- Home
- Editorialiștii
- (17.04.2022, 09:05)
Ion Cristoiu: Tradiţia rusificării
- Ion Cristoiu: Ţările Europei Centrale şi de Est au încercat experienţa unei rusificări nuanţate: cultura rusă – nu neapărat sovietică – a fost impusă ca model (de aici didacticismul literaturii proletcultiste, inspirat din activismul marii proze ruse), antioccidentalismul a fost dublat de iubirea faţă de Rusia, limba rusă a înlocuit toate limbile străine, şefii au fost obligaţi să se şcolească la Moscova.
- Ion Cristoiu: Profunzimea rusificării a urmat legea eternă a raportului între cultura cuceritorului şi cultura cuceritului. Cănd cultura cuceritorului a fost superioară celei a cuceritului ( vezi Galia faţă de romani) teritoriul pe care s-a pus stăpînire a fost spaţiul unei cuceriri culturale depline.
- Ion Cristoiu: Sub forma URSS Imperiul Rus a cucerit şi ţări europene cu o tradiţie culturală puternică, greu de stăpînit de cultura rusă, rusificarea a fost superficială. Aşa se explică de ce, după măsurile de independenţă luate de România după 1964, cultura română s-a eliberat peste noapte de sub stăpînirea culturii ruse.
Urmărește
12522 afișări
Ion Cristoiu: Tradiţia rusificării
Socotind că voi termina cîndva notele de călătorie în Turkmenistan, m-am apucat de o carte găsită în bibliotecă şi cumpărată nu ştiu cînd: Histoires des peuples de lʼex-URSS, du IXe siècle à nos jours, Perrin, 1993, (Istoria popoarelor din fosta URSS din secolul al IX-lea pînă azi) de Henry Bogdan.
Henry Bogdan mi-e cunoscut.
Am citit de el Histoire des pays de lʼEst, des origines à nos jours, Perrin, 1992.
Istorie a ţărilor socialiste, destul de tendenţioasă în privinţa României, capitolul despre noi deconspirînd antipatia ungurului care e autorul.
Wikipedia, varianta franceză, îl prezintă drept „un istoric francez de origine maghiară”, specialist în Europa Centrală şi de Est
La început m-am rezumat la paginile despre Cucerirea Turkmenistanului de către ruşi. A avut loc între 1860 şi 1870. Istoricii o consideră ultima mare cucerire rusească în Asia Centrală. Imperiul s-a oprit la graniţele Afganistanului, unde ar fi trebuit să se confrunte cu Imperiul britanic. N-a fost prea greu să sar la paginile despre stăpînirea asupra Caucazului, a Armeniei şi asupra Asiei Centrale.
A trebuit să citesc tot volumul.
Prima notă pe care ţin neapărat s-o transcriu e următoarea:
După prăbuşirea comunismului, istoricii, publiciştii şi eseiştii s-au năpustit asupra răposatei URSS, sforţîndu-se să aprofundeze felul în care popoare diferite au suferit în ceea ce s-a numit, din poreclă, Imperiul sovietic.
Atenţia fixată asupra Imperiului sovietic a istovit inteligenţele analitice. Acestea n-au mers mai departe înapoi în timp, pentru a iscodi un imperiu pe care ţarii l-au lăsat moştenire tovarăşilor bolşevici:
Imperiul rus.
Cu mici excepţii (Polonia, Finlanda, Ţările baltice şi Basarabia) URSS a cuprins în hotarele sale teritoriile imperiului rus făurit de ţari.
Cuceririi armate, avînd drept pretext eliberarea de sub jugul turcesc (curios, în 1944-1945, ţările din Europa Centrală şi de Est au trecut sub stăpînirea sovietică în numele eliberării de sub jugul fascist!), i-a urmat o cruntă politică de rusificare.
Iscodită, politica ţaristă din Imperiul rus ne ajută să înţelegem politica sovieticilor din Imperiul URSS postbelic:
- Ca şi în timpul regimului ţarist, unificarea a luat în calcul specificul teritoriilor. În cele trecute cu forţa în URSS, a fost vorba de o rusificare pe cît de violentă, pe atît de completă. Ţările Europei Centrale şi de Est au încercat experienţa unei rusificări nuanţate: cultura rusă – nu neapărat sovietică – a fost impusă ca model (de aici didacticismul literaturii proletcultiste, inspirat din activismul marii proze ruse), antioccidentalismul a fost dublat de iubirea faţă de Rusia, limba rusă a înlocuit toate limbile străine, şefii au fost obligaţi să se şcolească la Moscova.
- Profunzimea rusificării a urmat legea eternă a raportului între cultura cuceritorului şi cultura cuceritului. Cănd cultura cuceritorului a fost superioară celei a cuceritului ( vezi Galia faţă de romani) teritoriul pe care s-a pus stăpînire a fost spaţiul unei cuceriri culturale depline. Cînd, ca în cazul Greciei faţă de Roma, cuceritul a fost superior cultural cuceritorului, cultura romană a fost influenţată de cea elină. Sub forma URSS Imperiul Rus a cucerit şi ţări europene cu o tradiţie culturală puternică, greu de stăpînit de cultura rusă, rusificarea a fost superficială. Aşa se explică de ce, după măsurile de independenţă luate de România după 1964, cultura română s-a eliberat peste noapte de sub stăpînirea culturii ruse.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Pâinea durerii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe