- Home
- Editorialiștii
- (23.11.2020, 14:50)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Experţii invocaţi de preşedinte, o formă şmecherească de a te deroba de responsabilitate
- Ion Cristoiu: În momentul în care iei nişte decizii politice dure şi unele controversate şi de fiecare data spui că aşa au zis experţii, eu mă duc să văd cine decide. Uneori, iei măsuri criminale şi cine e de vină? Noi, nu, au zis experţii. E foarte important să ştim măcar cine răspunde dacă sunt greşeli
- Ion Cristoiu: Orice face, ori ce spune preşedintele, chiar dacă e corect uneori, este suspectat de electoratul celălalt, dar şi de electoratul nehotărât, ca făcând parte din bătălia electorală şi de aici vin toate suspiciunile: că se fac pre puţine testări, că se aranjează numărul de infectări, că situaţia este mult mai gravă cu terapia intensivă.
- Ion Cristoiu: Mai uşor faci o guvernare PSD-PNL. Această alianţă a mai fost în 2009, între PDL şi PSD, cu premier Boc, şi a mers perfect, până în vară, când veneau alegerile prezidenţiale.
Urmărește
3539 afișări
Ion Cristoiu: Experţii invocaţi de preşedinte, o formă şmecherească de a te deroba de responsabilitate
Publicistul Ion Cristoiu cere guvernanţilor, preşedintelui Iohannis să dea publicităţii numele experţilor pe care se bazează în luarea măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.
“Ar trebui să cerem public să spună care sunt experţii ăia. Ei sunt mereu, mereu invocaţi pentru toate măsurile, adică ce e aia experţi? (...) Domnul preşedinte, de fiecare dată când e întrebat de ce facem aia, spune că experţii. Totuşi, experţii ăştia par o forţă ocultă, parcă e oculta de pe vremea lui Brătianu, adică Eugen Carada... Nu e normal să ne spună experţii sunt 10, 20, numele. Spuneţi-mi şi dvs cine sunt experţii. Că nu o să-mi spuneţi că e Musta, care nu mai e, că e incompatibil. Adică nu e normal să ştim? Deci dl. Preşedinte invocă toate aceste măsuri, ca fiind puse pe seama experţilor, nu e normal , în democraţie să ştiu? Da, domnule, eu sunt expertul. Nu ştiu care sunt experţii. Să nu-mi spuneţi că e Raed Arafat că eu nu ştiu, nu am auzit... Hotărâre de Guvern: Experţii care sunt consultaţi de către preşedinte şi de către premier sunt e, y z.(…) Nu trebuie să-I ştim? De ce să caut eu lista?”, a afirmat publicistul duminică seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Ion Cristoiu susţine că numele experţilor ar trebui aduse la cunoştinţa opiniei publice şi prin decret prezidenţial, astfel încât, dacă lucrurile merg prost, să ştim a cui este vina.
“Măsuri controversate, măsuri foarte dure nu sunt puse pe seama puterii politice (…) Expertul îi spune. Atunci, hai să spunem că preşedintele se derobează de această responsabilitate şi expertul îi spune. Dar nu trebuie să-I ştim? Cu poză, la televizor daţi. Uite sunt cutare, cutare şi ei să iasă şi să spună, da domnule, noi ne asumăm. Ce-i aia experţii? Ăia câţi sunt, cinci? Au votat pro şi contra? (…) Experţii sunt nişte nume, parcă sunt de la Securitate, de pe vremuri (…) Pentru mine Raed Arafat nu e expert. Ar trebui desemnat printr-un decret, expertul de care depind deciziile politice. Poate vreau eu să fiu expert. În momentul în care iei nişte decizii politice dure şi unele controversate şi de fiecare data spui că aşa au zis experţii, eu mă duc să văd cine decide. Asta presupune că trebuie să am o transparenţă. Experţii invocaţi, luaţi în seamă de preşedinte (…) e formă şmecherească de a te deroba de responsabilitate (…) Uneori, iei măsuri criminale şi cine e de vină? Noi, nu, au zis experţii (…) e foarte important să ştim măcar cine răspunde dacă sunt greşeli”, a subliniat publicistul.
Noi nu avem preşedinte. Parcă sunt alegeri faraonice, nu parlamentare
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că preşedintele Iohannis este angajat mai mult decât premierul şi liderul PNL, Ludovic Orban, în campania electorală, abandonându-şi rolul de arbitru consfinţit de Constituţie.
“Noi nu avem preşedinte. Pe 6 decembrie sunt alegeri parlamentare. Normal, alegerile politizează orice atitudine din partea partidelor. Opoziţia va critica întotdeauna ce face Guvernul, Guvernul va încerca să arate că prin aceste măsuri pe care le ia stă bine. În aceste condiţii, era nevoie de un arbitru, de un om deasupra partidelor. Suntem, practic, ca într-un fel de al treilea Război Mondial, şi acel om nu putea fi decât preşedintele. Adică preşedintele, aşa cum îl arată Constituţia, că este independent, deasupra partidelor (...) Multe prevederi ale Constituţiei din 1991, în legătură cu preşedintele, chiar dacă este republică semiprezidenţială, ţin cont de nevoia, de trei ori nevoia, în România, a unei persoane arbitru. O persoană care să nu fie implicată de o parte şi de alta a bătăliilor politice, care să fie deasupra hârjonelilor de pe scena politice şi dându-i posibilitatea să intervină, pe de o parte când sunt momente de mari momente de ciriză şi pe de altă parte să aibă privirea limpede, că dacă eşti vârât în această ciorbă a bătăliei politice. (...)”, a spus publicistul.
Ion Cristoiu susţine că suspiciunile legate de gestionarea pandemiei de coronavirus vin tocmai din cauza implicării preşedintelui Iohannis în bătălia electorală, suspiciuni care, în opinia sa, sunt întemeiate.
“Klaus Iohannis este preşedinte multijucător, adică domnia sa este angajat, chiar mai mult decât Ludovic Orban, în campania electorală, transformă conferinţele de presă de la Cotroceni în emisiuni electorale (...) am scris că CNA ar trebui să intervină ca ele să nu mai fie transmise pentru că sunt chiar emisiuni electorale (...) Parcă sunt alegeri prezidenţialo-parlamentare, parcă sunt alegeri faraonice pentru că domnia sa nici măcar nu spune şi la aceste alegeri PNL, dacă le va câştiga, va face şi va drege... Nu, spune că dacă vom, deşi domnia sa nu câştigă nicio alegere. Orice face, ori ce spune preşedintele, chiar dacă e corect uneori, este suspectat de electoratul celălalt dar şi de electoratul nehotărât, ca făcând parte din bătălia electorală şi de aici vin toate suspiciunile. Suspiciunea că se fac pre puţine testări, suspiciunea că se aranjează numărul de infectări, suspiciunea că situaţia este mult mai gravă cu terapia intensivă. Şi aceste suspiciuni, sunt după părerea mea întemeiate deoarece orice raportare la ţări precum Italia, Spania, Germania, Franţa, care au luat măsuri de lockdown foarte dure, noi nu am luat încă, ne spune că ceva e în regulă. Adică nu se poate ca România, care stă atât de prost cu sistemul sanitar, care stă atât de prost cu organizarea, să stea în materie de număr de paturi, de ventilatoare mai bine decât Franţa”, a eeplicat publicistul
Mai uşor faci o guvernare PSD-PNL. A mai fost o alianţă PSD-PNL, cu premier Boc, şi a mers perfect
Publicistul Ion Cristoiu explică care e raţiunea acţiunilor PNL şi a preşedintelui Iohannis din ultima perioadă arătând că din perspectivă electorală, liberalii vor să demonstreze că sunt mai anti PSD decât USRPLUS.
“Tot ce face PNL şi Klaus Iohannis are explicaţie bătălia cu USRPLUS. Lăsaţi PSD, el gata. Şi în această bătălie ei au nevoie la ora actuală să arate că sunt mai antipesedişti decât USRPLUS. Este o prostie că la PNL mai putem să suspectăm, dar la USRPLUS nu putem să-I suspectăm că sunt cu PSD. (…)”, a susţinut publicistul.
Ion Cristoiu spune că ar fi mai uşor ca după alegerile parlamentare PNL să guverneze cu PSD decât cu USRPLUS deoarece social-democraţii sunt mai maleabili, neavând un electorat ideologizat.
“Mai uşor faci o guvernare PSD-PNL. O justifici pentru că până la urmă PSD e mult mai maleabil. Şi dacă nu o justifici, ce? USRPLUS are o mare problemă, are un program deosebit de celelalte partide. Nici Dacian Cioloş, nici Dan Barna nu pot merge prea mult. Facem o comparaţie cu Partidul Comunist, deşi este riscant. În 1946 la alegeri, Partidul Comunist nu putea să facă alianţă cu PNŢ, pentru că era un partid cu o ideologie foarte clară. Şi USR PLUS este un partid cu o ideologie foarte clară. PSD e greu de spus ce ideologie are.(…) Poţi să justifici, dai drumul după 6 decembrie la vreo 20.000 de cazuri şi gata justifici. Este foarte greu să faci o guvernare cu USRPLUS dacă are 15 sau 20%. În programul de guvernare el îţi va impune nişte lucruri de la care PSD se poate abate (…) Ciolacu poate să fie de acord mâine cu toate privatizările că el nu are electorat ideologizat (…) Această alianţă a mai fost în 2009, între PDL şi PSD. Dar a eşuat pentru că erau alegerile prezidenţiale. În 2008, în loc să fie o alianţă PNL-PDL, pentru că erau de dreapta, a fost o alianţă PSD-PNL, cu premier Boc, şi a mers perfect, până în vară, când veneau alegerile prezidenţiale. Dar acum se poate face oricând”, a subliniat publicistul.
Legea privind reintroducerea SRI în procesul penal este o aberaţie
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că legea prin care se urmăreşte reintroducerea SRI în procesele penale este rezultatul presiunii binomiştilor din presa, nostalgici ai vremurilor când cuplul Florian Coldea -Laura Covesi foloseau mandatele pe siguranţă naţională pentru a prinde corupţii, în loc ca DNA să-şi adune singur probele.
“Este mult mai uşor de obţinut un mandat pe siguranţă naţională pentru că el e bazat pe nişte supoziţii, decât la corupţie unde trebuie să vii cu probe. Şi atunci băieţii de la servicii, ce făceau, binomul SRI-DNA? Voiau să-l prindă pe x pe corupţie şi cereau mandate pe siguranţă naţională, care se obţinea uşor. După un an de interceptări, cum a fost şi la Dan Andronic, şi la Călin Popescu Tăriceanu, spuneau din punct de vedere al siguranţei naţionale, nu s-a întâmplat nimic, dar am găsit pe corupţie următoarele lucruri, da? (…) Din punctul de vedere al statului de drept, în momentul în care descoperi în cursul interceptărilor sau nu numai, e normal să sesizezi Parchetul, DNA că ai găsit ceva, dar DNA îşi face el mandate şi îşi face interceptările proprii. Şi acum avem de-a face cu o şmecherie pe care nu am înţeles-o. Avem de-a face cu o presiune uriaşă a binomiştilor că au rămas în presa mulţi nostalgici ai perioadei în care cuplul ăsta Coldea- Kovesi făceau ce făceau şi avem mereu, mereu această pledoarie ca să se revină”, a explicat publicistul.
Ion Cristoiu spune că legea adoptată tacit de Camera Deputaţilor prin care SRI este reintrodus în procesul penal este o aberaţie care încarcă bugetul SRI şi pune serviciul să se ocupe de altceva decât de siguranţa naţională.
“Am înţeles că s-a făcut o lege care este o aberaţie pentru că dacă vrei să modifici trebuie să modifici Codul Penal, nu Legea Siguranţei naţionale. Tace SRI-ul şi mă miră pentru că din punctul meu de vedere pentru că pentru obiectul de activitate al SRI ar fi o prostie. Pentru că încarci bugetul cu asta şi te preocupi de altceva. Sigur că pe de altă parte ai un instrument de putere (…) Deocamdată, suntem ca ăla cu drobul de sare. S-a făcut o agitaţie inutilă. A trecut tacit de Camera Deputaţilor, care nu e camera decizională. Nu ajunge la Senat înainte de alegeri. Va ajunge la noul Senat, care se adună nu ştiu când. O săptămână, două după alegeri nu-i stă nimănui gândul la aşa ceva. Deci, din punctul acesta de vedere, eu cred că ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu (nr. Unul dintre iniţiatorii legii) dinadins a făcut-o, ca să treacă timpul. Nu ajunge la preşedinte până la anul, dacă va ajunge vreodată”, a declarat publicistul.
Topul Săptămânii
În Topul Săptămânii, realizat de Ion Cristoiu, primul loc este ocupat de ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, iar ultimul de medical Valeriu Gheorghită, desemnată coordonatorul strategiei de vaccinare anti COVID 19.
Locul 5- Valeriu Gheorghiţă, medic
“E medic la Spitalul Militar şi noul şef al strategiei de vaccinare. Nu am înţeles de ce l-a pus. Deocamdată se afirmă, face publicitate acestei vaccinări. Doar aşa să aducă zăpada aia, cuantică, nu ştiu, pe care trebuie să o aduci”
Locul 4- Traian Băsescu, fost preşedinte al României
“Domnia sa, dacă aţi observat, în timp ce PMP este mai dulce, domnul Traian Băsescu este în prima linie a acestei bătălii pentru respectarea drepturilor omului în pandemie. Pentru Traian Băsescu va fi un mare examen dacă PMP intră la guvernare. PMP ar vrea în orice condiţii, eu nu cred că el vrea în orice condiţii. S-ar putea să se retragă, uite ca o profeţie, să-i lase pe tineri să-şi facă ei de cap. În acel moment, eu m-aş retrage pentru că port povara guvernării pe care o face Tomac, nu eu”.
Locul 3- Romeo Răileanu, grafician
“A făcut nişte caricaturi într-o carte scoasă de Robert Cazanciuc la Senat, cu caricaturile tuturor membrilor PSD ai Senatului. A fost o chestier interesantă”.
Locul 2- Clotilde Arman, primarul Sectorului 1
“Până acum nu mi-a rezolvat mie, ca alegător, nici oglinda retrovizoare, nici Piaţa Amzei. Văd că se ocupă să-l trimită pe domnul Tudorache la puşcărie. Nu mă încălzeşte cu nimic că-l trimite sau nu. Deocamdată, nu a făcut nimic pentru mine ca alegător din Sectorul 1. Păi eu de-aia am votat-o de două ori ca să-mi rezolve Piaţa Amzei, nu să-mi rezolve mie cu Daniel Tudorache, că doar ea nu-i DNA”.
Locul 1- Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti
“Este poetul acestei guvernări. Ultimul lui discurs pe care l-a ţinut este halucinant. Este aşa: Guvernul Orban este începutul unei Perioade, cu p mare, a Renaşterii României, RR. România este lider nu numai regional, ci şi european. România este o ţară care apără NATO. Şi a mai spus un lucru că baronii roşii, la ora actuală, sunt veniţi din comunism
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul