- Home
- Editorialiștii
- (06.12.2023, 08:03)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Mareşalul se interesează de cîte kilograme de roşii sînt necesare pentru prepararea unui kilogram de bulion
- Ion Cristoiu: Am început în aeroport (chiar şi la coada de la boarding) volumul V al Stenogramelor. Cel puţin pînă acum sînt şedinţe conduse de Mareşal. Trec în viteză peste ele: sînt toate consacrate aprovizionării şi îndeosebi Războiului cu specula deschis şi susţinut de Mareşal.
- Ion Cristoiu: Ce remarc? Obsesia Mareşalului de a controla totul, de a impune totul. Intervenţiile sale din şedinţe mărturisesc vizite surpriză în pieţe, de cele mai multe ori sub acoperire de client obişnuit
- Ion Cristoiu: Soluţiile Mareşalului sînt toate de forţă: trimiterea în lagăr, împuşcarea, bîta. Cu toate acestea, şedinţele Consiliului de miniştri dau seamă de o corupţie invincibilă. Specula, învîrteala, ciupeala, goana după îmbogăţire ilicită sînt realităţi pe care nu le poate birui nici un regim de autoritate militară precum cel al Mareşalului.
Urmărește
1909 afișări
Ion Cristoiu: Mareşalul se interesează de cîte kilograme de roşii sînt necesare pentru prepararea unui kilogram de bulion
Prozator. La 1 ianuarie 1894, Caragiale îi trimite unui anume GN Grideanu o Carte poştală.
Zic, un anume , silit de împrejurări. Excelentă ca transcriere exactă a epistolelor marelui dramaturg, Corespondenţa , editată de Academie în seria Opere, păcătuieşte prin absenţa referirilor la persoane, contextul şi subiectele abordate. Scrisorile lui Caragiale sînt încîntătoare şi luate în sine. Ele şi-ar spori infinit importanţa dacă ar fi însoţit de note de istorie. Contează din acest punct de vedere care îi sînt adresa scrisorile sau chiar cărţile poştale, ce subiect e pus în discuţie, motivele pentru care scriitorul pune mîna pe toc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Pentru a şti cine era GN Grideanu şi de ce-i scrie astfel Caragiale, am cotrobăit mult prin dicţionare, inclusiv prin faimosul Dicţionar al Contemporanilor , întocmit de Dim R. Rosetti.
Jale iapa.
Nimic despre personaj în Enciclopedia română , scoasă la Minerva, în Dicţionarul enciclopedic ilustrat al editurii Cartea românească , în Enciclopedia Cugetarea , realizată de Lucian Predescu.
Mă resemnez cu datele trecute de Caragiale la Destinatar:
„ D-sale
Domnului GN Grideanul
Membru etc., etc., etc. român
La magazinul său propriu cu firma
La Ccoconaşul tricolor
Loco ”.
Caragiale trimite Cartea poştală unui „apropitar” de magazin, probabil alimentar. Astfel se explică într-un fel de conţinut.
Savoarea textului – un text de circumstanţă, în genul celor iscălite de Nichita Stănescu pe Notele de plată de la restaurant – ţine însă de autor.
De genialul Caragiale care face proză pînă şi pe Cărţile poştale:
„ Crenvirştul internaţional salută cu respect cîrnatul român.
Berea cosmopolită felicită cu stimă pelinul naţional.
Berarul Caragiale salută şi felicită cu dragoste pe confratele său d. G. Grideanu, supranumit Cconaşul român.
La mulţi ani cu fericire şi cu toate cele dorite,
IL Caragiale
Membru român al Societăţii internaţionale a Chelnerilor din tînărul Regat al României”.
*
Gospodar. Am început în aeroport (chiar şi la coada de la boarding) volumul V al Stenogramelor . Cel puţin pînă acum sînt şedinţe conduse de Mareşal. Trec în viteză peste ele: sînt toate consacrate aprovizionării şi îndeosebi Războiului cu specula deschisă şi susţinută de Mareşal.
Ce remarc?
Obsesia Mareşalului de a controla totul, de a impune totul. Intervenţiile sale din şedinţe mărturisesc vizite surpriză în pieţe, de cele mai multe ori sub acoperire de client obişnuit. Amuzantă mi-a părut o discuţie cu o precupeaţă din Ismail, relatată miniştrilor în şedinţa Consiliului de aprovizionare din 7 octombrie 1941:
„Pătlăgele roşii, cînd nu se scumpiseră, erau 5-6 lei kg, pentru bulion mi-a cerut 100 lei kg, cînd pătlăgelele roşii erau numai 2 lei la Ismail. Sunt protestat. Am întrebat cîte kilograme de roşii sînt necesare pentru prepararea unui kilogram de bulion. Mi-a spus că trei kilograme. Precupeaţa, de la care cumpăram, mi-a spus aceasta. Şi atunci am întrebat-o de ce a cerut atît pentru bulion. Ea întors-o numaidecît şi mi-a răspuns: Eu cer, dacă mi se dă. Îndată ce a văzut că o aduc la realitate, mi-a spus că ea a cerut acest preţ, dar asta nu însemnează că şi vinde la preţul cerut, fiiindcă nu-i dă nimeni ce cere. Nu ştia cine sînt.”
Acesta e Mareşalul.
Un soi de şef al aprovizionării pe unitatea militară care e România.
Merge prin pieţe, întreabă cît sînt roşiile, se enervează să sînt prea scumpe, efect al speculei, după care vine în Consiliul de miniştri, îi ia la bastoane pe miniştri, dovedind că ştie mai bine ca ei realităţi, şi în final impune legi, hotăriri de Guvern. Faţă de miniştri e limpede că are o superioritate ivită nu numai din postura de Conducător, dar şi de şef care face teren, care cunoaşte realităţile mai bine ca toţi.
Soluţiile Mareşalului sînt toate de forţă: trimiterea în lagăr, împuşcarea, bîta. Cu toate acestea, şedinţele Consiliului de miniştri dau seamă de o corupţie invincibilă. Specula, învîrteala, ciupeala, goana după îmbogăţire ilicită sînt realităţi pe care nu le poate birui nici un regim de autoritate militară precum cel al Mareşalului.
NOTĂ : Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ion Cristoiu: „Publicul cititor se află azi în faţa unei prese pe de-a-ntregul vîndută sau în curs de vînzare” (Ion Vinea, 1920)
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: O capcană - Gaza
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe