Ion Cristoiu: Personalităţi ale vieţii noastre publice se batjocoresc şi se insultă

  • Ion Cristoiu: Pentru o posibilă rubrică destinată repetărilor din Istoria României, provocate de notele eterne ale poporului român, reproduc aici un pasaj din comentariul lui Nae Ionescu publicat în Cuvîntul, 6 iulie 1927, sub titlul Responsabilitatea neprofesională.
  • Ion Cristoiu: „Polemica iscată între d-nii Petrovici şi dr. Angelescu – fostul şi actualul ministru de Instrucţie – are şi o latură de însemnătate mai generală. De la o vreme, schimbarea guvernelor e întovărăşită de acuze grave, pe cari noii miniştri le aruncă fără nici un fel de rezervă «colegilor» cari pleacă."
  • Ion Cristoiu: Marele publicist observă aici o realitate tipică şi postdecembrismului: Fiecare nou regim simte nevoia să-l discrediteze pe cel anterior pentru a putea justifica nerealizările sale.
Urmărește
763 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Personalităţi ale vieţii noastre publice se batjocoresc şi se insultă

Ion Cristoiu: Personalităţi ale vieţii noastre publice se batjocoresc şi se insultă

Nimic nou sub soare. Pentru o posibilă rubrică destinată repetărilor din Istoria României, provocate de notele eterne ale poporului român, reproduc aici un pasaj din comentariul lui Nae Ionescu publicat în Cuvîntul, 6 iulie 1927, sub titlul Responsabilitatea neprofesională:

„Polemica iscată între d-nii Petrovici şi dr. Angelescu – fostul şi actualul ministru de Instrucţie – are şi o latură de însemnătate mai generală.

De la o vreme, schimbarea guvernelor e întovărăşită de acuze grave, pe cari noii miniştri le aruncă fără nici un fel de rezervă «colegilor» cari pleacă. Nu e de-ajuns deci melancolia despărţirii de un fotoliu pe care orice om cu bună părere despre sine şi-l crede indicat; trebuie să mai adauge presiunea morală a viitoarelor «scuturături», cari, în orice caz, nu pot fi plăcute.

Ne întrebăm, în ce scop? S-au făcut vinovaţi foştii miniştri de nereguli sau de incapacitate? Există doar o lege a responsabilităţii ministeriale. De ce nu se aplică? Cum se face că, de la 1877 pînă astăzi, de cînd cu generalul Angelescu, timp de cincizeci de ani, nici un ministru nu a fost pus în justiţie pe baza acestei legi, al cărui text e categoric totuşi.

Deci, miniştrii nu se dau în judecată; în schimb, oficioasele partidelor deschid campanii cu cifre şi date precise, iar noii titulari acordă interviuri, în cari predecesorii sînt trataţi pur şi simplu ca oameni inocenţi, pasibili de a fi încadraţi în diverse articole ale Codului Penal.

O mai imorală iresponsabilitate nu se poate închipui. Cu o candidă inconştientă personalităţi proeminente ale vieţii noastre publice se batjocoresc şi se insultă cu vorbe cu atît mai grele, cu cît pornesc dintr-un loc oficial. Ei contribuiesc la demonetizarea lor înşile, mai eficace decît ar putea-o face presa independentă şi neoficioasă. Această presă nu şi-a îngăduit de altfel nicicînd să formuleze la adresa unui ministru acuzaţii atît de grave ca cele ridicate de «colegii» cari succed în scaun.”

Marele publicist observă aici o realitate tipică şi postdecembrismului:

Fiecare nou regim simte nevoia să-l discrediteze pe cel anterior pentru a putea justifica nerealizările sale.

 

*

 

Recunoştinţa. Nicolae Titulescu moare în străinătate, alungat în exil de Carol al II-lea. Regele fusese obligat la asta pentru a satisface urile celor de Dreapta şi a se înclina în faţa nemţilor, care l-au văzut pe Titulescu drept un duşman de moarte de pe vremea Ligii Naţiunilor.

Din toate punctele de vedere, chiar în afara jocului situîndu-se, Nicolae Titulescu e un adversar al Mareşalului Antonescu. Ca să nu mai spun că-l constrînge pe Mareşal la asta şi alianţa cu nemţii. Cu toate acestea, aşa cum îmi dezvăluie culegerea de documente întocmită de Gh. Buzatu, sub titlul România sub Imperiul haosului (1939-1945), RAO, 2007, Mareşalul a reacţionat la vestea morţii.

Se petrece un schimb de mesaje.

Semnificativ:

„[Martie-aprilie 1941] – Schimb de mesaje Ecaterina Titulescu – General I. Antonescu

Conductor Antonesco

Bucarest

Cannes

Nr. 3 – 18.3.1941, ora 09.20

Cu adîncă durere, vă anunţă moartea iubitului meu soţ,

Catherine Titulesco

 

Ion Antonescu

Către

Catherine Titulescu

Cannes

Adînc mîhnit de pierderea ireparabilă pe care aţi încercat-o, vă rog să primiţi, Doamnă, sincerele mele condoleanţe.

General Antonescu

 

Nr. 8 046/18 martie 1941

25 aprilie 1941

Domnule Conducător

şi iubit General,

 

Am fost adînc mişcată de sentimentele ce mi-aţi exprimat cu ocazia pierderii dureroase a iubitului meu soţ.

Vă mulţumesc din suflet, asemenea Doamnei Antonescu, şi vă rog să credeţi în sentimentele mele de credincioasă prietenie.

Caterina Titulescu”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici