- Home
- Editorialiștii
- (03.07.2024, 07:37)
Ion Cristoiu: Politicul în divorţ cu Presa
- Ion Cristoiu: Timp de cinci zile, între 10 şi 14 decembrie, s-au desfăşurat la Sinaia lucrările Seminarului internaţional cu tema «Limba română – mijloc de comunicare şi informare radiofonică». Au participat reprezentanţi ai unor posturi de radio care emit în limba română nu numai de pe teritoriul României, dar şi de pe teritoriul altor state.
- Ion Cristoiu: Judecată strict după titlu, manifestarea se anunţa o succesiune interminabilă de plicticoşenii scorţoase. Ce poate fi mai plicticos decît o dezbatere despre limba română? Parcă şi vezi grămăticii veniţi să demonstreze că nu ştiu ce cuvînt e folosit incorect şi că într-un loc trebuie să se pună liniuţă în loc de punct!
- Ion Cristoiu: Organizatorii au avut inspiraţia de a nu ţine cont de un titlu pe care, mai mult ca sigur, ei înşişi l-au ales. Drept urmare, dezbaterile din cadrul seminarului au depăşit hotarele strîmte ale chestiunilor de specialitate, pentru a aborda teme de larg interes.
Urmărește
366 afișări
Ion Cristoiu: Politicul în divorţ cu Presa
Revederea comentariilor mele publicate în primii ani postdecembrişti îmi reaminteşte nu numai idei generale, risipite cu generozitate în presa, prin excelenţă efemeră, dar şi evenimente la care am participat la vremea respectivă şi de care nu mai am habar. Editorialul Politicul în divorţ cu presa din Expres Magazin, 16 decembrie 1992, izvorăşte din participarea mea la un seminar internaţional la Sinaia:
„Timp de cinci zile, între 10 şi 14 decembrie, s-au desfăşurat la Sinaia lucrările Seminarului internaţional cu tema «Limba română – mijloc de comunicare şi informare radiofonică». Au participat reprezentanţi ai unor posturi de radio care emit în limba română nu numai de pe teritoriul României, dar şi de pe teritoriul altor state: Europa Liberă, BBC, Vocea Turciei, Radio Moscova, Radio France International, Radio Seghedin. Această lărgire a sferei conceptului a conferit seminarului o aură uşor romantică. Lucrările sale au beneficiat de participarea unor jurnalişti care s-au adresat pînă acum unui auditoriu aflat la mare distanţă de spaţiul lor cotidian. Un auditoriu căruia ei îi vorbeau fără a şti vreodată dacă-i ascultă sau nu. Seminarul le-a dat acestor jurnalişti prilejul de a vedea cu ochii lor acest auditoriu, de a se convinge că el există, că nu e o născocire a fanteziei lor înfierbîntate. Judecată strict după titlu, manifestarea se anunţă o succesiune interminabilă de plicticoşenii scorţoase. Ce poate fi mai plicticos decît o dezbatere despre limba română? Parcă şi vezi grămăticii veniţi cu toţii să demonstreze că nu ştiu ce cuvînt e folosit incorect şi că într-un loc trebuie să se pună liniuţă în loc de punct!
Organizatorii – Radiodifuziunea română şi Departamentul Informaţiilor din Guvernul României – au avut inspiraţia de a nu ţine cont de un titlu pe care, mai mult ca sigur, ei înşişi l-au ales. Drept urmare, dezbaterile din cadrul seminarului au depăşit hotarele strîmte ale chestiunilor de specialitate, pentru a aborda teme de larg interes cum ar fi, de exemplu, Mediatizarea culturii româneşti, Receptarea în mass-media a vieţii politice şi sociale, Legislaţia românească în domeniul audiovizualului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"
-
Crin Antonescu este şi prezidenţiabilul PSD
-
Cuba, din nou pe lista SUA a statelor care sprijină terorismul. Trump a revocat ordinul emis de Biden cu câteva zile înainte
Excesiva amabilitate a organizatorilor a făcut ca subsemnatul să fie, alături de distinsul sociolog Alin Teodorescu, moderator al dezbaterii pe tema: «Viaţa politică şi socială românească – receptare şi interpretare în mass-media». În democraţie, moderator e ceva asemănător celui ales, pe vremuri, de prezidiul unei adunări generale de partid, să conducă lucrările. Ca şi în cazul adunării generale de partid, moderatorul unei dezbateri democratice e desemnat de la centru. În aceste condiţii, el se vede obligat să dea şi să ia cuvîntul participanţilor, să arate mereu un chip zîmbăreţ, să fie politicos cu cei ce bat cîmpii şi să spună şi el din cînd în cînd cîte ceva. Om conştiincios, subsemnatul şi-a îndeplinit cu entuziasm aceste îndatoriri.”
Merg cam la două săptămîni odată la Sinaia. Am fost în decembrie 1992? Mai mult ca sigur că da, o dată ce public gîndurile stîrnite de prezenţă. Şi dacă da, la ce hotel am stat? Ce alţi jurnalişti au participat? Să fi participat la o singură dezbatere, cea moderată de mine, după care m-am întors la Bucureşti? Nici la întrebarea asta nu pot răspunde.
Parcurgerea textului îmi dezvăluie de ce aveau succes editorialele mele. Aveau multă proză, dar mai ales aveau idei generale.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
Se deschide o nouă pârtie în Poiana Braşov. De mâine toate pârtiile din staţiune vor fi deschise Se deschide o nouă pârtie în Poiana Braşov. De mâine toate pârtiile din staţiune vor fi deschise
-
astăzi, 12:34
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou" Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"