- Home
- Editorialiștii
- (01.04.2024, 07:58)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: În Bucureştiul Războiului Sfînt lipsea brînza
- Ion Cristoiu: Şedinţele Consiliului de Miniştri din perioada Războiului Sfînt sînt o excelentă sursă de informaţii despre România reală din timpul Regimului Antonescu.
- Ion Cristoiu: Viaţa îi obligă pe cei care conduc şedinţa, cît şi pe cei care participă la ea, să abordeze direct, fără menajamente, dificultăţile.
- Ion Cristoiu: Din Stenograma publicată în volumul IV al seriei Stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri, Guvernarea Ion Antonescu, iulie-septembrie 1941, aflăm, de exemplu, că-n Bucureşti lipsea brînza.
Urmărește
162 afișări
Ion Cristoiu: În Bucureştiul Războiului Sfînt lipsea brînza
Şedinţa. Aşa cum am mai scris, Şedinţele Consiliului de Miniştri din perioada Războiului Sfînt sînt o excelentă sursă de informaţii despre România reală din timpul Regimului Antonescu. Aici, în şedinţă, se abordează şi se dezbat, departe de constrîngerile propagandistice, toate problemele mari şi mici ale realităţii. Viaţa îi obligă pe cei care conduc şedinţa, cît şi pe cei care participă la ea, să abordeze direct, fără menajamente, dificultăţile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Din Stenograma Şedinţei din 14 iulie 1941, de sub conducerea lui Mihai Antonescu, Stenogramă publicată în volumul IV al seriei Stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri, Guvernarea Ion Antonescu, iulie-septembrie 1941, aflăm, de exemplu, că-n Bucureşti lipsea brînza:
„M. Antonescu: În ce priveşte aprovizionarea: din situaţia pe care o am privitoare la Bucureşti – şi rog pe dl ministru al Aprovizionării să nu uite să ia măsurile necesare – rezultă că în Bucureşti lipseşte brînza. Acesta este un aliment care, mai ales în împrejurările de acum, cînd este lipsă de carne, şi celelalte alimente sînt în măsură foarte redusă, brînza este un aliment care poate fi folosit în lipsa altora. Or, şi acesta lipseşte în Bucureşti. De aceea vă rog să luaţi măsuri. De exemplu, azi-dimineaţă s-a constatat că nu s-a găsit brînză, iar pe unde a fost, a fost o cantitate cu totul insuficientă, iar în unele pieţe n-a fost deloc, de exemplu, ca în Piaţa 6 Septembrie.
D.D. Negel (Subsecretar de Stat la Ministerul Economiei Naţionale pentru Aprovizionarea Armatei şi Populaţiei Civile, 26 mai-17 noiembrie 1941, fugit din ţară după 23 august 1944 – n.n.): Negustorii cer majorarea preţurilor. Aceasta este cauza pentru care nu se găseşte. Am făcut în Dobrogea o convenţie, ca să ne putem asigura cantitatea necesară.
M. Antonescu: V-am rugat, de mai multe săptămîni, ca să faceţi o aprovizionare mai intensă a Capitalei cu brînză şi vă rugasem să-mi comunicaţi rezultatul.
Vă rog să-mi spuneţi care sînt rezultatele intervenţiei dv. în ce priveşte aprovizionarea preventivă cu conserve şi mărirea capacităţii de producţie a fabricilor noastre de conserve din Bucureşti şi chiar din alte regiuni.”
*
Perspectiva lirică. Lectură harnică din Meridiane sovietice de Geo Bogza, volum de reportaje tipărit în 1953 la ESPLA. Faţă de alte scrieri despre URSS, cele ale lui Geo Bogza surprind prin situarea aparte a reporterului faţă de realităţi. Amănuntele care spun cititorului ce şi cînd şi mai ales pe unde a fost autorul lipsesc din reportajele scriitorului nostru. Dacă ţinem seamă de trimiterile la Noaptea polară de la Leningrad, vizita lui Geo Bogza a avut loc în iunie. În ce an? nu pot răspunde, deşi în iunie 1949 a fost la Leningrad şi Zaharia Stancu. La un moment dat, Zaharia Stancu aminteşte că în Delegaţia la Serbările dedicate lui Puşkin sînt doi români. Nu cred că al doilea e nevastă-sa. Ar putea fi, oare, Geo Bogza? Oricum, deşi m-am apucat de Meridiane sovietice pentru studiul URSS văzut cu ochi semi-comunişti, citesc reportajele din volum ca şi cum ar fi fost scrise acum despre Rusia postcomunistă. Geo Bogza aplică aici faimoasa sa perspectivă de sus a realităţii, perspectivă grandilocventă fără a fi bombastică, deoarece ochiul aparţine unui poet. Pentru rezistenţa în timp a scrierii perspectiva lui Geo Bogza e crucială. Abordarea realităţilor sovietice de sus, din cer, raportate la Glob sau chiar la Cosmos, elimină amănuntele, stilizează realul şi prin asta îl fereşte pe autor de consemnarea fie falsă, fie idealizată. Cenzura nu-i poate reproşa nimic, deoarece poezia e scutită de raportarea la Adevărul vieţii.
*
Scriam pe 1 aprilie 2014. A pierdut Victor Ponta alegerile prezidenţiale din Slovacia?
Buricismul (obsesia propriului buric, incapacitatea de mai vedea şi altceva ) a făcut ca pentru presa noastră o seamă de întîmplări din Europa să treacă nebăgate în seamă: succesul zdrobitor repurtat în Turcia de Partidul lui Erdogan la scrutinul local, în ciuda acuzaţiilor de corupţie; lovitura zdravănă primită de Socialişti la alegerile municipale din Franţa; cîştigarea prezidenţialelor din Slovacia de către un independent - Andrej Kiska - în confruntarea cu premierul în exerciţiu, Robert Fico.
Victoria independentului Kiska în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor din Slovacia a beneficiat, totuşi, de un comentariu: cel semnat de Dan Turturică în România Liberă. Confratele porneşte de la o realitate: scrutinul din Slovacia anunţă într-un fel pe cel din România din iarna aceasta. Premierul Robert Fico e un fel de Victor Ponta convins să candideze. Partidul lui domină Parlamentul (83 de locuri din 150). Părea că Victor Ponta al Slovaciei nu poate fi învins. Şi totuşi a fost învins în turul al doilea de un debutant într-ale politicii.
De ce? Pentru că în turul al doilea toţi ceilalţi candidaţi de Dreapta i-au dat voturile lui Kiska. Dan Turturică spune că o soartă asemănătoare l-ar aştepta şi pe Victor Ponta.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est