- Home
- Editorialiștii
- (21.10.2022, 07:55)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Rolul benefic al Cuceririlor în Istorie
- Ion Cristoiu: Mă seduce din Istoria lui Roux şansa de a vedea trecutul dinspre Est şi nu dinspre Vest. Descopăr mai întîi imperii despre care ştiam puţine lucruri, cum a fost, de exemplu, cel al ahmenizilor.
- Ion Cristoiu: Imperiul s-a prăbuşit sub loviturile administrate de Alexandru cel Mare. Istoria lui Roux descrie campania macedoneanului, dar nu dinspre Vest, cum se face în mod obişnuit, însoţind pe Alexandru cu oastea sa, aşa cum ziariştii americani, în varianta embeded, au însoţit armata americană în Irak, ci dinspre Est.
- Ion Cristoiu: Alexandru a răspîndit în Asia centrală elenismul. Romanii au adus în teritoriile de păroşi barbari, nespălaţi, termele. Napoleon a adus cu cel ideile Revoluţiei franceze. Armata Roşie a impus în Europa ocupată ideile comuniste. Uite că despre rolul benefic al cuceririlor războinice n-a scris nimeni pînă acum.
Urmărește
7197 afișări
Sursa Foto - National Museum of Iran (Creative Commons)/ Equestrian statue of Genghis Khan (Hepta)
Citesc cu deosebită încîntare Istoria Asiei Centrale. Istorie şi civilizaţie, de Jean-Paul Roux, varianta românească din 2010 a cărţii apărute în Franţa în (1997) sub titlul LʼAsie centrale, histoire et civilisation,. Întrece Histoire de l'empire mongol, apărută în 1993 în Franţa, încă netradusă la noi.
Asta deoarece autorul insistă în Istoria Asiei Centrale pe ceea ce dă farmec Istoriei, altfel seacă şi nesuferită bacalaureaţilor, care trebuie să ştie pe de rost date răsfăţate de Wikipedia:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Civilizaţia vieţii de fiecare zi.
Într-un efort de a privi Asia Centrală de sus, din cer, dintr-o dronă, Roux radiografiază un conflict planetar mai puţin ştiut, pus în umbră de conflictul Romani – Barbari:
Cel dintre sedentari şi nomazi.
Antipatia mongolilor faţă de tot ce se ridică spre cer din piatră nu-şi are rădăcinile în sălbăticie, cum s-ar crede, ci într-o necesitate vitală. Nomazii au nevoie de păşuni pentru turmele de oi, acaci şi pentru hergheliile de cai. Ca să fie păşuni, trebuie cîmp întins, fără ogoarele agricultorilor, zişi şi sedentari, şi îndeosebi fără oraşe, cetăţi. Istoriile fabuloaselor cuceriri ale mongolilor dezvăluie printre tacticile de luptă trimiterea unor unităţi de cercetare diversiune înaintea grosului armatei. Scopul lor e triplu:
Să fotografieze teritoriul, ajutaţi de memoria vizuală fabuloasă, dezvoltată la nomazii care, trăind în cîmp deschis, pentru a supravieţui, au nevoie de ochi de reporter şi de memorie de computer.
Să cumpere în materie de oameni tot ce se poate cumpăra, folosind mita, dar şi războaiele interne.
Să caute păşuni şi dacă nu sînt să distrugă ogoare, astfel încît grosul armatei, o Armată bazată pe tancurile care sînt caii, să aibă de unde să se alimenteze.
Mă seduce din Istoria lui Roux şansa de a vedea trecutul dinspre Est şi nu dinspre Vest. Descopăr mai întîi imperii despre care ştiam puţine lucruri, cum a fost, de exemplu, cel al ahmenizilor. Wikipedia în varianta românească scrie despre Imperiul Ahmenid:
„Imperiul Ahemenid a fost primul dintre Imperiile Persane care se întindea pe teritoriile Iranului, Irakului, Afganistanului, Uzbekistanului, Turciei, Ciprului, Siriei, Libanului, Israelului şi Egiptului de azi.
La apogeul întinderii sale teritoriale pe la 500 î.Hr., îi aparţineau şi porţiuni din Libia, Grecia, Bulgaria, Pakistanul de azi precum şi teritorii în Caucaz, Sudan şi Asia Centrală. Imperiul a durat începînd cu anexarea Imperiul Medic sub Cirus II în 550 î.Hr. pînă la cucerirea sa de către Alexandru cel Mare în 330 î.Hr..
În cadrul dinastiei ahemenide s-au remarcat: Cirus cel Mare, Darius I, Xerxes I.”
Imperiul s-a prăbuşit sub loviturile administrate de Alexandru cel Mare. Istoria lui Roux descrie campania macedoneanului, dar nu dinspre Vest, cum se face în mod obişnuit, însoţind pe Alexandru cu oastea sa, aşa cum ziariştii americani, în varianta embeded, au însoţit armata americană în Irak, ci dinspre Est, adică aşteptîndu-l pe Alexandru să vină, stare de spirit al celor care locuiau în Asia Centrală. Ca şi în cazul lui Ginghis Han – noi am spune, ca şi în cazul Imperiului roman sau al lui Napoleon - cucerirea unor teritorii pînă atunci împărţite a determinat unificarea – în cazul ruşilor, cei care i-au unificat au fost mongolii – sau răspîndirea unor idei, obiceiuri, chiar cuceriri ale ştiinţei. Alexandru a răspîndit în Asia centrală elenismul. Romanii au adus în teritoriile de păroşi barbari, nespălaţi, termele. Napoleon a adus cu cel ideile Revoluţiei franceze. Armata Roşie a impus în Europa ocupată ideile comuniste. Uite că despre rolul benefic al cuceririlor războinice n-a scris nimeni pînă acum. Sau, mă rog, nu ştiu eu să fi scris cineva.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe