Ion Cristoiu: Scînteia, 1946: „După audienţă, tov. ministru Gheorghiu-Dej a însoţit pe M.S. Regele într-o plimbare cu automobilul”

  • Ion Cristoiu: Zicere din Tacitus, Anale, cartea a XIII-a, pe care mi-o pot însuşi „Bătrînii, care au destul timp liber ca să pună faţă în faţă vremurile apuse şi pe cele de acum, făceau constatarea că, dintre toţi împăraţii, Nero cel dîntîi a avut nevoie de elocinţa altuia.”
  • Ion Cristoiu: Citind despre Claudius mi-e imposibil să scap de imaginea bîlbîitului şi neisprăvitului din serialul britanic Eu, Claudius Împărat. De altfel şi Tacitus impune această imagine, mai ales prin paginile de proză de geniu (....)
  • Ion Cristoiu: Scînteia din 10 iunie 1946 publică pe prima pagină : Tov. Gheorghe Gheorghiu-Dej, ministrul Comunicaţiilor şi Lucrărilor Publice, a fost primit ieri, 8 iunie, la ora 11 în audienţă de lucru, de către M. S. Regele, la Sinaia. După audienţă, tov. ministru Gheorghiu-Dej a însoţit pe M.S. Regele într-o plimbare cu automobilul,
Urmărește
742 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Scînteia, 1946: „După audienţă, tov. ministru Gheorghiu-Dej a însoţit pe M.S. Regele într-o plimbare cu automobilul”

Ion Cristoiu: Scînteia, 1946: „După audienţă, tov. ministru Gheorghiu-Dej a însoţit pe M.S. Regele într-o plimbare cu automobilul”

Despre Tiberiu. Aseară, profitînd de aşteptarea la dentist (mai mult decît pitorească atmosfera de aici, cu amici şi copii de-ai doctorului vîrîndu-se pe fir şi multele scaune, pe la care trece, ca un bucătar pe la oalele de pe sobă, doctorul), m-am apucat să caut pe internet cărţi despre Roma imperială. Am cumpărat de pe Kindle două cărţi semnate de Catherine Salles, L’Antiquité romaine des origines à la chute de l’Empire şi  L’amour au temps des romains. Lucrurile au mers destul de uşor. Deschizînd Kindle de pe IPad dau peste cele două cărţi. Am chiar vreme să mă uit un pic la paginile despre Întrecerile de care, responsabile la noi de confuzia dintre Circ şi Circus Maximus în zicala Pîine şi circ, care ar trebui să fie Pîine şi Întreceri, în genul fotbalului sau al fotbalului american. Deschid şi cartea despre Tiberius, tocmai în dimineaţa aceea ridicată de la Poştă. La Bibliografie, unde caut un istoric oficial al lui Tiberius, dau peste o carte despre care habar n-aveam:

 Ernst Kornemann, Tiberius, apărută în 1960 în Germania, tradusă în Franţa la Payot, în 1962.

Aproape imposibil s-o cumpăr de pe Internet. Amazon.fr, dar şi Rakuten refuză adrese din România. Cu chiu cu vai reuşesc s-o comand de pe un site pînă acum neştiut de mine Galaxidion.com. Căutînd în dimineaţa asta titlul exact al cărţii lui Kornemann descopăr că despre Tiberiu a scris şi Lidia Storoni Massolani, Tibère – Ou la Spirale du pouvoir. La force irrésistible du despotisme, traducere în franceză a versiunii originale, în italiană, Tiberio –  o la spirale del potere. La forza irresistible del despotismo, Rizzoli, 1981. Nu reuşesc s-o cumpăr. Site-urile care o menţionează ţin să precizeze că nu mai e în stoc. Poate că la Nisa să dau de ea.

 

*

 

De reţinut. Zicere din Tacitus, Anale, cartea a XIII-a, pe care mi-o pot însuşi:

„Bătrînii, care au destul timp liber ca să pună faţă în faţă vremurile apuse şi pe cele de acum, făceau constatarea că, dintre toţi împăraţii, Nero cel dîntîi a avut nevoie de elocinţa altuia.”

Aş putea folosi zicerea într-un comentariu axat pe recapitularea unor evenimente.

 

*

 

La ce tresare Împăratul. Am ales în cele din urmă, dintre cărţile care stau lîngă pat, dintre Pierre Grimal Civilizaţia romană şi Mika Waltari, Romanul. Îl începusem la un moment dat şi l-am lăsat deoparte, pentru că acţiunea se petrecea în Antiohia. Cum însă personajele s-au deplasat între timp la Roma, citesc seară de seară înaintea căderii în somn cîteva pagini din carte. Ca şi în cazul volumului despre Constantinopol, Mika Waltari (un maestru al romanului istoric, zice Le Monde, eu cred însă că nu-l bate pe Vintilă Corbu), prelucrează cu talent datele de istorie pentru a ne reda o frescă a Romei sub Claudiu. Am ajuns la paginile în care tînărul Minitius merge la Bibliotecă pentru a citi plicticoasa carte a lui Claudius despre etrusci. Aşa cum îi spuneam noii mele moderatoare, în holul de la BAR, citind despre Claudius mi-e imposibil să scap de imaginea bîlbîitului şi neisprăvitului din serialul britanic Eu, Claudius Împărat. De altfel şi Tacitus impune această imagine, mai ales prin paginile de proză de geniu în care descrie aventura reacţiilor lui Claudius la ştirea că Messalina, nevastă-sa, s-a căsătorit la Roma, în văzul tîrgului, cu Silius. Împăratul tresare doar cînd i se spune că prin asta şi-ar putea pierde tronul. Că nevastă-sa divorţase de el fără ştirea lui şi se măritase cu altul, nu pare să-l tulbure prea tare.

 

*

 

Din presă. Scînteia din 10 iunie 1946 publică pe prima pagină acest Comunicat:

„Audienţa de lucru a tov. Gh. Gheorghiu-Dej la M.S. Regele

 

Tov. Gheorghe Gheorghiu-Dej, ministrul Comunicaţiilor şi Lucrărilor Publice, a fost primit ieri, 8 iunie, la ora 11 în audienţă de lucru, de către M. S. Regele, la Sinaia. După audienţă, tov. ministru Gheorghiu-Dej a însoţit pe M.S. Regele într-o plimbare cu automobilul, în cursul căreia Suveranul a binevoit a-i da preţioase indicaţiuni cu privire la lucrările de refacere a şoselelor naţionale. După înapoierea la Sinaia, M. S. Regele a reţinut la dejun pe tov. ministrul Georghiu-Dej.”

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro


 [IC1]v

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici