- Home
- Editorialiștii
- (29.02.2024, 21:05)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Lelia Munteanu: Şi-ar dori Netanyahu, de Ramadan, „şase săptămâni de calm”?
Urmărește
507 afișări
Sursa foto: Facebook/Benjamin Netanyahu
Întrebat de Margaret Brennan, gazda Face the Nation de la CBS, despre stadiul negocierilor de încetare a focului în Gaza, „despre care preşedintele Biden a spus că va aduce cel puţin şase săptămâni de calm”, premierul Netanyahu a răspuns cu fermecătoare ipocrizie: „Ei bine, nu sunt sigur de durata exactă, dar vă pot spune că lucrăm cu toţii la asta. Ne dorim [acordul]. Îmi doresc. Pentru că vrem să eliberăm ostatecii rămaşi - am adus deja jumătate dintre ei înapoi. Şi apreciez efortul combinat al Israelului, al Statelor Unite, de a aduce înapoi ostatecii rămaşi. Nu vă pot spune dacă îl vom avea. Dar dacă Hamas renunţă la pretenţiile sale delirante şi coboară - le poate aduce cu picioarele pe pământ - atunci vom avea progresul pe care ni-l dorim cu toţii”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Când preşedintele Biden anunţase încetarea focului ca iminentă, prim-ministrul Israelului n-a putut să-şi disimuleze mirarea. Netanyahu n-a dat nici un semn că ar fi interesat să se ajungă la un acord, dimpotrivă, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să nu se întâmple, inclusiv retrăgându-şi, fără un motiv întemeiat, reprezentanţii aflaţi la Cairo de la masa tratativelor.
Pe 10 martie începe Ramadanul (lună de post, sacră la musulmani), şi intenţia Washingtonului de a finaliza negocierile e îndreptăţită. Luna sfântă a musulmanilor aduce de obicei ciocniri între extremiştii de mabele părţi – palestinieni şi evrei. E perioada când măsurile de securitate israeliene, respectiv restricţionarea accesului, sporesc tensiunile din preajma moscheii Al-Aqsa din Ierusalimul de Est. (Nu degeaba liderii Hamas şi-au intitulat acţiunea barbară din 7 octombrie Potopul Al-Aqsa, un loc profund evocator).
Cred că Netanyahu va face tot ce îi stă în putere să nu se ajungă la un acord de încetare a făcului. Răsucirile, răzgândirile sale vin, de regulă, când - folosindu-se abil de câte o găselniţă de ultim moment - întoarce lucrurile din direcţia pe care o susţinuse. O oprire a războiului nu l-ar avantaja personal. Şi-apoi le-a promis conaţionalilor săi că „victoria totală” e aproape, la săptămâni distanţă după ce va declanşa ofensiva terestră la Rafah, iar vinovăţia sa, legată de eşecul Armatei şi Serviciilor Secrete israeliene în 7 octombrie, va fi tot mai departe (sau cel puţin într-acolo încearcă să împingă lucrurile). Adaug doar că „victoria totală” e o formulă propagandistică, Hamas va putea fi scos din jocul diplomatic post-război, dar nu anihilat total.
Evident, premierul de la Ierusalim are o mare calitate: nu se dezminte. Într-o analiză dureros de lucidă, publicată în numărul din martie-aprilie al Foreign Affairs, Aluf Benn, redactorul-şef al cotidianului israelian Haaretz, sublinia: „Pentru a trăi în pace, Israelul va trebui să se împace în cele din urmă cu palestinienii şi la asta s-a opus Netanyahu de-a lungul carierei sale. El şi-a dedicat mandatul de prim-ministru, cel mai lung din istoria israeliană, subminării şi marginalizării mişcării naţionale palestiniene. A promis poporului său că poate prospera fără pace. A vândut ţării ideea că poate continua să ocupe pământurile palestiniene pentru totdeauna cu un cost intern sau internaţional mic. Şi nici acum, în urma zilei de 7 octombrie, n-a schimbat acest mesaj. Singurul lucru pe care Netanyahu a spus că îl va face Israelul după război este să menţină un <perimetru de securitate> în jurul Gazei - un eufemism subţire pentru o ocupaţie pe termen lung, inclusiv un coridor de-a lungul graniţei care va înghiţi o bucată mare din pământ palestinian limitat”.
În treacăt fie spus, în seara aceasta, la o conferinţă de presă, un reporter de la Canal 13 l-a întrebat pe premier: „Dacă Biden spune că eşti idiot (chiar s-a petrecut asta de curând, n.m.), ce vrei să creadă oamenii despre tine?”. Netanyahu a pălit, dar a răspuns explicând că e foarte iubit în America, fără să pomenească nici o clipă numele preşedintelui Biden.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Ion Cristoiu: Personajele care închid piesa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe