- Home
- Editorialiștii
- (13.07.2024, 07:15)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: „Două alegeri pe an ne-ar ajunge” (Tudor Arghezi)
- Ion Cristoiu: În 2024, spre începutul căruia ne îndreptăm, vorba fătucelor din presă, cu paşi repezi şi aş zice eu cu o indigestie intelectuală provocată de ploaia de colinde, vor avea loc nu mai puţin de cinci rînduri de alegeri.
- Ion Cristoiu: Practic românii nu vor mai face sex, nu vor mai mînca şi dormi, nu vor mai asculta manele şi scrie pe facebook. Vor vota şi iar vor vota. Cinci rînduri de alegeri înseamnă cinci rînduri de campanie electorală.
- Ion Cristoiu: Citesc două fragmente din tableta lui Arghezi Măciniş, publicată în ziarul Seara din 22 mai 1914. „Două alegeri pe an ne-ar ajunge. În zece ani am putea la fiece trecătoare aşeza o cruce şi un toboşar, iar poporul, culcat între fruntarii, ar putea dormi visînd cu mîna la pîntec societatea viitoare."
Urmărește
336 afișări
Ion Cristoiu: „Două alegeri pe an ne-ar ajunge” (Tudor Arghezi)
Scriam la finele lui 2023:
În 2024, spre începutul căruia ne îndreptăm, vorba fătucelor din presă, cu paşi repezi şi aş zice eu cu o indigestie intelectuală provocată de ploaia de colinde, vor avea loc nu mai puţin de cinci rînduri de alegeri. Practic românii nu vor mai face sex, nu vor mai mînca şi dormi, nu vor mai asculta manele şi scrie pe facebook. Vor vota şi iar vor vota. Cinci rînduri de alegeri înseamnă cinci rînduri de campanie electorală. Amuzat de această nouă ocupaţiune mintală a românilor, citesc preconizaţilor telespectatori, la Jurnalul meu video, două fragmente din tableta lui Arghezi Măciniş, publicată în ziarul Seara din 22 mai 1914. Primul e despre atmosfera tipică alegerilor la nivelul cetăţeanului simplu, devenit în România din 2024 de cinci ori alegător:
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
„Două alegeri pe an ne-ar ajunge. În zece ani am putea la fiece trecătoare aşeza o cruce şi un toboşar, iar poporul, culcat între fruntarii, ar putea dormi visînd cu mîna la pîntec societatea viitoare.
Cu greu te mai recunoşti între oamenii tăi. Un ritm ciudat cuprinde natura cetăţenească, brusc aruncată-n convulsii. E ca o bîlbîire şi ca o isterie universală. Tresare toată organizarea fizică şi sufletească a politicilor indivizi. Lumea devine naţional-liberală, conservatoare, democrată, naţionalistă, independentă, [socialistă]. Nu mai tihneşte masa, somnul dispare, familia, baza societăţii, se sfărâmă. Copiii nu-şi mai recunosc părinţii de gen masculin, hipnotizaţi, aiuriţi şi fioroşi.
Bărbatul se transformă într-un soi de hotentot intelectual care haiduceşte prin urbii şi suburbii, pleacă de cu noaptea, fuge flămînd, se întoarce după miezul nopţii speriat, vînăt şi leoarcă de ploaie, să-şi schimbe cămaşa.”
De remarcat forţa lui Arghezi Tînărul de a născoci porecle. Ca de exemplul, pentru politicieni, cărora le spune „politici indivizi”. Nota din final a ediţiei scoase de Academie semnalează că tableta a fost inclusă înainte de 1989 în volumul 34 al Scrierilor. Textul din ediţia postdecembristă pune între paranteze mari cuvîntul socialistă. Tudor Arghezi ironiza transformarea lumii în campania electorală după forţele politice în dispută. Printre acestea se numărau şi socialiştii. Înainte de 1959 cuvîntul socialistă din tabletă a fost cenzurat. S-a considerat că românii sînt etern socialişti, nu numai cu prilejul alegerilor.
M-am interesat dacă în 1914 au fost alegeri, care să-l fi făcut pe Arghezi să tresară la atmosfera electorală, de păruială între femeile din mahala.
Nu întîmplător publicistul menţionează că două rînduri de alegeri ajung. În 1914 au avut loc mai mult de două rînduri de alegeri. Au fost mai întîi alegerile din februarie 1914.
Ionel Brătianu le cîştigă cu scopul de ceva timp anunţat de a proceda la Revizuirea Constituţiei pentru a introduce reformele vitale în cazul României:
Votul universal şi reforma agrară.
După cîştigarea alegerilor el pune la lucru Parlamentul în care deţinea majoritatea pentru a pregăti Revizuirea Constituţiei. Pe 5 martie 1914 Parlamentul votează revizuirea Constituţiei. Pe 22 aprilie 1914 se dizolvă Parlamentul în vederea alegerilor pentru constituirea Constituantei. Alegerile au loc după cum urmează: Pentru Cameră între 18-22 mai, pentru Senat, între 24-26 mai 1914. Prima şedinţă a Constituantei are loc pe 5 iunie 1914. Adunarea Constituantă şi-a întrerupt lucrările la declanşarea Primului Război Mondial.
Aşadar Arghezi avea dreptate. România avea deja două rînduri de alegeri într-un singur an. Ce-ar fi scris el dacă ar fi fost vorba de cinci rînduri de alegeri, cum se anunţă la noi în 2024?
Publicistul continuă descrierea atmosferei de alegeri în rîndul a ceea ce am numi azi activiştii de partid:
„Terminologii bizare circulă, ca un volapüik. Cauţi pe ajutorul de primar şi ţi se spune: «E în verde», sau, «E în albastru». Cauţi pe comisar şi ţi se afirmă serios că: «Umblá prin galben». Sau: «Este în Moşi»...
Apoi: «La revedere, la cuibul cu barză!» – o invitaţie cvasi-japoneză. Şi: «Te-am văzut la maidanul dulapului»... Şi cuvinte religioase: «Crucea plină vă va mîntui», sau vorbe de mag: «Steaua», «Crai nou»...
Şi faţă de toată viaţa de criză la care asişti, ai impresia că te-ncurci cu mintea într-o nebunie mare ce începe ca un basm şi sfîrşeşte în Cişmigiu, cu lapoviţă şi noroi.
Negustorii îşi uită marfa, profesorii catedra, popii tămîia, ofiţerii galonul.
Toţi se găsesc într-altă parte şi nimeni nu-i la locul lui. Miniştrii, şefii, subşefii, secretarii, inginerii, gazul şi electricitatea, nimic! Zadarnic ai căuta pe cineva.
Dacă ţi-ai pus umbrela şi galoşii în coridor, eşti sigur că au plecat în timpul nopţii după propagandă. Însăşi pisica lipseşte de-acasă, iar sergentul din stradă e cu desăvîrşire grav. Noctambulii povestesc că s-au întîlnit la vot şi cu morţii, pe care o patriotică solidaritate îi face să se întoarcă în Bucuresti, în sprijinul generaţiilor fără o lungă experienţă.
Candidaţii muncesc pe brînci la neurastenizarea electorală. Se fotografiază în cele mai seducătoare atitudini. Figura poate-deputatului se face de cinci ori mai mare si e răspândită în mii de foi, ca nişte reclame de grădinărie, pentru o nouă specie gigantică de dovleac. Unii candidaţi afectează poza cugetătoare a tînărului cu mîna la falcă, gură sau creier. Alţii şi-au arborat mustăţile cu cosmetic. Profiluri borcănate, guşi cu pondera sănătoasă…”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Putin a anunțat un nou exercițiu strategic de antrenament nuclear, care include lansări de rachete
Citește pe www.zf.ro: Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Ion Cristoiu: Mihail Sadoveanu despre Vikingi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hezbollah l-a numit pe Naim Qassem în funcția de secretar general, după asasinarea fostului lider al organizației, Hassan Nasrallah
Dezastru total la Volkswagen: Gigantul auto vrea să închidă 3 fabrici din Germania, să dea afară zeci de mii de oameni şi să scadă salariile cu 10%
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Daniela Iliescu, acuzată că și-a cumpărat de pe Shein rochia purtată la nunta lui Iancu Sterp cu Denisa Coțolan. Prima reacție
CANCAN.RO
Colțul de Rai aflat la doar 45 de minute de București. Stațiunea e renumită pentru aerul curat și pentru mâncarea gustoasă
GANDUL.RO
Ajutor financiar în bani pentru români începând cu 1 noiembrie. Cine sunt beneficiarii și care sunt condițiile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe