- Home
- Editorialiștii
- (16.11.2020, 07:39)
- Gabriela Antoniu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Un nou hei-rup prostesc şi inutil: Şo pe ATI
- Ion Cristoiu: La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat. Putem spune că o mare parte din responsabilitate a avut-o şi nevoia de profit a proprietarilor. La Piatra Neamţ incendiul a avut loc la o instituţie a statului. Statul român e unicul responsabil pentru morţii şi răniţii de la spital.
- Ion Cristoiu: La Colectiv incendiul a avut loc într-un loc departe de atenţia autorităţilor. La Piatra Neamţ incendiul a avut loc într-o secţie de Terapie intensivă unde erau internaţi bolnavi de Covid19. Secţiile de terapie intensivă (ATI) sînt la ora actuală printre cele mai cunoscute spaţii din ţară.
- Ion Cristoiu: Comentînd măsurile luate de Guvernul Ponta scriam în data de 1 noiembrie 2015 sub titlul Un nou hei-rup prostesc şi inutil: Şo pe cluburi! Are vreun rost să scriu ceva şi despre măsura luată de Guvernul Ludovic Orban de controlare la sînge a secţiilor ATI?. Nu, am scris despre rezultatul acestei măsuri acum 5 ani
Urmărește
4010 afișări
Ion Cristoiu: Un nou hei-rup prostesc şi inutil: Şo pe ATI
Publicistul Ion Cristoiu face o comparaţie între incendiul de la clubul Colectiv de acum 5 ani şi cel de la Spitalul Judeţean Neamţ şi constată acelaşi heirupism în luarea de măsuri care să prevină astfel de tragedii, autorităţile trecând de la acţiunea “Şo pe cluburi” la “Şo pe ATI”.
Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:
“Despre Tragedia de la Piatra Neamţ din seara zilei de 14 noiembrie 2020, m-am pronunţat în formulă video: la Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro, la emisiunea Gîndurile lui Cristoiu, de pe Aleph News şi în intervenţiile prin Skype la emisiunea Mariei Coman şi la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3. De fiecare dată, am comparat cazul de la Spitalul din Piatra Neamţ din 14 noiembrie 2020 cu cel de la clubului Colectiv din Bucureşti din 30 octombrie 2015. Am apelat la această comparaţie mai întîi pentru a putea semnala două deosebiri fundamentale, care fac din Tragedia de la Piatra Neamţ ceva mai cumplit decît tragedia de la Colectiv, deşi numărul de victime e mult mai mic:
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
- La Colectiv incendiul a avut loc într-un club privat. Putem spune că o mare parte din responsabilitate a avut-o şi nevoia de profit a proprietarilor. La Piatra Neamţ incendiul a avut loc la o instituţie a statului. Statul român e unicul responsabil pentru morţii şi răniţii de la spital.
- La Colectiv incendiul a avut loc într-un loc departe de atenţia autorităţilor. La Piatra Neamţ incendiul a avut loc într-o secţie de Terapie intensivă unde erau internaţi bolnavi de Covid19. Secţiile de terapie intensivă (ATI) sînt la ora actuală printre cele mai cunoscute spaţii din ţară. Se vorbeşte despre ele în presă, în opinia publică, autorităţile invocă de dimineaţă pînă seara măsurile luate pentru a mări capacitatea de primire la ATI. Însuşi preşedintele României a vorbit despre ATI într-o conferinţă de presă care a urmat unei şedinţe de lucru cu cei responsabili de managerizarea internărilor şi tratamentelor la Terapie intensivă.
Despre Tragedia de la Colectiv, cu un accent deosebit pe reacţia autorităţilor de la vremea respectivă, am scris şi publicat mai multe comentarii atît pe cristoiublog.ro, cît şi în Evenimentul zilei, dat fiind că ţineam zilnic două rubrici de radiografie a realităţilor în mişcare. Preocupat de compararea celor două tragedii, am mers la textele publicate atunci pentru a vedea ce semnalam în legătură cu concluziile trase de autorităţi din groaznicul accident. Şi am descoperit cu acest prilej că în materie de reacţii autorităţile par a fi aceleaşi din anul 2015, anul tragediei de la Colectiv. Par că se referă la Guvernul PSD Victor Ponta. Există şi o autoritate care e aceeaşi atît în octombrie 2015, cît şi noiembrie 2020: Preşedintele Klaus Iohannis.
Astfel comentînd măsurile luate de Guvernul Ponta scriam în data de 1 noiembrie 2015 sub titlul Un nou hei-rup prostesc şi inutil: Şo pe cluburi:
<În cadrul deja tradiţionalei scenete publicitare din deschiderea şedinţei de Guvern de sîmbătă, 31 octombrie 2015, premierul Victor Ponta a anunţat, ca măsură provocată de Tragedia de la Clubul Colectiv controlarea la sînge în toată ţara a cluburilor. El s-a adresat astfel lui Gabriel Oprea şi Raed Arafat:
«Săptămîna viitoare să veniţi rapid cu un plan de verificare în toată ţara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sînt o mulţime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm… Bun, ştiu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificaţi dumneavoastră că la nevoie noi sîntem cei care intervenim, nu primăria, şi vreau să veniţi săptămîna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întîlnesc oameni şi există aceste situaţii.»>
Duminică 15 noiembrie 2020, după Tragedia de la Piatra Neamţ, un Comunicat de presă al Guvernului anunţa că în cadrul unei întîlniri de lucru a premierului Ludovic Orban cu factori de răspundere:
<S-a decis ca, începînd cu ziua de luni, echipe mixte ale Direcţiilor de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă să desfăşoare controale în toate secţiile de terapie intensivă de la nivel naţional pentru verificarea instalaţiilor şi a condiţiilor de punere în funcţiune a aparaturii medicale>.
Despre decizia luată de Guvernul Ponta în 31 octombrie 2015 scriam în comentariul din 1 noiembrie 2015:
<Potrivit tradiţiei naţionale, grupe de asalt alcătuite de Autorităţi vor purcede la verificarea cluburilor, la închiderea şi amendarea unora, la avertizarea altora. Cum se întîmplă de obicei în asemenea cazuri, hei- rup-ul va dura puţin. Între timp, vor veni alte emoţii colective şi Guvernul o va lăsa mai moale cu campania împotriva cluburilor. Măsurile promise vor fi uitate în sertar. Şmecherii care patronează astfel de bombe vor reveni în piaţă. Dacă li s-a închis clubul, îl vor redeschide sub alt nume.
Aşa s-a întîmplat după fiecare tragedie. Pot face aici o lungă listă de hei-rup-isme stîrnite de o Tragedie şi rămase fără nici un rezultat în realităţi.
După tragedia cu autocarul din Muntenegru (23 iunie 2013, 18 morţi, 29 de răniţi) s-a declanşat hei-rup-ul Şo pe firmele de transport!
A trecut emoţia, a trecut şi hei-rup-ul, în realitate nu s-a întîmplat nimic. Pînă la o nouă tragedie de acest tip. După Mihăileşti s-a declanşat hei-rup-ul Şo pe firmele de transport periculos! După fiecare inundaţie, se declanşează hei-rup-ul Trebuie să facem îndiguiri!
Hei-rup-ul Şo pe cluburi! e motivat de Victor Ponta ca necesar pentru ca «să evităm pe viitor, dacă e posibil, asemenea tragedii.»
Prin asemenea tragedii se înţeleg cele provocate de un incendiu la un club de noapte lipsit de lucrurile elementare împotriva incendiilor.
E posibil ca după acest Hei-rup să nu se mai repete o tragedie precum cea de la Clubul Colectiv.
Da, dar e posibil să se producă o tragedie din ruperea unui pod plin de maşini prost făcut sau una din ruperea unui baraj sau una din prăbuşirea unei construcţii aiurea.
După fiecare din aceste tragedii, se vor declanşa hei-rup-uri menite a evita pe viitor astfel de tragedii.
Şi cu toate acestea tragediile nu se vor încheia.
Ca să le încheiem ar trebui să ne mutăm într-altă ţară.
Într-o ţară în care administrarea lucrurilor nu se face prin hei-rup-uri.>
Ar trebui să scriu ceva şi despre măsura luată de Guvernul Ludovic Orban de controlare la sînge a secţiilor de Terapie intensivă.
Are însă vreun rost ?
Fireşte că nu.
Am scris deja despre rezultatul acestei măsuri cu cinci ani în urmă pe 1 noiembrie 2015, cînd am comentat cazul Colectiv”.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: În ochiul ciclonului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe