- Home
- Editorialiștii
- (10.02.2023, 07:41)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Rolul Timpului Probabil în Istoria Omenirii
- Ion Cristoiu: Dezastrul armatelor române şi nemţeşti a fost mult sporit de vremea rea (ceaţă ca niciodată), care a făcut imposibilă intervenţia aeriană atît din partea nemţilor, cît şi din partea românilor.
- Ion Cristoiu: Nu numai în cazul lui Hitler, dar şi în cel al lui Napoleon, Vremea a intervenit în forţă de partea unuia dintre combatanţi – de partea englezilor – prin ploaia de peste noapte la Waterlloo, care a obligat Marea armată să amîne ofensiva, ceea ce a dat răgazul necesar englezilor.
- Ion Cristoiu: Bomba de la Hiroşima a putut fi lansată şi odată cu ea a putut fi născută spaima de Apocalipsa nucleară, datorită vremii frumoase. Se pare că multe momente de răscruce ale omenirii au fost determinate într-o direcţie şi nu în alta din cauza vremii.
Urmărește
980 afișări
Ion Cristoiu: Rolul Timpului Probabil în Istoria Omenirii
Citate. Sclipiri diamantine ale pamfletarului Arghezi:
„Înfăţişarea lui nu e nici de bărbier, nici de cozonac cu migdale.” (Tudor Arghezi, Ateneul, hanul picturii, în Facla, 24 decembrie 1911)
„Un portret al său figura însă de acum vreo două zeci de ani în Academia Română, nu ştiu şi nici nu-i nevoie să se ştie pentru ce.” (Tudor Arghezi, Moartea la mitropolie, în Facla, 31 decembrie 1911)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
*
Vremea care intervine în Războaie. „20 noiembrie 1942. Timp foarte prost. (...) Von Richthofen e de părere că dacă ar avea o singură perioadă de timp frumos, o intervenţie aeriană solidă din partea noastră ar duce la lichidarea cazului Rusă în mai puţin de două ... (....) Dar am avea absolută nevoie de vreme bună pentru a ajunge să salvăm mobilele.”
„ 21 noiembrie 1942. Nu putem zbura nicăieri. Timpul este blocat pretutindeni ... Nici o cale de a gîndi la o acţiune defensivă.”
„23 Noiembrie 1942. Cerul se limpezeşte niţel peste Donetz. Dar vremea rea persistă în regiunea pătrunderii ruseşti, astfel încât nici o misiune aeriană nu poate fi realizată şi că nu se poate obţine o idee exactă a situaţiei.”
Rîndurile de mai sus sînt din Jurnalul de marş al Flotei a IV-a aeriană germană şi din carnetul de rută al comandantului Flotei, generalul von Richthofen din timpul Spargerii frontului la Stalingrad. Ele confirmă un adevăr:
Dezastrul armatelor române şi nemţeşti a fost mult sporit de vremea rea (ceaţă ca niciodată), care a făcut imposibilă intervenţia aeriană atît din partea nemţilor, cît şi din partea românilor.
Citind aceste lucruri din cartea Stalingrad, însumînd note de-ale lui Paulus, mi-am amintit că nemţii au fost înfrînţi în iarna lui 1941, în faţa Moscovei, tot de Meteo. Ca niciodată în ultimele decenii, iarna a venit mai devreme, la debutul lui decembrie 1941, şi s-a năpustit asupra nemţilor cu minus 30 de grade. În ţinută de vară, pentru că Hitler nu luase în calcul posibilitatea ca înaintarea în inima Rusiei să fie încetinită de rezistenţa oarbă a ruşilor, nemţii au fost cît pe-aci s-o ia la fugă înapoi, peste graniţă. A trebuit să intervină Hitler, care a salvat Germania de la dezastrul retragerii de tip Napoleon.
Nu numai în cazul lui Hitler, dar şi în cel al lui Napoleon, Vremea a intervenit în forţă de partea unuia dintre combatanţi – de partea englezilor – prin ploaia de peste noapte la Waterlloo, care a obligat Marea armată să amîne ofensiva, ceea ce a dat răgazul necesar englezilor.
Luînd aminte la amănuntele astea, m-am gîndit că n-ar strica un eseu despre Rolul Meteo în istoria omenirii. Uite, de exemplu, bomba de la Hiroşima a putut fi lansată şi odată cu ea a putut fi născută spaima de Apocalipsa nucleară, datorită vremii frumoase. Se pare că multe momente de răscruce ale omenirii au fost determinate într-o direcţie şi nu în alta din cauza vremii. Cred că la un moment dat meditasem la ipoteza de lucru a unei istorii sub înfăţişarea unui vehicol ajuns la răscrucea mai multor drumuri. De ce a luat-o omenirea pe un drum şi nu pe altul, contrazicînd fatalismul de tip marxist? Intervenţia unor factori precum Vremea ar putea da un răspuns.
*
Siguranţa de ieri e SRI de azi. Observaţie a lui Nae Ionescu în tableta În zodie nouă din Cuvîntul 1 noiembrie 1927, de mare actualitate:
„Pentru a se menţine şi pentru a convinge ţara de necesitatea absolută a permanentizării Partidului Liberal la cîrma ţării, d-l Ion Brătianu recurge la mijloace pe care pînă acum nu le întrebuinţa decît o Siguranţă generală oarecare şi ea în nevoie să-şi justifice existenţa: organizează sau cel puţin descoperă comploturi.”
Siguranţa de ieri e SRI de azi.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36