Ion Cristoiu: Efectul pervers al contestaţiilor împotriva lui Nicuşor Dan

  • Ion Cristoiu: Alegerile au avut loc în 27 septembrie 2020. Din 27 septembrie seara, era ştiut că Nicuşor Dan e primarul general al Capitalei. Cu toate acestea, abia pe 26 octombrie 2020 i s-a recunoscut alegerea. Va intra în pîine, ca să spun aşa, în limbaj popular, abia peste cîteva zile.
  • Ion Cristoiu: Prestaţia lui Nicuşor Dan ca primar va conta în bătălia PNL pentru parlamentare. Cu cît intră mai tîrziu în pîine, cu atît Nicuşor Dan e scutit de greşelile începătorului şi de înşelarea aşteptărilor, care, în cazul lui, sînt periculos de mari.
  • Ion Cristoiu: Ca şi Nicuşor Dan, prin valul de contestaţii şi prin tărăgănare cu cîntec a deciziilor luate de Justiţie, Clotilde Armand a fost beneficiara contestaţiilor. Dacă n-am şti că au fost depuse de oameni de ai lui Dan Tudorache, ai crede că au fost regizate chiar de USRPLUS.
Urmărește
4497 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Efectul pervers al contestaţiilor împotriva lui Nicuşor Dan

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că scandalul creat şi amplificat de valul de contestaţii împotriva validării ca primari a lui Nicuşor Dan şi Clotilde Armand este folosit pentru a dovedi incapacitatea acestora de a administra treburile publice.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:  

„Luni, 26 octombrie 2020, Instanţa a respins contestaţiile la alegerea lui Nicuşor Dan ca primar general al Capitalei. Alegerile au avut loc în 27 septembrie 2020. Din 27 septembrie seara, era ştiut că Nicuşor Dan e primarul general al Capitalei. Cu toate acestea, abia pe 26 octombrie 2020 i s-a recunoscut alegerea. Va intra în pîine, ca să spun aşa, în limbaj popular, abia peste cîteva zile.

O lună de zile din administrarea Capitalei irosite în chip absurd.
Şi în chip iresponsabil, dacă ne gîndim că Bucureştiul s-a confruntat şi se confruntă cu noul val de Pandemie.

Într-un stat de drept oricine are dreptul să conteste în Justiţie orice. Numai că Justiţia n-are dreptul de a tărăgăna orice sentinţă, pe motiv că judecătorii, independenţi fiind, trebuie să aibă timp să se scarpine pe spinare, unde-i mănîncă, sau să nu-şi solicite prea tare inteligenţa că se prostesc şi mai tare decît sînt. În consecinţă, ar fi fost normal ca Justiţia să decidă mult mai repede decît a făcut-o în legătură cu contestaţiile împotriva alegerii lui Nicuşor Dan ca primar. La sectorul 1 nici acum – luni, 26 octombrie 2020, n-a fost desemnat primarul. Clotilde Armand, declarată cîştigătoare de către BEC, s-a pomenit cu un val de contestaţii. Justiţia a amînat de la o săptămînă la alta decizia, de parcă ar fi avut nevoie de investigaţii de teren sau de bibliotecă. Fie şi la o simplă privire era limpede atît în cazul Nicuşor Dan, cît şi în cel al Clotildei Armand, că acţiunea n-are nici un temei juridic.

Desigur, legea permite contestaţiile, dar tot legea – o altă lege –interzice abuzul de contestaţii. Desigur, statul de drept obligă Justiţia să se aplece cu maximă seriozitate asupra contestaţiilor. Numai că întreaga tărăşenie, atît în cazul lui Nicuşor Dan, cît şi în cel al Clotildei Armand, n-are nici o legătură cu statul de drept. Împotriva lui Nicuşor Dan au fost depuse 52 de contestaţii, iar împotriva Clotildei Armand, 120. Dacă ar fi vorba de argumente temeinice, sprijinite de documente, împotriva alegerii lui Nicuşor Dan sau a Clotildei Armand, ajungea o singură contestaţie. Numărul uriaş de contestaţii ne spune că n-a fost vorba de o acţiune juridică. A fost vorba de o acţiune electorală. Prin numărul uriaş de contestaţii s-a vrut a se dovedi că victoria celor doi nu corespunde voinţei populare, care voinţă se exprimă printr-un uriaş număr de contestaţii.

Nicuşor Dan şi Clotilde Armand au acuzat pe cei cărora ar urma să le ia locul ca fiind artizanii acestor manevre. Nici Nicuşor Dan, nici Clotilde Armand n-au adus vreo o probă în sprijinul acuzaţiilor lor. Indiferent de cine le-a regizat, contestaţiile n-au fost din punct de vedere electoral în favoarea PSD, partid pe ale cărui liste parlamentare se află Gabriela Firea şi Dan Tudorache. Prestaţia noilor primari, mai ales a celor cu mare vizibilitate, va cîntări însemnat în scorul de la parlamentare al partidelor ai căror reprezentanţi sînt. Din acest punct de vedere, PNL, partidul care şi-l revendică pe Nicuşor Dan, a avut interesul unei instalări cît mai întîrziate a noului primar. Oricît de voinic se dă Nicuşor Dan, e limpede că perioada imediat următoare instalării nu-i deloc favorabilă imaginii sale de primar providenţial. E perioada bătăliei crîncene pentru posturi în noul Consiliu. Pe lîngă spectacolul dizgraţios pe care-l oferă electoratului această bătălie, care ar putea să de desfăşoare chiar în interiorul Dreptei, Nicuşor Dan se va confrunta şi cu marea problemă întruchipată de desemnarea prin înţelegere preelectorală a lui Vlad Voiculescu în calitate de viceprimar independent. Vlad Voiculescu e ceea ce se cheamă o personalitate accentuată. Ar fi vrut să fie el candidatul Dreptei parţial unite la scrutinul pe Bucureşti. Şi-l imaginează cineva purtîndu-se ca viceprimar în ipostaza de ţine cal al lui Nicuşor Dan? Cît timp va trece pînă cînd divergenţele vor izbucni în public? Întrebare cu un răspuns dat deja dacă ne gîndim că relaţia dintre cei doi a intrat deja în vizorul presei. Prestaţia lui Nicuşor Dan ca primar va conta în bătălia PNL pentru parlamentare. Cu cît intră mai tîrziu în pîine, cu atît Nicuşor Dan e scutit de greşelile începătorului şi de înşelarea aşteptărilor, care, în cazul lui, sînt periculos de mari.

Şi pe Clotilde Armand au ajutat-o contestaţiile. Şi în cazul ei lumea se aşteaptă la o Schimbare în bine a sectorului 1 chiar de a doua zi după instalare. Pentru parlamentare ea reprezintă USRPLUS. Presa, în mare parte arondată PNL, va avea interes să-i caute nod în papură. Orice scandal, de altfel obişnuit în cazul venirii unui primar duşmănit de funcţionarii din primărie, poate fi amplificat şi mai ales prezentat ca dovada incapacităţii de a administra treburile publice.

Ca şi Nicuşor Dan, prin valul de contestaţii şi prin tărăgănare cu cîntec a deciziilor luate de Justiţie, Clotilde Armand a fost beneficiara contestaţiilor. Dacă n-am şti că au fost depuse de oameni de ai lui Dan Tudorache, ai crede că au fost regizate chiar de USRPLUS”.

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici