- Home
- Editorialiștii
- (24.11.2021, 07:39)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cea mai puternică maşinărie deţinută de un preşedinte postdecembrist. O va folosi la resetarea României?
- Ion Cristoiu: Preşedintele observă mulţumit că „în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor”. Aşadar, preşedintele remarcă drept eveniment fericit al momentului nu încheierea Crizei, ci formarea unei majorităţi solide.
- Ion Cristoiu: Dacă sîntem atenţi la declaraţia lui Klaus Iohannis nu greşim zicînd că Preşedintele a impus în cadrul înţelegerii cu Marcel Ciolacu un Guvern din care să nu lipsească UDMR. Şi nu pentru a convinge PSD să vină la Putere, ci pentru a forma o majoritate solidă în Parlament.
- Ion Cristoiu: Cu această maşinărie Klaus Iohannis vrea să reseteze România. Poate că Klaus Iohannis şi-a creat o majoritate solidă pentru a purcede la Operaţiunea de resetare a României, anunţată în campania din 2020, eşuate din cauza Coaliţiei de tîrţa-pîrţa PNL-USR.
Urmărește
16795 afișări
Ion Cristoiu: Klaus Iohannis va avea la dispoziţie cea mai puternică maşinărie deţinută de un preşedinte postdecembrist. O va folosi la resetarea României?
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că prin formarea în Parlamentul României a uneia dintre cele mai puternice majorităţi din postdecembrism -PNL-PSD-UDMR-Minorităţi- preşedintele Klaus Iohannis ar putea avea drept scop, până la proba contrarie, nu evitarea suspendării din funcţie, ci crearea unui vehicul care să treacă prin Legislativ reformele vitale cerute de interesul naţional.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Esenţa comentariului meu anterior consacrat, ca multe alte intervenţii consacrate evenimentelor bulversante de pe scena politică din ultima vreme e dată de titlu:
<Alianţa PNL-PSD e victoria lui Klaus Iohannis poate cea mai mare victorie a sa din cei 20 de ani>.
Într-adevăr, momentul care a stîrnit cele mai multe patimi, care a descumpănit pe mulţi, care a ridicat multe întrebări şi i-a adus lui Klaus Iohannis un potop de acuzaţii isterice şi de gesturi isterico- demagogice, e îl constituie alierea celor două partide pînă acum duşmane: PNL şi PSD.
Evenimentul bulversant, cel care a făcut să leşine pe fostele Colivărese ale lui Băsescu, în prezent Colivăresele USR, l-a reprezentat, aşadar, făurirea de către Klaus Iohannis a alianţei PNL-PSD.
Se reduce însă întreaga Operaţiune gîndită şi coordonată de Klaus Iohannis începînd cu 1 septembrie 2021 la alierea PNL cu PSD, la crearea a ceea ce ar putea fi un soi de Fier de lemn?
Evident nu.
După consultările de la Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat:
<S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi, în acest format, am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.>
Teoretic, prin desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier care va obţine votul de investitură, s-a încheiat ceea ce întreaga presă a numit Criza politică gravă din România. Te-ai fi aşteptat ca Preşedintele să-şi exprime satisfacţia pentru că, în fine, Criza s-a încheiat şi România va avea, în fine, un Guvern.
Satisfacţia preşedintelui – ne arată Declaraţia – are un alt motiv decît cel al constatării că România va avea în fine un Guvern după aproape trei luni de balamuc, un Guvern cerut de confruntarea cu Criza sanitară, cu Criza energetică şi alte Crize (internaţionale), care se conturează la orizont.
Preşedintele observă mulţumit că <în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor>.
Aşadar, preşedintele remarcă drept eveniment fericit al momentului nu încheierea Crizei, ci formarea unei majorităţi solide. Lăsînd impresia că asta şi-a dorit- o majoritate solidă în Parlament. La un moment dat rîvnind la ministerele deţinute de UDMR, cei de la PNL au propus celor de la PSD să facă un Guvern doar din PSD şi PNL. Nu de alta, dar PSD şi PNL aveau o majoritate confortabilă în Parlament. UDMR are în Parlament doar 29 de locuri. Se putea face un Guvern şi fără UDMR. În acel moment, Marcel Ciolacu s-a opus categoric, ameninţînd cu renunţarea la negocieri. Evident, PSD are tot interesul ca UDMR să facă parte din Guvern, pentru a putea contracara PNL. Nu doar acesta a fost motivul fermităţii cu care Marcel Ciolacu s-a opus plecării UDMR din Coaliţie. Un alt motiv – şi cred că acesta e prioritar – l-a constituit înţelegerea iniţială cu Klaus Iohannis. Această înţelegere – sînt sigur – a vizat alcătuirea unui Guvern format din PNL, PSD, UDMR şi Minorităţi Naţionale. Nu un Guvern care să treacă prin Parlament, ci un Guvern care să ia înfăţişarea unui Guvern de Uniune Naţională. Dacă sîntem atenţi la declaraţia lui Klaus Iohannis nu greşim zicînd că Preşedintele a impus în cadrul înţelegerii cu Marcel Ciolacu un Guvern din care să nu lipsească UDMR. Şi nu pentru a convinge PSD să vină la Putere, ci pentru a forma o majoritate solidă în Parlament. Prin raportare la o altă alianţă impusă de un preşedinte, cea dintre PDL şi PSD în decembrie 2008, cea de acum nu se rezumă la două partide la Putere.
Putem spune că practic România va avea de joi un Guvern de Uniune Naţională.
Klaus Iohannis a lucrat fără să şovăie la alianţa PNL-PSD.
Alianţa dintre cele două partide n-a fost însă scopul Planului gîndit de Klaus Iohannis. Scopul l-a reprezentat formarea în Parlamentul României a uneia dintre cele mai puternice majorităţi din postdecembrism. Blestemul perioadei postdecembriste l-a reprezentat existenţa Guvernelor cu majorităţi slabe, nu de puţine ori minoritare. Aceste Guverne n-au îngăduit trecerea prin Parlament fără probleme a unor reforme vitale pentru România. A fost o excepţie- Guvernarea Dragnea. Majoritatea absolută deţinută de PSD a fost irosită prin tot felul de năzbîtii. Prin impunerea lui Nicolae Ciucă drept premier şi aducerea PSD la Guvernare, putem spune că Klaus Iohannis are la dispoziţie o maşinărie cum nici un alt preşedinte n-a avut în postdecembrism.
De ce şi-a dorit Klaus Iohannis această maşinărie?
Unii spun că s-a temut de suspendare. Alţii că-şi pregăteşte perioada de după încheierea mandatului.
Eu nu sînt un simpatizant al lui Klaus Iohannis. De şapte ani l-am criticat, l-am acuzat, l-am denunţat. Cu textele mele scrise sau vorbite împotriva lui Klaus Iohannis aş putea face o carte.
Cu toate acestea, şi poate tocmai pentru că nu-l simpatizez pe Klaus Iohannis, îmi permit să-i acord aici prezumţia de bune intenţii.
Cu această maşinărie Klaus Iohannis vrea să reseteze România. Poate că Klaus Iohannis şi-a creat o majoritate solidă pentru a purcede la Operaţiunea de resetare a României, anunţată în campania din 2020, eşuate din cauza Coaliţiei de tîrţa-pîrţa PNL-USR.
Nu exclud posibilitatea de a mă înşela:
Viaţa mă va confirma sau mă va contrazice.
Pînă atunci un lucru e sigur.
Făurirea alianţei PSD- PNL a meritat tot efortul numai şi numai dacă Klaus Iohannis a văzut în ea nucleul majorităţi solde care să treacă prin Parlament reformele vitale cerute de interesul naţional.”
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe