>
Atent la reacţiile de după eşecul Moţiunii mi-am dat seama că m-am înşelat niţel cu titlul din 7 iunie 2021:
Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD: un sprijin capital pentru candidatul Florin Cîţu.
Deoarece Moţiunea a fost o victorie evidentă pentru Guvern, aş scrie acum:
Depunerea Moţiunii de cenzură de către PSD – un sprijin capital pentru Coaliţia de Guvernare.
Chiar dacă puţină lume se aştepta ca Moţiunea să treacă, totuşi rezultatul votului a semnalat românilor o nouă victorie a Coaliţiei de Guvernare. Atît în textul Moţiunii, cît şi în intervenţiile din plen, liderii PSD au lansat multe acuzaţii împotriva Guvernului. Dacă o Moţiune nu s-ar supune votului, opinia publică ar fi rămas în minte cu aceste acuzaţii, îndreptăţite toate, unele chiar tăioase. Numai că o Moţiune se supune la vot. Şi ceea ce rămîne în memoria românilor e eşecul PSD şi victoria Coaliţiei de Centru-Dreapta. Situaţia nu diferă de cea creată de un meci de fotbal. Nu contează cine a jucat bine şi cine a jucat rău. Contează cine a cîştigat şi cine a pierdut meciul.
Această realitate de psihologie colectivă e, ca şi în cazul meciului, adîncită de declaraţiile învingătorilor. După anunţarea rezultatului, liderii Coaliţiei au făcut coadă la intrarea în Bula de pe Facebook pentru a-şi putea răcni victoria. Fireşte, din multe punct de vedere textele lui Florin Cîţu, Ludovic Orban, Dan Barna, Anca Dragu plesnesc de clişee triumfaliste. Florin Cîţu, cel puţin, cel care a introdus în politica de la noi Chiotul de bucurie, nu s-a dezminţit în cotcodăcirea sa făloasă. Totuşi, el a fost întrecut de Dan Barna, autorul unei incredibile lăudăroşenii de a dreptul băloase:
<Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat. Revoluţia bunei guvernări merge mai departe.
Spre deosebire de semnatarii exerciţiului de demagogie ipocrită de azi, noi încercăm să facem ţara asta mai bună. Am promis că vom construi infrastructură, construim infrastructură. Am promis că vom face spitale, am început să face spitale şi le veţi vedea la finalul acestei guvernări. Am promis o justiţie curată, avem o justiţie curată şi vom consfinţi asta în lege până la finalul anului. Am promis că vom fi cinstiţi cu bugetul şi posibilităţile ţării şi asta facem.>
Vi se pare că aşa ceva a putut izvorî dintr-un om şi nu dintr-un butoi cu apă de ploaie?!
Din punct de vedere electoral, n-are importanţă. Importanţă are că prin căderea Moţiunii de cenzură toate adevărurile spuse de Opoziţie au fost puse la îndoială în faţa opiniei publice. Un Guvern nevolnic, minat de caftelile interne pentru a lua o cît mai mare bucată de friptură, un Guvern care de la investire nu s-a preocupat decît de împărţirea sîngeroasă a posturilor între cele trei partide ale Coaliţiei şi între zecile de Găşti din întreaga Coaliţie, a primit un neaşteptat capital politic prin depunerea unei Moţiuni de cenzură din start fără şansă de reuşită.
Nu ştiu ce-a urmărit PSD prin depunerea acestei Moţiuni de cenzură?
Nu cred că o victorie a Coaliţiei de Guvernare!”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe