- Home
- Editorialiștii
- (19.10.2024, 07:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ion Cristoiu: Viaţa nouă vine în sat cu GAZ-ul
- Ion Cristoiu: În toate prozele, începînd cu Desfăşurarea lui Marin Preda şi terminînd cu Cuscrii lui Alecu Ivan Ghilia, satul e prezentat într-o stare de împietrire. Pe drumul către sat vine însă activistul de partid, plecat de la oraş pentru a-i convinge pe ţărănoii grei de cap să-şi dea pămîntul la colectiv.
- Ion Cristoiu: Ca orice duşman de clasă din literatura perioadei, chiaburul are instinctul primejdiei întruchipate de noile vremuri. Deşi nu vede călătorul din maşină, el simte imediat că-i un reprezentant al regimului de democraţie populară.
- Ion Cristoiu: Chiar dacă în romanele din anii proletcultismului n-au fost înfăţişate abuzurile acestor activişti, această venire din afară a activistului de partid sugerează că procesul de colectivizare a fost adus în satul românesc din exterior.
Urmărește
1455 afișări
Ion Cristoiu: Viaţa nouă vine în sat cu GAZ-ul
Literatura consacrată colectivizării din perioada 1947-1953, dar şi cea din anii ulteriori, aplică din plin o schemă arhicunoscută.
În toate prozele, începînd cu Desfăşurarea lui Marin Preda şi terminînd cu Cuscrii lui Alecu Ivan Ghilia, satul e prezentat într-o stare de împietrire. Pe drumul către sat vine însă activistul de partid, plecat de la oraş pentru a-i convinge pe ţărănoii grei de cap să-şi dea pămîntul la colectiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Înfiinţarea GAC din Nopţile din iunie de Petru Dumitriu beneficiază de prezenţa unor activişti din afara satului: doi activişti ai CC al PMR şi secretarul Comitetului de Partid al plasei Vladomira. Că acţiunea e provocată din exteriorul satului, sat văzut ca o lume închisă şi înapoiată, se desprinde din primele pagini ale nuvelei. Ele surprind cîţiva ţărani trudind pe ogor şi aşteptînd sosirea maşinii în care se află cei trimişi de oraş să înfiinţeze GAC-ul. Ţăranca săracă, Maria lui Cebuc, vede astfel apariţia maşinii pe şosea:
„Dar era o nădejde. Una singură, şi cînd se gîndea la ea Maria lui Cebuc simţea o căldură cum i se urcă în piept, în gîtlej. Bine. Să aşteptăm, să vedem. Poate, – poate că e adevărat. Aştepta, să vadă. Atunci, în amurg, crescuse, se apropiase norul de praf, trecuse o maşină vopsită verzui, una din miile de maşini pe care le-a semănat războiul pe şoselele tuturor ţărilor, maşini făcute pentru război, dar întrebuinţate în aceste părţi ale lumii pentru pace. O cunoştea Maria lui Cebuc: maşina Comitetului de Plasă al Partidului. Vasăzică, într-adevăr, avea să se întîmple. Avea să fie cum fusese vorba atîta printre cei ca Maria lui Cebuc, care nu se ajutau între ei, că nu mai aveau din ce, cei mai de pe urmă din sat, cei care aproape că nu erau în rînd cu oamenii, cei cu totul dezbrăcaţi şi desculţi“. (Petru Dumitriu, Nopţile din iunie, Editura pentru Literatură şi Artă a Uniunii Scriitorilor din RPR, Bucureşti, 1950, pag. 16).
Noua viaţă intră în sat cu maşina şi în poemul La frasinii de la răscruce de A. E. Baconski
Într-o dimineaţă, în sat apare o maşină.
O observă Zoe, fata chiaburului Mureşanu, care i-o semnalează tatălui:
„Dimineaţă. Ce frumoasă zi!
Soarele la orizont s-arată.
În cerdac la Mureşan ieşi
Zoe, fiica lui cea mult umblată.
Dar deodată zgomot pe şosea;
Parcă se şi vede o maşină.
Din ceardacu-i, Zoe, cu privirea,
Se întreabă: «Cine-o fi să vină?»
Şi îndată strigă la chiabur:
— «Hai încoace, repede, tătică.»
Iar maşina trece şi în jur
Nori de praf, alene, se ridică.
«Cine-o fi aşa de dimineaţă?»
Mureşan se-ntreabă-nveninat.
Iar în ochi, ca o perdea de ceaţă,
Frica lui şi ura s-au lăsat.“ (A. E. Baconski, La frasinii de la răscruce, în volumul Poezii, ESPLA, 1950, pag. 9-10)
Ca orice duşman de clasă din literatura perioadei, chiaburul are instinctul primejdiei întruchipate de noile vremuri. Deşi nu vede călătorul din maşină, el simte imediat că-i un reprezentant al regimului de democraţie populară.
Chiar dacă în romanele din anii proletcultismului n-au fost înfăţişate abuzurile acestor activişti, chestiunea apărînd mai tîrziu, în proza căreia i s-a mai zis şi a „obsedantului deceniu“, totuşi, chiar şi în anii stalinismului, această venire din afară a activistului de partid sugerează că procesul de colectivizare a fost adus în satul românesc din exterior.
E unul din exemplele date în Istoria literaturii proletcultiste, pe cale de-a fi dată la tipar, dezvăluiri ale adevăratei realităţi pe care le fac scriitorii din vremea respectivă, nu de puţine ori fără să vrea.
*
Scriam pe 19 octombrie 2014. Cît de tare sunt implicaţi ofiţerii SIE în Mafia retrocedărilor?
E deja o axiomă că-n spatele celor care au pretins retrocedări şi au primit sunt mulţi moştenitori de mîna a paişpea din străinătate. Că fiul sau, hai, nepotul unui bogătaş interbelic din Australia sau din Brazilia a citit despre generozitatea numită restitutio in integrum şi şi-a amintit că tatăl sau bunicul a avut nişte munţi şi un rîu în proprietate, parcă mai e de înţeles. Dar că un strănepot de verişoară din Honolulu, neştiind româneşte, s-a grăbit să ceară retrocedarea unor clădiri din centrul Bucureştilor, de cele mai multe ori fără să apară prin Capitală, asta deja începe să devină suspect. Suspect, deoarece mai mult ca sigur cineva a bătut la uşa strănepotului şi l-a informat c-ar putea pune mîna pe ditamai clădirea din Bucureşti sau pe o sumă de bani corespunzătoare. Şi cine să se ocupe de afacerea asta? întreabă cel din Australia sau din Brazilia, că eu nu n-am timp să vin la Bucureşti. Nu-i nimic, i se răspunde de cel care a bătut la uşă, ne ocupăm noi. Cine să ştie atît de bine neamurile mai mult sau mai puţin depărtate de peste hotare ale celor care au răposat în România? Păi cine altcineva decît unul de la SIE, serviciul care lucrează peste hotare, moştenitorul arhivei DIE, Securitatea externă, care-i fila pe românii din străinătate! Dacă aş fi director de gazetă, aş declanşa o investigaţie menită a descoperi cum au aflat unii urmaşii de peste hotare că au şi pot revendica o avere în România, cine i-a ajutat să recupereze averea pretinsă şi cu cît s-a pricopsit binevoitorul din afacerea asta. Sunt sigur că aş da de un ofiţer SIE. Cu ce altceva să se ocupe un ofiţer SIE?
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Ion Cristoiu: De ce nu fac politică
Citește și: Ion Cristoiu: August 1941: Toată presa românească era convinsă că ruşii sunt ca şi învinşi
Citește și: COMENTARIU Lelia Munteanu: Răul şi suportabilul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate