- Home
- Editorialiștii
- (16.08.2024, 07:40)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Scriam în decembrie 1995. Semnificaţiile alegerilor din Rusia. Victoria nostalgiei după Măreţia Maicii Rusii
- Ion Cristoiu: După prăbuşirea Uniunii Sovietice, ruşii au văzut uluiţi descrescînd de la o zi la alta această măreţie a imperiului lor. Treptat, treptat, Moscova a fost scoasă din toate jocurile planetare. Rusia a fost deseori umilită în zonele sale tradiţionale de influenţă.
- Ion Cristoiu: Victoria comuniştilor şi a naţionaliştilor lui Jirinovski s-a bazat şi pe înverşunata denunţare a regimului Elţîn pentru îngenuncherea Rusiei în faţa Occidentului, ba chiar şi pentru o aşa-zisă trădare de către Kremlin a intereselor naţionale.
- Ion Cristoiu: E limpede astfel că în perioada următoare politica externă a Rusiei va suferi mutaţii substanţiale. Va fi vorba de o ofensivă extraordinară a diplomaţiei moscovite pentru ca ruşii să fie satisfăcuţi din plin în conştiinţa lor orgolioasă că nimic nu se poate face în Europa şi pe planetă fără bunăvoinţa lor.
Urmărește
347 afișări
Ion Cristoiu: Scriam în decembrie 1995. Semnificaţiile alegerilor din Rusia. Victoria nostalgiei după Măreţia Maicii Rusii
În finalul „Sufletelor moarte” Gogol îşi imagina Rusia ca o troică trecînd în goană prin lume, în timp ce popoarele se pleacă în faţa ei pe rînd. După cel de-al doilea război mondial, acest vis secret al ruşilor, atît de puternic exprimat de către marele scriitor, şi-a găsit împlinire deplină. Fiecare locuitor al imensului spaţiu întins de la Chişinău pînă la Vladivostok era stăpînit de mîndria secretă de a vedea că Rusia, poreclită acum Uniunea Sovietică, stăpîneşte practic popoarele din Europa de Est şi Centrală. Ca să nu mai spun că acest orgoliu era alintat şi de conştiinţa că întreg Occidentul tremura la gîndul că va veni o dimineaţă în care se va trezi cu străzile Parisului, ale Romei, ale Berlinului occidental pline de tancurile sovietice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
-
Răstunare de situaţie în cazul atacului din Germania. Teroristul pare a fi anti-religie şi anti-imigraţie
După prăbuşirea Uniunii Sovietice, ruşii au văzut uluiţi descrescînd de la o zi la alta această măreţie a imperiului lor. Treptat, treptat, Moscova a fost scoasă din toate jocurile planetare. Mai mult, din cauza unei politici lipsite de abilitate a Occidentului şi a SUA, Rusia a fost deseori umilită în zonele sale tradiţionale de influenţă. Un exemplu convingător în acest sens îl reprezintă brutalitatea cu care americanii şi-au impus punctul de vedere în fosta Iugoslavie. Drept urmare, adversarii lui Gorbaciov, mai întîi, şi ai lui Boris Elţîn, mai apoi, s-au apucat să-şi făurească un însemnat capital politic bătînd monedă pe tema situaţiei umilitoare în care a fost trimisă Rusia lui Petru cel Mare şi Uniunea Sovietică a lui Stalin.
Acest capital politic şi-a spus cuvîntul în recentele alegeri. Victoria comuniştilor şi a naţionaliştilor lui Jirinovski s-a bazat şi pe înverşunata denunţare a regimului Elţîn pentru îngenuncherea Rusiei în faţa Occidentului, ba chiar şi pentru o aşa-zisă trădare de către Kremlin a intereselor naţionale. Nu întîmplător, imediat după anunţarea rezultatelor, Ghenadi Ziuganov a cerut demisia ministrului de externe al Rusiei, Andrei Kozîrev, personalitate care a făcut şi anterior obiectul unor critici acerbe pe tema unei continue cedări în faţa aroganţei occidentale.
Fireşte, politica externă a Rusiei rămîne mai departe apanajul lui Boris Elţîn. Victoria naţionalist-comuniştilor e însă un test de care actualul preşedinte rus nu poate să nu ţină cont. O dată încheiat scrutinul legislativ, s-a declanşat bătălia pentru alegerile prezidenţiale. Dacă nu vrea să le piardă, Boris Elţîn nu-şi poate permite să neglijeze acest test reprezentat de victoria în alegeri a nostalgiei după măreţia Maicii Rusii. În consecinţă, chiar şi neglijînd suveran punctul de vedere al Dumei, actualul preşedinte va fi obligat să ia în calcul orgoliul imperial rusesc. Perioada care urmează se anunţă hotărîtoare pentru viitorul său politic. În hotarele ei, Boris Elţîn trebuie să se străduie din răsputeri să demonstreze viitorilor săi alegători că în pieptul său de aramă bate o inimă de ţar. Adică o inimă plesnind de trufie imperială. Pentru aceasta, Boris Elţîn va trebui să fie mult mai ferm faţă de Occident, să se dea peste cap pentru ca Moscova să-şi spună cuvîntul în toate marile probleme ale lumii.
E limpede astfel că în perioada următoare politica externă a Rusiei va suferi mutaţii substanţiale. Direcţia acestei schimbări poate fi sesizată pînă şi de un ageamiu în materie de politică internaţională. Va fi vorba de o ofensivă extraordinară a diplomaţiei moscovite pentru ca ruşii să fie satisfăcuţi din plin în conştiinţa lor orgolioasă că nimic nu se poate face în Europa şi pe planetă fără bunăvoinţa lor. E previzibilă în aceste condiţii şi reacţia Occidentului. Aşa cum ne arată experienţa imediat postbelică, Vestul se va strădui din răsputeri să se adapteze acestei noi situaţii.
Cancelariile occidentale sunt conştiente, după victoria în alegeri a imperialismului rus, că o continuare a sfidării de pînă acum la adresa Moscovei riscă să-i întărească pe adversarii lui Boris Elţîn. Şi cum actualul preşedinte rus e de preferat lui Ghenadi Ziuganov sau Vladimir Jirinovski, Occidentul va căuta să răspundă nevoii lui Boris Elţîn de a demonstra propriului popor că nu e un trădător al intereselor naţionale, că e un demn urmaş al lui Petru cel Mare şi al lui Stalin. În paralel însă, după un tipic deja cunoscut, Vestul se va strădui să sprijine orgoliul de independenţa faţă de Moscova a fostelor republicii sovietice. Un potop de simpatii politice şi financiare se va abate asupra unor ţări ca Ucraina, Republica Moldova, cele mai vizate de planurile naţionalist-comuniste ruseşti de refacere a URSS. Cine vor fi principalele victime ale acestui joc dublu al Occidentului ? Indiscutabil, ţările din Europa Centrală şi de Est, între care locul de frunte îl va ocupa România. (Evenimentul zilei, 21 decembrie 1995)
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Ion Cristoiu: Scriam în decembrie 1995 despre: Semnificaţiile alegerilor din Rusia.Victoria nostalgiei după imperialismul moscovit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe