- Home
- Editorialiștii
- (25.06.2022, 07:52)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge
Urmărește
2201 afișări
Ion Cristoiu: Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge
În literatură e ca-n amor. Femeia inimii îţi jură că eşti primul cu care-şi înşală bărbatul. Fireşte că nu-i aşa. Au mai fost şi alţii. Dar asta n-are importanţă. Important e că te iubeşte. Şi mai ales că tu te răsfeţi o clipă în iluzia de a fi primul. În literatură, depeni deseori o opinie încîntat că-i o noutate absolută. Pentru a-ţi da seama, după aceea, că a mai fost şi altora amantă. Pe sub o asemenea lege a trecut şi subsemnatul. Cartea mea de călătorii, Lumea văzută de un român rupt în fund, s-a vrut o luare în răspăr a maladiei care e turismul modern. Vîrît într-un grup, ca oaia într-o turmă, călătorul e dus de colo pînă colo în autocare elegante. Programul său nu e unul al sufletului. Îl stabileşte deseori, cu calculatorul, firma de turism. Principiul fundamental rămîne cel al grabei de om hămesit. Lucrurile, priveliştile nu sînt văzute, ci bifate. Totul e un iureş ameţitor. N-ai timp sufleteşte să-ţi asumi un apus de soare. Costă şi, mai ales, trebuie să urci în autocar. Nu de alta, dar grupul riscă să piardă masa. Implicit, aşadar, pledam pentru o altfel de călătorie. O călătorie tradiţională, organizată de sufletul tău şi nu de o firmă de turism. O călătorie în care totul să-ţi aparţină: mersul pe jos, privirile lăsate să-şi facă de cap, timpul de popas. Credeam, cînd am scris cartea, că eram primul condeier zbîrlit împotriva turismului americanizat, împotriva trecerii printre privelişti ca gîsca prin apă. La cîtva timp după apariţia cărţii, mi-am dat seama, nu fără ruşine, că mă lăudasem prosteşte. Aveam un înaintaş. Şi încă unul mare, mare de tot: Mihail Sadoveanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Drumuri, a treisprezecea poveste de la Bradul Strîmb, e o capodoperă de ironie la adresa turismului americanizat. Autorul ia drept exemplu un traseu: mînăstirile din ţinutul Neamţ. Călătoria asta poate fi făcută în două feluri: modern, ca în 1943, cînd apare volumul Poveştile de la Bradu Strîmb, sau tradiţional, cum îi place lui Sadoveanu. Excursia modernă stă sub semnul gîfîielii. Într-o jumătate de zi dai gata Neamţu, Văratic, Agapia, şi-ţi mai rămîne timp şi pentru un prînz copios:
„Astăzi mijloacele de locomoţie rapide înlesnesc vizitarea frumoaselor ctitorii Neamţu, Văratic şi Agapia, într-o jumătate de zi. Călătorii trebuie să vîre în această jumătate de zi - şi fac asta cu plăcere - ora prelungită a unui prînz copios. După ce văd cu cea mai mare grabă tot ce este de văzut şi leapădă tot ceea ce le-ar putea cere o sforţare a picioarelor proprii, salută mai mult cu entuziasm decît cu regret peisagiile istorice şi schimbă într-un ceas orizontul, căci numai la Vatra Dornei pot găsi un hotel bun şi, de la Vatra Dornei, trebuie să ia, a doua zi, Valea Bistriţei în sus la Cîrlibaba- Prislop-Sighet, munţii Maramureşului, caleidoscop accelerat din care, după ce automobilul a înregistrat un circuit de o mie de km, nu-ţi mai rămîne decît o viziune convenţională şi fumurie“.
Scriitorul crede că formula e de import. Americanii, zice el, au introdus în lumea călătoriilor un element definitoriu: viteza. Se ia un traseu şi se împarte în puncte. Fiecărui moment i se atribuie un timp limitat. Americanul, grăbit din naştere, poate încheia călătoria mulţumit: a vizitat tot ce scrie în ghid că trebuie vizitat:
„Cercetînd acum cîţiva ani muzeele şi pinacotecile olandeze, cu popasuri îndelungi şi întreruperi necesare, am aflat de la un localnic, om cultivat şi inteligent, că metoda aceasta de a vedea mult şi repede au introdus-o în Europa americanii. Împărţind Europa în tranşe, orînduindu-şi expediţiile în chip strict, în anumite zile şi între anumite trenuri, călătorii de peste ocean negreşit nu puteau acorda marilor pinacoteci de pictură flamandă şi olandeză decît un timp minimal. Acei cîţiva kilometri de galerii, în care stau una lîngă alta capodoperile veacurilor, trebuiau totuşi realizaţi; deci era necesară o viteză de record. Astfel, grupele americane vizitau fără să vadă. Moda şi practica aceasta a oamenilor grăbiţi s-a introdus şi în ţara noastră. Se observă deci şi la noi spectacolul bizar al unor tipi care nu cunosc hărnicia decît în această ipostază, realizînd distanţe fără scop.“
Pentru a satiriza cea de a doua formulă, Sadoveanu apelează la un dialog cu un posibil adept al americanismului în turism. El, scriitorul, împătimit al călătoriei tradiţionale, strămoşeşti, se preface, viclean, că-i dă sfaturi celui pornit într-o excursie americanizată pe la mănăstiri. Conştient că respectivul nu-l va asculta, scriitorul îl avertizează, de exemplu, că la Neamţu se ajunge cu mare dificultate. Bogăţia priveliştii răscumpără însă hurducăturile maşinii prin gropile tipic româneşti, devenite bun naţional:
„Nu ştiu cum ai să ajungi la Neamţu, căci drumurile scumpei noastre patrii sînt din ce în ce mai puţin bune. Nu le-aş dori excelente decît ca să nu ne sfărîmăm oasele la trecerea gropilor şi ca să nu ne muşcăm limba; să putem avea ochii deschişi ca să vedem, şi limba nedureroasă ca să putem lăuda perspectivele. După ce treci de pădurea de la Moţca, faimoasă odinioară prin bandele de hoţi care instalaseră vamă la acel drum mare, se deschide lumina din valea Moldovei, şi munţii sub văe de ceaţă se apropie. Treci podul de la Timişeşti; ai impresia că aerul s-a subţiat: satele iau tonuri de acuarelă; copiii au mai multă sprinteneală; femeile au pus pe ele culori mai vii şi par mai tinere.“
Trăirea peisajului cere popas îndelungat. Sadoveanu ştie însă că-şi bate gura de pomană. Turistul modern străbate totul în goană, fără să încerce o clipă trăirea autentică. El nu călătoreşte, fuge.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe