- Home
- Editorialiștii
- (04.10.2020, 07:05)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a indicat procurorilor DNA să repornească în forţă facerea de dosare ca pe vremea Codruţei Kovesi
- Ion Cristoiu: Activitatea unui Parchet nu poate fi văzută ca o luptă. Nici împotriva criminalităţii, nici împotriva furturilor din buzunare, nici împotriva corupţiei. Identificarea activităţii procurorilor DNA cu o luptă a avut loc pe vremea Binomului SRI-DNA.
- Ion Cristoiu: Nu cred că asistăm la o oprire a motoarelor activităţii profesionale a DNA. Cred că la nivelul DNA s-a conştientizat faptul că vremea abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA s-a dus. Că s-a dus vremea publicităţii zgomotoase prin Divizia presă a Binomului
- Ion Cristoiu: Preşedintele României ne-a anunţat public şi nu fără mîndrie că „au fost mai multe întîlniri şi mai multe iniţiative în ultima vreme pentru a reporni în forţă lupta anticorupţie”. Am impresia că uneori Klaus Iohnanis nu-şi dă seama ce spune..
Urmărește
13690 afișări
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis a indicat procurorilor DNA să repornească în forţă facerea de dosare ca pe vremea Codruţei Kovesi
Publicistul Ion Cristoiu critică declaraţiile preşedintelui Iohannis prin care anunţă reluarea luptei anticorupţiei, arătând că prin astfel de afirmaţii şeful statului ignoră independenţa justiţiei consacrată de Constituţie şi dă directive procurorilor DNA.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
„La conferinţa de presă de miercuri, 30 septembrie 2020, Klaus Iohannis a fost pus în faţa următoarei întrebări:
<Dle preşedinte, aţi menţionat ceva mai devreme în discursul dumneavoastră reacţia societăţii civile la asaltul PSD asupra justiţiei, aceeaşi societate civilă care de altfel este lăudată şi în raportul Comisiei Europene privind statul de drept din România îşi arată tot mai des şi mai puternic în ultima vreme îngrijorarea faţă de faptul că lupta împotriva corupţiei a stagnat. Recent, peste 24.000 de persoane au adresat o petiţie, este adresată dumneavoastră, domnului Cătălin Predoiu şi procurorului şef DNA, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de faptul că DNA pare să ancheteze în ultima vreme infracţiuni mărunte, de competenţa altor parchete, în timp ce pe marii corupţi nu îi mai deranjează nimeni. Dacă pe vremea Laurei Codruţa Kovesi vedeam miniştri, foşti miniştri şi parlamentari trimişi în judecată, acum, cu cîteva puţine... mă rog, notabile excepţii, precum dosarul Unifarm, citim despre mită în pizza, destructurări de reţele de comerţ pe plajă la Mangalia sau la Eforie, mai nimic despre marea corupţie. În consecinţă, cetăţenii au solicitat o analiză a activităţii parchetului anticorupţie şi repornirea motoarelor DNA. Aş vrea să vă întreb, domnule preşedinte, dacă lupta împotriva corupţiei mai este o prioritate în România şi ce răspuns aveţi pentru cetăţenii care vi s-au adresat.>
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Nu mă voi referi la întrebare. Pe vremea cînd lucra la Scînteia Silviu Brucan se întreba în editorialele de pe prima pagină a oficiosului PCR de ce stagnează lupta împotriva duşmanului de clasă. Procurorii erau acuzaţi de ceea ce comuniştii numeau lipsă de combativitate revoluţionară. Se vede treaba că în presa noastră zisă şi democratică lucrează multe nepoţele de-ale lui Silviu Brucan.
Pe noi însă nu ne interesează întrebarea. E al unei jurnaliste. Şi o jurnalistă n-are nici o responsabilitate. Ne interesează răspunsul. Pentru că răspunsul e al preşedintelui României. Şi preşedintele României are responsabilităţi uriaşe. Iată ce a răspund Klaus Iohannis:
<Pentru mine, preşedintele României, lupta anticorupţie este extrem de importantă şi nu am de gînd să îmi schimb abordarea în această privinţă. Iar ceea ce am prezentat astăzi în introducerea conferinţei de presă cu siguranţă poate să arate că nu doar acest aspect al justiţiei, lupta anticorupţie, mă interesează şi ne interesează, ci întreaga justiţie, din care face parte lupta anticorupţie. Ştiţi foarte bine că au fost mai multe întîlniri şi mai multe iniţiative în ultima vreme pentru a reporni în forţă lupta anticorupţie, pentru a reporni în forţă lupta împotriva unor reţele de crimă organizată. Toate acestea trebuie repornite. Să fim foarte sinceri, acest asalt brutal al PSD asupra justiţiei a stopat într-un fel nu numai actul de justiţie sau nu a încercat doar să politizeze justiţia. De ce credeţi că PSD s-a străduit să pună cizma pe gîtul justiţiei? Pentru că a vrut să oprească lupta anticorupţie. Nu a reuşit, că ne-am opus cu toţii, dar a reuşit într-un moment dat s-o încetinească oareceva. Acum întreg procesul, începînd cu legile justiţiei, cu felul în care acţionează marile parchete trebuie reimpulsionat, exact la asta lucrăm şi eu, şi ministrul justiţiei, cu sprijinul Guvernului şi, sper, al societăţii civile.>
Întrebarea i-a dat preşedintelui României ocazia să se pronunţe în legătură cu activitatea unui Parchet, cel numit DNA. Faţă de poziţia domniei sale îmi permit următoarele observaţii:
1. Activitatea unui Parchet nu poate fi văzută ca o luptă. Nici împotriva criminalităţii, nici împotriva furturilor din buzunare, nici împotriva corupţiei. Identificarea activităţii procurorilor DNA cu o luptă a avut loc pe vremea Binomului SRI-DNA. Codruţa Kovesi transformase o activitate care presupune, pe lîngă profesionalism, discreţie, deoarece investigaţia unui procuror nu e identică cu trecerea pe stradă a maşinii care colectează gunoiul, într-o permanentă larmă mediatică. Pentru Codruţa Kovesi DNA n-a fost o instituţie de descoperire şi trimitere în judecată a unor cazuri de corupţie, ci una pusă exclusiv în slujba Codruţei Kovesi. A puterii, a gloriei şi a frustrărilor Şefei DNA. Lupta împotriva corupţiei e o formulă de demagogie politică. Politrucul se pretinde luptător pentru ceva şi împotriva a ceva. Procurorul nu luptă împotriva a nimic. El investighează suspiciuni de corupţie. Potrivit Codului de procedură penală investigaţia nu duce automat la punerea sub acuzare a suspectului, cu atît mai puţin la trimiterea automată în judecată. Procurorul DNA poate ajunge la concluzia că suspiciunea nu se confirmă. Asta fireşte în urma unei investigaţii profesioniste. Dacă procurorul luptă împotriva corupţiei, cum s-a întîmplat pe vremea Nemuritoarei Codruţa Kovesi, atunci toţi cei suspectaţi sînt automat puşi sub acuzare şi trimişi în judecată. Dosarul, făcut în grabă, sub semnul luptei împotriva corupţiei şi nu al muncii profesioniste, temeinice, se reducea la un rechizitoriu propagandistic. Aşa se explică numărul uriaş de eşecuri ale DNA în instanţele de judecată. Judecătorul, care nu şi-a asumat sarcina revoluţionară de a lupta împotriva corupţiei, analizînd dosarul a achitat pe mulţi dintre cei trimişi în instanţă de procurorii care n-au investigat, ci au luptat împotriva corupţiei. Era normal ca preşedintele să facă aceste precizări. Nu de alta, dar preşedintele răspunde şi de respectarea drepturilor omului în România.
2. Nu cred că asistăm la o oprire a motoarelor activităţii profesionale a DNA. Cred că la nivelul DNA s-a conştientizat faptul că vremea abuzurilor comise de Binomul SRI-DNA s-a dus. Că s-a dus vremea publicităţii zgomotoase prin Divizia presă a Binomului. Că activitatea DNA în materie de investigare a suspiciunilor de corupţie nu mai e hei-rup de Bumbeşti Livezeni. A reveni la reducerea muncii de procuror la lupta împotriva corupţiei, cu zăngănitul de cătuşe, cu folosirea Parchetului ca instrument de bătălie politică înseamnă a reveni la abuzurile incredibile de pe vremea Codruţei Kovesi.
3. Preşedintele României ne-a anunţat public şi nu fără mîndrie că <au fost mai multe întîlniri şi mai multe iniţiative în ultima vreme pentru a reporni în forţă lupta anticorupţie>.
Am impresia că uneori Klaus Iohnanis nu-şi dă seama ce spune..
Să luăm zicerea de mai sus.
Cum adică au fost mai multe întîlniri de lucru pentru a reporni în forţă lupta împotriva corupţiei?
Cine cu cine s-a întîlnit pentru aşa ceva? Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu cu procurorii DNA? Doar Cătălin Predoiu cu procurorii? Şi ce înseamnă în cazul procurorilor DNA repornirea în forţă a luptei împotriva corupţiei? Să caute cu orice preţ suspecţi de corupţie în rîndul politicienilor vedetă? Să depăşească norma la întocmit dosare? Să reia arestările din prime time?
A reporni lupta împotriva corupţiei înseamnă în cazul DNA două posibilităţi.
Sau procurorii n-au în lucru dosare de corupţie şi trebuie să înceapă cu orice preţ cît mai multe, chiar cu preţul de a inventa cazuri de suspiciune.
Sau au în lucru dosare de corupţie, dar nu s-au ocupat de ele, încasînd leafa pe degeaba.
Din cîte ştim Justiţia e independentă de politic.
Cel puţin potrivit Constituţiei.
Şi atunci în ce temei constituţional a dat preşedintele indicaţii procurorilor DNA să repornească în forţă facerea de dosare ca pe vremea Codruţei Kovesi?”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36