- Home
- Editorialiștii
- (10.06.2022, 07:16)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Istoria ca destin orb
- Ion Cristoiu: Viziunea celui ce a scris Ultimul imperiu stă sub semnul unei teze sceptice despre Istorie. Contrar marxismului, care vedea Istoria ca pe un fel de autostradă scăldată în lumină mediteraneană, pe care în chip fatal de la Paris ajungi la Lyon (dacă faci efortul de a intra pe magistrală şi a conduce atent), Paul-Marie de La Gorce percepe Istoria ca pe un întuneric total.
- Ion Cristoiu: Înţelegerea istoriei ca enigmă înfricoşătoare o găsim în Delirul lui Marin Preda. Publicat cu mulţi ani înaintea Ultimului imperiu, romanul scriitorului român e dominat de teza Istoriei ca delir. Nimeni nu poate fi sigur de nimic în materie de viitor. Avem iluzia că mergem într-o direcţie certă. În realitate, nu ştim niciodată ce se va întîmpla peste cîtva timp.
- Ion Cristoiu: Hachiţele Istoriei întrec puterea noastră de imaginaţie. Cine ar fi crezut în noiembrie 1989 că va trăi peste o lună, o lună doar, o noapte în care-l va vedea pe Ceauşescu, ieşind din Tab scoţîndu-şi căciula şi dîndu-şi părul pe spate, ca un bătrînel de la ţară?!
Urmărește
2080 afișări
Ion Cristoiu: Istoria ca destin orb
Unui producător britanic i-a trecut prin cap să realizeze o serie de filme documentare dedicate evenimentelor care au marcat destinul unui an. Comentate cu o voce bubuitoare, uşor bombastică, secvenţele au fost puse cap la cap după principiul dinamicii în diversitate.
1989 se încheie cu istoricul moment al căderii Zidului berlinez. Imaginile sînt selectate pentru a oferi puternica impresie de sărbătoare istorică. Mulţimea trecînd prin Poarta Brandenburg, nemţi din Vest şi din Est îmbrăţişîndu-se şi pupîndu-se, arteziene ţîşnind din sticlele de şampanie. Totul pe un fundal sonor exaltant, dat de Oda Bucuriei a lui Beethoven. Drăceasca maşinărie care e montajul video îşi spune cuvîntul. Pus în finalul casetei, momentul se răsfrînge nu numai asupra lui 1989, dar şi asupra deceniilor care vor urma. Sedus de imaginile festiviste, de solemnitatea Odei, rămîi convins pînă la lacrimi că unificarea Germaniei a fost unul dintre marile momente benefice ale Istoriei şi că, drept consecinţă logică, vor urma decenii, secole de fericire generală. Aşa ne apare nouă, celor de azi, unificarea Germaniei. Aşa ni se înfăţişează, sub acelaşi semn al bucuriei sufocante, alte şi alte momente din ultimii ani: prăbuşirea comunismului, destrămarea URSS, modernizarea Chinei. Pe plan intern, ne apar pozitive în exces: decembrie 1989, noiembrie 1996, decembrie 2004.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Peste această percepţie vine să ne răstoarne în cap o cisternă de apă rece ca gheaţa Paul-Marie de La Gorce, autorul cărţii Ultimul imperiu, apărute în 1997 la Editura Bernard Grasset.
Referindu-se la entuziasmul stîrnit în Europa şi în lume de anul 1989, autorul îşi îngăduie un avertisment:
Potoliţi-vă!
Vedeţi acum în aceste evenimente doar latura lor fericită. Cine ne garantează însă că în adîncurile lor nu stă sămînţa unor catastrofe viitoare? Peste ani, cînd ele vor naşte năpîrci, le vom privi de pe alte poziţii.
Nu de altceva, dar aşa cum însuşi autorul ţine să ne reamintească, au mai fost asemenea momente în trecut. Momente care li s-au părut celor fixaţi în prezentul de atunci un carnaval al Istoriei. Pentru ca, după cîţiva ani sau cîteva decenii, urmaşii lor, trăitori ai unor catastrofe, să-şi dea seama că acele atît de cîntate evenimente au fost punctele de plecare ale unor mari nenorociri.
Notează Paul-Marie de La Gorce:
„În momentul în care generaţia mea se dispersează, se stinge şi moare la rîndul ei, cred că trebuie să tragem din aventura noastră şi din Istoria pe care am învăţat-o o lecţie foarte simplă: că nu ştim aproape nimic. Nu ştim nimic despre consecinţele pe care le au, mai devreme sau mai tîrziu, actele noastre, despre urmările îndepărtate a ceea ce întreprindem, despre bătaia reală în timp a iniţiativelor noastre. Am fi trebuit să înţelegem acest lucru de mult. Entuziasmul primelor zile ale Revoluţiei franceze, proclamarea drepturilor omului, abolirea privilegiilor, instaurarea tuturor libertăţilor au condus în scurt timp la masacrele din septembrie 1792, la înecurile de la Nantes, la execuţiile de la Quiberron, la Teroare, la dictatura napoleoniană şi la interminabila serie de războaie care s-au încheiat la Waterloo. Nimic mai legitim decît unitatea germană din 1871, realizată în conformitate cu voinţa unui popor şi cu spiritul timpului: patruzeci de ani mai tîrziu ea a condus la primul război mondial şi, după încă 20 de ani, la cel de-al doilea, două tragedii fără măsură, inclusiv pentru poporul german”.
Viziunea celui ce a scris Ultimul imperiu stă sub semnul unei teze sceptice despre Istorie. Contrar marxismului, care vedea Istoria ca pe un fel de autostradă scăldată în lumină mediteraneană, pe care în chip fatal de la Paris ajungi la Lyon (dacă faci efortul de a intra pe magistrală şi a conduce atent), Paul-Marie de La Gorce percepe Istoria ca pe un întuneric total. Prin bezna fără hotar, nu se vede la doi paşi. Ştim doar unde ne aflăm. Nu ştim însă unde vom ajunge.
Deşi ar putea să pară surprinzător, acest scepticism nu e o noutate absolută. Cel puţin pentru noi, românii. Înţelegerea istoriei ca enigmă înfricoşătoare o găsim în Delirul lui Marin Preda. Publicat cu mulţi ani înaintea Ultimului imperiu, romanul scriitorului român e dominat de teza Istoriei ca delir. Nimeni nu poate fi sigur de nimic în materie de viitor. Avem iluzia că mergem într-o direcţie certă. În realitate, nu ştim niciodată ce se va întîmpla peste cîtva timp. Fericitul de azi poate deveni nefericitul din viitor. Atotputernicul de azi poate deveni sărmanul de mîine. Teza Istoriei ca destin orb e exprimată de însuşi Antonescu în zilele rebeliunii legionare:
„Acestor fanatici ai răzbunărilor a căror cămaşă verde au îmbrăcat-o, puţin le păsa lor de aceste enigme de care e legată şi soarta ţării. Nenorociţi, dezmăţaţi, orbi care cred că văd, care renunţă să vadă singuri, ferm convinşi că lumea merge într-o anumită direcţie, cînd se ştie că niciodată în istorie direcţia nu e foarte sigură. De ce s-a întors Attila din drum cînd Roma îi stătea în faţă pradă sigură? Uite că s-a întors!”
Hachiţele Istoriei întrec puterea noastră de imaginaţie. Cine ar fi crezut în noiembrie 1989 că va trăi peste o lună, o lună doar, o noapte în care-l va vedea pe Ceauşescu, ieşind din Tab scoţîndu-şi căciula şi dîndu-şi părul pe spate, ca un bătrînel de la ţară?!
Dacă ne-ar fi spus cineva că vom avea o asemenea experienţă, am fi rîs batjocoritor. Cum adică? Atotputernicul Ceauşescu va ajunge peste o lună în sala sordidă a unui cazărmi din Tîrgovişte, luat la întrebări de nişte cetăţeni care nici măcar membrii CPEx nu erau?
Şi cu toate acestea, la finele lui decembrie 1989, ceea ce părea incredibil în noiembrie 1989 s-a produs.
Contrar oricărei logici.
Mai rău: contrar oricărei fantezii.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe